Οι σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας είναι παλαιότερες από την ΕΕ

0
60

Όσο πλησιάζουμε την 29η Μαρτίου η πιθανότητα για μια έξοδο χωρίς συμφωνία αυξάνεται, αλλά δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης», δήλωσε από το Φόρουμ των Δελφών η Κέιτ Σμιθ

Τη σημασία των διμερών σχέσεων της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, αλλά και με την Ελλάδα συγκεκριμένα, υπογράμμισε η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ. Μιλώντας στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η κυρία Σμίθ τόνισε ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Ηνωμένου Βασιλείου στην ναυτιλία, την εκπαίδευση και τον τουρισμό έχουν σφυρηλατηθεί πριν καν δημιουργηθεί Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα έχει μερικές εξαιρετικές επιχειρήσεις και κάποιες μεσαίου μεγέθους που δραστηριοποιούνται ή και εξάγουν προϊόντα τους στη Μεγάλη Βρετανία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κρίση η κυρία Σμιθ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της αλλά κατάφερε να αντέξει και αυτό είναι κάτι που με εξέπληξε», ενώ υπογράμμισε ότι τόσο οι υφιστάμενες βρετανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όσο και πιθανοί νέοι επενδυτές θα αξιολογήσουν εάν το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι φιλικό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας και στο άνοιγμα κλειστών αγορών.

Μιλώντας για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυρία Σμιθ δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε ασύντακτη έξοδο είναι να ψηφίσει το Κοινοβούλιο της Βρετανίας μια συμφωνία. «Όσο πλησιάζουμε την 29η Μαρτίου η πιθανότητα για μια έξοδο χωρίς συμφωνία αυξάνεται, αλλά δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης», δήλωσε η κυρία Σμιθ.

Σύμφωνα με την ίδια το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί διακαώς να υπάρξει μια ειδική σχέση με την ΕΕ και στο κύριο ζήτημα της ασφάλειας. «Θα επιδιώξουμε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέρος σε ευρωπαϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο στόχος είναι να μεγιστοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία στους τομείς της δικαιοσύνης, της εφαρμογής του νόμου, της ανταλλαγής πληροφοριών και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».



Πηγή: Πρώτο Θέμα