Οι ομάδες με τα περισσότερα γκολ στο Champions League ανά τα χρόνια σε ένα τρομερό video – Contra.gr

0
132

Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν φιγουράρει τυχαία στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου. Δεν είναι μόνο τα 33 πρωταθλήματα και τα 19 κύπελλα στην Ισπανία, δεν είναι μόνο τα 13 Κύπελλα Πρωταθλητριών και Champions League, είναι και το ποδόσφαιρο που παίζει όλα αυτά τα χρόνια και που προσελκύει φιλάθλους κάθε γενιάς.

Τρανή απόδειξη τα γκολ που σημειώνει στο υψηλότερο επίπεδο όπως αυτό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι ‘μερένγκες’ αποτελούν την πιο παραγωγική ομάδα στην ιστορία του θεσμού από το 1955 και μάλιστα με διαφορά… εκατοντάδων τερμάτων από τον ανταγωνισμό.

Ένα φανταστικό video που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αποτυπώνει αυτήν την απόσταση, παρουσιάζοντας τις πιο παραγωγικές ομάδες στη διοργάνωση ανά τα χρόνια.

 

Το video αρχίζει από τη σεζόν 1959-1960, όταν η Ρεάλ κατακτά για 5η και τελευταία διαδοχική χρονιά το τρόπαιο. Ήδη έχει φτάσει σε τριψήφιο αριθμό τερμάτων και μάλιστα σε εκείνον τον τελικό διέλυσε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης με 7-3. Από κοντά μία άλλη υπερδύναμη της εποχής, η Μίλαν, η Ρεμς που ήταν άκρως παραγωγική προτού πουλήσει τον Ραϊμόν Κοπά στη Ρεάλ και ομάδες που έχουν χαθεί από το προσκήνιο στη σύγχρονη εποχή, όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η ΜΤΚ, η Ράπιντ Βιέννης και η ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

 

Τη δεκαετία του ’60, η Μπενφίκα διέκοψε το σερί της Ρεάλ χάρη στον τρομερό Εουσέμπιο. Εμφανίζονται και άλλες ομάδες από τη -τότε- δυνατή Ανατολική Ευρώπη όπως η ουγγρική Βάσας και η τσεχική Ντούκλα Πράγας, ενώ η Μπαρτσελόνα βρίσκεται κι αυτή ψηλά στη λίστα.

 

Η Ίντερ κατέκτησε δύο φορές το τρόπαιο κι έφτασε ακόμα μία φορά στον τελικό, αλλά παίζοντας κατενάτσιο με τον Ελένιο Ερέρα στον πάγκο, με συνέπεια να παραμένει χαμηλά στη λίστα παραγωγικότητας. Η Μπενφίκα άρχισε να ξεφεύγει στη 2η θέση από τη Μίλαν, ενώ η πρωταθλήτρια Ευρώπης 1968 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους Ντένις Λο, Μπόμπι Τσάρλτον και Τζορτζ Μπεστ στο ρόστερ, αναπόφευκτα είχε μία πολύ παραγωγική επιθετική γραμμή. Δειλά δειλά κάνει την εμφάνισή του ο Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς και του Γιόχαν Κρόιφ.

 

Η Σέλτικ του Τζοκ Στικ, με έναν τίτλο και έναν τελικό, είχε συνεχείς παρουσίες στη διοργάνωση λόγω κυριαρχίας στην Σκοτία, με συνέπεια να αναρριχηθεί αρκετά ψηλά και να παραμείνει για χρόνια, μέχρι να φύγει ο θρυλικός προπονητής το 1978. Ο Άγιαξ ανέβηκε κι αυτός όπως η Μπάγερν μετά από τις 3 σερί κατακτήσεις τους. Η Λίβερπουλ κάνει κι αυτή την εμφάνισή της.

 

Μετά από τις 4 κατακτήσεις και τον έναν χαμένο τελικό, η Λίβερπουλ έχει φτάσει στην 3η θέση, όμως λόγω ‘Χέιζελ’ και της γνωστής τιμωρίας, εκείνη και οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες θα μείνουν στάσιμες τα επόμενα χρόνια. Η Μπενφίκα κλείνει τη διαφορά από τη Ρεάλ που περνάει δύσκολα χρόνια, ενώ ανεβαίνει και η Γιουβέντους του Μισέλ Πλατινί.

 

Η Μίλαν κυριάρχησε στη διοργάνωση για περίπου μία δεκαετία, όμως η Μπάγερν παρουσιάστηκε ακόμα πιο παραγωγική και την προσπέρασε στη λίστα. Ο Άγιαξ του Λουίς φαν Χάαλ διατηρήθηκε ψηλά, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας, με τη μία κατάκτηση και τις καλές πορείες, είχε δυνατότητα να βελτιώσει τη θέση του.

 

Η Ρεάλ πήρε ξανά μπροστά και με 3 κατακτήσεις άνοιξε ξανά την ‘ψαλίδα’. Η Μπενφίκα, μετά από 35 χρόνια, έπεσε από τη 2η θέση, ενώ θεαματικά ανέβηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον και η Γιουβέντους με την Μπαρτσελόνα, πριν από την εποχή του Λιονέλ Μέσι, καθώς και η Ντινάμο Κιέβου του Βαλερί Λομπανόβσκι, του Αντρέι Σεβτσένκο και του Σεργκέι Ρεμπρόβ.

 

Η εποχή Κριστιάνο Ρονάλντο και Μέσι αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την εποχή. Η Ρεάλ έχει ξεφύγει στη λίστα χάρη στα γκολ του Πορτογάλου και τις πορείες – κατακτήσεις, η Μπαρτσελόνα έχει αναρριχηθεί και έχει πλησιάσει την Μπάγερν, αν και με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο, οι Βαυαροί αντιστέκονται.

 

Το σήμερα βρίσκει τη Ρεάλ πολύ μακριά στη λίστα. Η Μπάγερν με την Μπαρτσελόνα έχουν μια σταθερή απόσταση μερικών δεκάδων γκολ, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει σταθεροποιηθεί πιο πίσω, με τη Γιουβέντους και τη Μίλαν να βρίσκονται κοντά πια, λόγω της απουσίας των ‘ροσονέρι’ από τον θεσμό.

Η Μπενφίκα εξαργυρώνει τις συνεχείς παρουσίες της στον θεσμό, κάτι που συμβαίνει και με την Πόρτο λίγο πιο κάτω, αλλά και κάτι που άρχισε να συμβαίνει και με τη Λίβερπουλ. Αντιθέτως, η Άρσεναλ πλήττεται από τις δικές της απουσίες, όπως και η Τσέλσι με την Ίντερ, ενώ ο Άγιαξ παρουσιάζει αρκετά σκαμπανεβάσματα.

 

Photo credits: AP Photo/Andres Kudacki



Πηγή: Contra