Σημάδια ότι «φταίνε» οι ορμόνες σας

0
72

Το λίπος στην περιφέρεια της μέσης είναι το πιο επίμονο.

Ένας λόγος είναι ότι καθώς μεγαλώνετε, ακόμη και η ήπια διαταραχή των ορμονών, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την απώλεια του λίπους από την περιοχή της κοιλιάς.

Νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχουν χαμηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους.

Πριν ζητήσετε ιατρική συμβουλή, δείτε φυσικούς τρόπους για να αναπροσαρμόσετε τα επίπεδα των ορμονών σας.

Μειώνοντας την πρόσληψη ζάχαρης, εξαλείφοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας και αποφεύγοντας τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ και η καφεΐνη, θα επαναφέρετε στα φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο και την ινσουλίνη.

Τρώτε σωστά αλλά αυξάνεται η περιφέρεια της μέσης: Αν κατά το παρελθόν είχατε επίπεδη κοιλιά και διαπιστώνετε ότι ξαφνικά συγκεντρώνεται λίπος στο συγκεκριμένο σημείο, είναι σημάδι ότι φταίνε οι ορμόνες σας. Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη και αντί να καίει λίπος, το αποθηκεύει. Τα οιστρογόνα εμπλέκονται σε πολλούς τομείς της υγείας των γυναικών από την περιεμμηνόπαυση και μετά, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Επιθυμία για ζάχαρη: Η αντίσταση στην ινσουλίνη επιδρά στη λειτουργία και άλλων σημαντικών ορμονών, όπως η λεπτίνη, η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη και κατ’ επέκταση το σωματικό βάρος. Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, τόσο αυξάνεται η λεπτίνη. Τα σταθερά αυξημένα επίπεδα λεπτίνης οδηγούν σε δυσλειτουργία των υποδοχέων της συγκεκριμένης ορμόνης με αποτέλεσμα να μην στέλνουν στον εγκέφαλο σήματα ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε.

Μόνιμο στρες: Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά είναι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης κάνουν το σώμα να πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας», δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης που είναι η ορμόνη αποθήκευσης λίπους. Η υψηλή κορτιζόλη αυξάνει το σάκχαρο για να μας βοηθήσει να αντέξουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά το υψηλό σάκχαρο ισοδυναμεί με αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη. Το αποτέλεσμα είναι η φυσιολογία του σώματος να λειτουργεί εναντίον μας, αφού η υψηλή κορτιζόλη συνεπάγεται υψηλή ινσουλίνη, που με την σειρά της προκαλεί υψηλό σάκχαρο. Όλα αυτά μαζί έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη εναπόθεση λίπους.

Εναλλαγές διάθεσης: Οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων πριν και μετά την εμμηνόπαυση έχουν ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να βιώνουν αλλαγές στη διάθεση και επίμονο λίπος στην κοιλιά. Οι μεταβολές στα επίπεδα των οιστρογόνων αποτελούν στις γυναίκες παράγοντα κινδύνου και για την ανάπτυξη κατάθλιψης.

Αϋπνία παρά την έντονη κούραση: Η αϋπνία και η εξάντληση αποτελούν ενδείξεις ότι οι ορμόνες ευθύνονται για την πρόσληψη βάρους. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί εξάντληση που οδηγεί σε άγχος και αϋπνία. Πρόκειται για φαύλο κύκλο που προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει τις ορμόνες του θυρεοειδή που επίσης παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του βάρους. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί επίσης μείωση της αυξητικής ορμόνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή ιστών, την αύξηση της μυϊκής μάζας και τη συνολική υγεία.

Pin It



Πηγή: Health Web