Καιρός: Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

0
73

Iδιαίτερα άστατος αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός έως και την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, καθώς διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές θα επηρεάσουν τη χώρας μας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Τα φαινόμενα δε θα εντοπίζονται μόνο σε ηπειρωτικά τμήματα ως είθισται την άνοιξη, αλλά αναμένεται να επηρεάσουν και αρκετές νησιωτικές περιοχές. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του meteo.gr.

Ο καιρός σήμερα Κυριακή 

Άστατο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας, περιμένουμε σήμερα Κυριακή 14 Απριλίου 2019. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά τμήματα, κυρίως από τη Βόρεια Πελοπόννησο και βορειότερα, στις Σποράδες και σε νησιωτικά τμήματα του βορειοανατολικού και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα στην Κρήτη. Τα φαινόμενα αναμένεται σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως χώρας να είναι έντονα και να συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 6 έως 18, στην Ήπειρο από 7 έως 17 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 7 έως 20, στα δυτικά και νότια από 10 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 17 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ, και τοπικά στα νοτιότερα πελάγη ισχυροί 6 μποφόρ. Νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις που δε θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Στην Αττική  αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με παροδικές βροχές ή καταιγίδες από τις μεσημεριανές ώρες και μετά κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού όπου δεν αποκλείεται πρόσκαιρα τα φαινόμενα να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κατά περιόδους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς.

kairos_ellada

Πρόγνωση για Δευτέρα 15-04-2019

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι καταιγίδες τόπους έντονα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τη νύχτα τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν και στα δυτικά θα σταματήσουν.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση.

Αυτά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι μετεωρολόγοι.

Κέρκυρα: Κεραυνός χτύπησε καταμαράν

Το καταμαράν »DREAMLINER II» σημαίας Πολωνίας χτυπήθηκε τη νύχτα από κεραυνό και σταμάτησαν να λειτουργούν τα ηλεκτρονικά του μέσα, ενώ βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή »ΚΟΜΜΕΝΟ» Κέρκυρας, 7ν.μ. από την είσοδο της μαρίνας Γουβιών, προερχόμενο από το Ντουμπρόβνικ.

Άμεσα απέπλευσε προς την ανωτέρω θαλάσσια περιοχή περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε το »DREAMLINER II» με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες, καλά στην υγεία τους, και το συνόδευσε στη μαρίνα Γουβιών όπου κατέπλευσε αυτοδύναμα και με ασφάλεια.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή του απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.

Η κακοκαιρία έδειξε το άγριο πρόσωπό της και στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης, καθώς το λιμάνι του κοσμοπολίτικου νησιού διαλύθηκε από τα δυνατά κύματα.

sanotrini1__1_

Οι αρχές αποδίδουν τις εκτεταμένες καταστροφές στις «εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις 9 και 10 Απριλίου», με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, που «δημιούργησαν έντονη καταπόνηση των χερσαίων τμημάτων του λιμένα του Αθηνιού με αποτέλεσμα ο υπό κατασκευή προβλήτας, εντός του εργοταξίου, να υποστεί καθίζηση με κλίση προς την θάλασσα. Ανάλογες ζημιές υπέστησαν και άλλες θέσεις του λιμένα».



Πηγή: Πρώτο Θέμα