Μόνο με ήδη πρόθυμους το «προοδευτικό μέτωπο» του Τσίπρα

0
63

Χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση, τουλάχιστον όχι από θεσμικές εκφράσεις της κεντροαριστεράς, μένει το προσκλητήριο που απηύθυνε χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου στις ευρωεκλογές, κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Με μία δήλωσή του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε τι εννοεί και τι επιδιώκει με τις τελευταίες κινήσεις διεύρυνσης του κόμματος και της κυβέρνησης, που κάνει τελευταία.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στόχος είναι «να αποτραπεί εν όψει ευρωεκλογών η επέλαση της ακροδεξιάς και να αντιμετωπιστούν οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία». Διευκρίνισε δε ότι «πρόκειται για απεύθυνση πλατιά, προς όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται σε αυτό τον χώρο και έχουν τους ίδιους στόχους με εμάς».



Κατά τα φαινόμενα όμως, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει συσιαστικά να πιέσει περαιτέρω τη Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής για να επιτύχει την περιβόητη λεηλασία του συγκεκριμένου χώρου. Έτσι κι αλλιώς το όποιο άνοιγμα εννοεί, έχει ήδη «καεί» με τις μεταγραφές που έκανε το τελευταίο διάστημα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και τις κινήσεις που ενισχύει στο παρασκήνιο, με τις οποίες αποσπά μεν δυνάμεις από την κεντροαριστερά, αλλά ταυτόχρονα εξοργίζει τη Χαριλάου Τρικούπη και κόβει τις όποιες γέφυρες συνεννόησης θα μπορούσαν να στηθούν ανάμεσα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Φυσιολογικά λοιπόν, τόσο το ΚΙΝΑΛ, όσο και το Ποτάμι όμως, απέρριψαν το προσκλητήριο του πρωθυπουργού. Στην πραγματικότητα η κυρία Γεννηματά επιλέγει τη στρατηγική της αναμονής φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές. Την προσδοκία αυτή καλλιεργούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνει μεγάλη ή, σε κάθε περίπτωση, άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και τη ΝΔ.

Επιφυλάξεις για τα ανοίγματα του κ. Τσίπρα εξέφρασαν στη χθεσινή συνεδρίαση κυρίως μέλη της ομάδας των 53, που θεωρούν ότι οι νέες συνεργασίες δεν γίνονται σε υγιή προγραμματική βάση, αλλά με τη λογική της μεταγραφολογίας και παραπέμπουν σε τυχοδιωκτισμό.

Στο μεταξύ και παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν ανακοινώσει υποψήφιους ευρωβουλευτές, η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε και χθες να μπει στην ονοματολογία και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε σχετική ανακοίνωση. Η αναμονή αυτή ενδεχομένως σχετίζεται, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, με το γεγονός ότι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δεν έχει οριστικοποιήσεις αποφάσεις για το χρόνο των εθνικών εκλογών. Το μόνο που ξεκαθάριζαν χθες κομματικές πηγές ήταν ότι οι ευρωεκλογές δεν θα γίνουν με λίστα, αλλά με σταυρό προτίμησης, όπως και οι τελευταίες του 2014. Η διατήρηση του συστήματος αυτού ενισχύει, κατά πολλούς την άποψη ότι οι εθνικές κάλπες και οι ευρωκλογές θα γίνουν μαζί τον Μάιο.



Πηγή: Πρώτο Θέμα