Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ – Μπασκόνια: Από το άριστα στο καλώς 9 λεπτά απόσταση – Contra.gr

0
63

Το πρωτόκολλο της Euroleague επιβάλλει στους προπονητές να φορούν κοστούμι και γραβάτα εν ώρα αγώνα. Παραμονή και μετά δεν προβλέπεται dress code, υπάρχει ελευθερία. Την Πέμπτη, στη μάζωξη με τους δημοσιογράφους ενόψει Μπασκόνια, ο Ρικ Πιτίνο επέλεξε ένα μαύρο t-shirt με τρία γράμματα: P.H.D.

 

Ακαδημαϊκά μεταφράζεται ως το διδακτορικό δίπλωμα, ο ανώτατος τίτλος σπουδών. Θα μπορούσε ν’ αφορά την προπονητική ανέλιξή του στο κολεγιακό πρωτάθλημα, η οποία συνδυάστηκε με επτά συμμετοχές σε Final-4 και δύο τίτλους. Είναι άλλωστε το ίδιο το μπάσκετ.

Για τον Αμερικάνο κόουτς το ακρωνύμιο περιείχε διαφορετικό νόημα. Ήταν τα αρχικά γράμματα τριών λέξεων: passionate, hungry, driven. Τρεις επιθετικοί προσδιορισμοί που χαρακτήρισαν τους παίκτες του Πιτίνο ως το 52-29 (του 21’52”). Μπάσκετ σεμιναριακού επιπέδου είχαν εμφανίσει ως τότε. Με 13-0 στο ξεκίνημα, με 21-2 σε 6’30”, με το πρώτο εντός πεδιάς καλάθι της Μπασκόνια μετά από 8 λεπτά και με 48-27 τη στιγμή που οι δυο ομάδες αποχωρούσαν για τ’ αποδυτήρια. Χάρη σε 12 ασίστ (οι 8 από τον Καλάθι), 8 παίκτες να έχουν από 2 ως 9 πόντους (αρχισκόρερ ο Τόμας) και 18/30 σουτ, από 50% στο τρίποντο (4/8). 

Στο πρώτο μισό παίξαμε το τέλειο μπάσκετ, το καλύτερο που έχουμε παίξει ως τώρα. Με 20 deflections. Δεν ξέρω αν μπορούμε να παίξουμε καλύτερα“, σημείωσε ο Ρικ Πιτίνο, αλλά δεν ήταν αρκετό για να χαμογελάει στη συνέντευξη Τύπου.

Διότι σαν το πάθος να στέρεψε μετά το 22′. Σαν η όρεξη να καλύφθηκε. Σαν να ξέμειναν από κίνητρο από τον πρώτο μέχρι τον δωδέκατο. Έψαχναν το +10 οι ‘πράσινοι’, για να καλύψουν τη διαφορά της ήττας του πρώτου αγώνα, και λίγο μετά του δρόμου τα μισά βρίσκονταν στο +23. Δεν απείχαν πολύ δηλαδή από την ολοκλήρωση της διπλής αποστολής που είχαν να φέρουν εις πέρας το βράδυ της Τετάρτης. Εγκλωβίστηκαν στην ιδέα και πασαρύρθηκαν σ’ ένα μονοδιάστατο παιχνίδι. Έπαψαν να ‘κατεβάζουν’ την μπάλα χαμηλά, διάλεξαν βεβιασμένες επιλογές, δεν κέρδισαν φάουλ – αντιθέτως ο Καλάθης έφτασε τα 3 ατομικά και χάθηκε ο έλεγχος.

Σταματήσαμε να πασάρουμε την μπάλα“, διαπίστωσε ο Γιώργος Βόβορας, αδυνατώντας να εξηγήσει την πνευματική κατάρρευση των γηπεδούχων μετά το 56-33. Το οποίο έγινε 58-52 στο 31′ και 58-61 (33’52”). Μια απλή μαθηματική πράξη αρκεί για ν’ αντιληφθεί κανείς πως το επιμέρους σκορ σε λιγότερα από 9 λεπτά αγώνα ήταν 2-28!

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε φτάσει να έχει 1/12 τρίποντα στο β’ μέρος (από τα 4/8 στο δεύτερο) πριν ο Σον Κιλπάτρικ ευστοχήσει από τη γωνία για το ανακουφιστικό 70-67. Το οποίο σε συνδυασμό με τη 12η ασίστ του Καλάθη και τον 16ο πόντο του Τόμας, από μέση απόσταση, οριοθέτησαν το τελικό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ. Ένα πολύτιμο αποτέλεσμα πριν από το ταξίδι στον ιταλικό βορρά για το ματς με τη Μιλάνο (που έχασε οριακά στη Μαδρίτη) στο Καντού.

Εκεί που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα πρέπει να μοχθήσει πολύ για να γυρίσει με το εισιτήριο της πρόκρισης, έχοντας κατόπιν 2/2 στο ΟΑΚΑ. “Αν παίξουμε το μπάσκετ του πρώτου ημιχρόνου για 32 με 35 λεπτά μπορούμε να κερδίσουμε τους πάντες“, ανέφερε ο Ρικ Πιτίνο. Μπορούν; Πρόκληση…

 

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi



Πηγή: Contra