Θα δεχτεί πιέσεις για παραμονή της χώρας στο μπλοκ έως το 2020

0
76

Στενό μαρκάρισμα από τους Ευρωπαίους θα έχει σήμερα η Τερέζα Μέι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, με τις Βρυξέλλες να λένε «ναι» σε δεύτερη αναβολή της αποχώρησης της χώρας, υπό προυποθέσεις όμως, και την Βρετανή πρωθυπουργό να μεταφέρει το αίτημα για έξοδο μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Μετά την αποτυχημένη περιοδεία της σε Γερμανία και Γαλλία, η ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους Ευρωπαίους, oι οποίοι στηρίζουν μία δεύτερη και μακρά παράταση του Brexit, μόνο εάν η Βρετανία εγκρίνει την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν την παραμoνή του Λονδίνου στο μπλοκ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη συμμετοχή της χώρας στις ευρωεκλογές του Μαΐου, κάτι για το οποίο αντιτίθενται σθεναρά όχι μόνο οι Ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί αλλά και η αντιπολίτευση.

O πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει προτείνει να δοθεί νέα παράταση στο Brexit έως και ένα χρόνο, ωστόσο υπήρξαν πολλοί Ευρωπαίοι που προκρίνουν την παραμονή της χώρας έως το 2020.

Σήμερα θα ληφθεί η τελική πρόταση στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής στις Bρυξέλλες. Σύμφωνα με το BBC, στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών δεν θα είναι η Τερέζα Μέι προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της και να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Πάντως, από την χθεσινή περιοδεία της σε Βερολίνο και Παρίσι, η Μέι δεν άκουσε αυτά που ήθελε από τους ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα.

Η Μέρκελ φέρεται να της είπε ότι μία αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες μέχρι τις αρχές του 2020 είναι πιθανή και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συντεταγμένη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται πιο άκαμπτος επισημαίνοντας ότι, για να συναινέσει στην παράταση που ζητά το Λονδίνο, πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή από τους Βρετανούς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», η «καρέκλα» της Μέι τρίζει επικίνδυνα με τους «αντάρτες» των Συντηρητικών να εξυφαίνουν σενάρια για την ανατροπή της μέσα στις επόμενες ώρες. Οι ίδιοι θεωρούν ότι, ο νέος διάδοχός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την Ε. Ε χωρίς συμφωνία, την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί κομφούζιο και απογοήτευση με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» να υποστηρίζει ότι η ταπεινωμένη Μέι θα δώσει σήμερα την ύστατη μάχη όπου διακυβεύεται το μέλλον της ιδίας αλλά και της χώρας.



Πηγή: Πρώτο Θέμα