Κύπρος-Γαλλία ανακοινώνουν κοινές δράσεις σε άμυνα και ενέργεια

0
44

Κύπρος και Γαλλία, πολύ σύντομα θα προβούν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για κοινές δράσεις στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας. Αυτό ανέφερε ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογο του Εμμανουέλ Μακρόν στο Λευκωσία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης άφησε να εννοηθεί πως αυτές οι δράσεις ενδεχομένως να σχετίζονται και με τις επαφές Μάκρόν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι. Δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των κυπρογαλλικών δράσεων ούτε στο χρόνο που θα ανακοινωθούν, περιοριζόμενος στην αναφορά ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν πως πιθανότατα η ανακοίνωση θα γίνει κατά την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στο Παρίσι στο άμεσο μέλλον. Οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την ανατολική Μεσόγειο και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ σε αυτή τη περιοχή. Η Γαλλία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για μόνιμη ναυτική παρουσία με πλοία του πολεμικού της Ναυτικού στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Ήδη η βάση έχει επιθεωρηθεί από Γάλλους αξιωματικούς και γίνονται έργα εμβάθυνσης και διεύρυνσης για να μπορούν να ελλιμενίζονται πλοία μεγαλύτερου μήκους από αυτά που σήμερα μπορούν να προσεγγίσουν. Σημαντική υποδομή θεωρείται και η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο, η οποία ήδη χρησιμοποιείται για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις από χώρες μέλη της ΕΕ.

Οι στρατιωτικές υποδομές της Κύπρου γίνονται ακόμα σημαντικότερες για την ΕΕ, λόγω του BREXIT, καθώς η Βρετανία δεν θα μετέχει πλέον στις κοινές ευρωπαϊκές δράσεις για θέματα ασφάλειας με τις βάσεις που διαθέτει στη Μεγαλόνησο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσφέρει τις υποδομές της για αξιοποίηση από την ΕΕ στο πλαίσιο της PESCO.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για παρουσία στη Κύπρο με την παροχή διευκολύνσεων σε λιμάνα και αεροδρόμια έχει επιδείξει και η Ιταλία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Γαλλία και Ιταλία παρακολουθούν. στενά τις εξελίξεις στην περιοχή της Κύπρου και λόγω της παρουσίας των εταιρειών TOTAL και ENI που διεξάγουν γεωτρήσεις σε τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ.



Πηγή: Πρώτο Θέμα