Αντι Ρίνε, από τον συνδικαλισμό στην πρωθυπουργία

0
41

Υποσχέθηκε στους Φινλανδούς ότι θα τερματίσει τη λιτότητα και θα βελτιώσει το κοινωνικό κράτος: ο Άντι Ρίνε, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του οποίου κέρδισε, αν και με πολύ μικρή διαφορά, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, είναι ένας συνδικαλιστής γνωστός κυρίως για την αδιαλλαξία του.

Τα γκρίζα του μαλλιά και το επιβλητικό του παρουσιαστικό δεν είναι άγνωστα στους Φινλανδούς, καθώς ο 56χρονος Ρίνε διετέλεσε υπουργός Οικονομικών (2014-2015) με δύο συνασπισμούς της δεξιάς και της αριστεράς.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ρίνε επέκρινε σφοδρά τα μέτρα λιτότητας του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κοπεύει να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των ηλικιωμένων, δεσμευόμενος να αυξήσει κατά 100 ευρώ τον μήνα τις χαμηλές συντάξεις.

«Πρέπει να βρούμε δίκαια μέσα για να καταστήσουμε βιώσιμη την φινλανδική κοινωνία», τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Helsingin Sanomat. Αυτός ο στόχος «δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής», εκτίμησε.

Από τον συνδικαλισμό στην ηγεσία των σοσιαλιστών

Ο Άντε Ρίνε, δικηγόρος, έχει διατελέσει πρόεδρος πολλών συνδικάτων τη δεκαετία του 2000 και ως το 2014.

Στον συνδικαλιστικό τομέα έχει αποκτήσει τη φήμη του αδιάλλακτου: απείλησε τακτικά να κηρύξει απεργία, ενώ οι αντίπαλοί του του έχουν αποδώσει το παρατσούκλι του «απατεώνα της αγοράς εργασίας».

Το 2014 κέρδισε τη Γιούτα Ουρπιλάιεν στη μάχη για την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο τότε ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, πίσω από το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (δεξιά).

Ο Ρίνε είχε προηγουμένως αντιταχθεί σθεναρά στην απόφαση της Ουρπιλάινεν να στηρίξει τις μειώσεις δαπανών που πρότεινε το Κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού, το οποίο ηγούνταν μιας κυβέρνησης δεξιάς- αριστεράς.

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία των Σοσιαλδημοκρατών ο Ρίνε εμποδίζει κάθε προσπάθεια επιβολής μέτρων λιτότητας, τα οποία επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Το 2015 ο Άντι Ρίνε δεν κατάφερε να πετύχει ένα καλό ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές. Οι Σοσιαλδημοκράτες βρέθηκαν στην τέταρτη θέση, πίσω από τους Αληθινούς Φινλανδούς (ακροδεξιά), καθώς δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν τους μεγάλους σε ηλικία ψηφοφόρους τους.

Έκτοτε το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση και επέκρινε τα μέτρα μείωσης των κρατικών δαπανών που επέβαλε η κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Τα προβλήματα καρδιάς

Στη διάρκεια της φετινής προεκλογικής εκστρατείας κάποιοι υποστηρικτές του επέκριναν ξανά τον Ρίνε ότι δεν είναι ικανός να προσελκύσει τους νέους προκειμένου να ανανεώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος, αντίθετα με τους Αληθινούς Φινλανδούς, που κατάφεραν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους που μέχρι τότε δεν ενδιαφέρονταν για την πολιτική.

Τον Φεβρουάριο, δύο μόλις μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο Ρίνε αποκάλυψε ότι πάσχει από σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Για όσο διάστημα απουσίασε την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών ανέλαβε η Σάνα Μάριν, 33 ετών. Αντίθετα όμως με τις προβλέψεις ο Ρίνε επέστρεψε στην ηγεσία του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



Πηγή: Πρώτο Θέμα