«Φαβορί» τα θέματα για Κασόγκι και Τραμπ

0
64

Σε λίγες ώρες ανακοινώνονται οι νικητές των φετινών αμειρκανικών βραβείων Πούλιτζερ. Η απονομή των βραβείων που θεωρούνται ύψιστη τιμή για την έντυπη δημοσιογραφία θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Κάνοντας τις δικές τους προβλέψεις, τα περισσότερα αμερικανικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι οι φετινοί νικητές θα έχουν πιθανότατα προβεί σε αποκαλύψεις για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ή θα έχουν καλύψει επαρκώς το κυβερνητικό έργο.

Σε θέματα ερευνητικής δημοσιογραφίας, η εφημερίδα «Washington Post» έχει πολλές πιθανότητες να διακριθεί καθώς έκανε αρκετές αποκαλύψεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόσγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

H τελετή βράβευσης θα γίνει σε απευθείας μετάδοση από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Συνολικά θα απονεμηθούν βραβεία για συνολικά 14 κατηγορίες δημοσιογραφίας και επτά για τις τέχνες, τα γράμματα και τη μουσική.

Οι αποδέκτες των βραβείων επιλέγονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή που επίσημα διοικείται από τη Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας νικητής και δύο φιναλίστ θα ανακοινώνονται σε κάθε κατηγορία, με βάσει τις συστάσεις των μελών της κριτικής επιτροπής.

Τα Πούλιτζερ είναι τα πλέον τιμητικά βραβεία της αμερικανικής δημοσιογραφίας και απονέμονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή από το 1917.

Πέρυσι το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία δημοσιογραφικού έργου απονεμήθηκε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «New York Times» και του περιοδικού « Νew Yorker» για την κάλυψή τους στο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης #Metoo. Οι δημοσιογράφοι βραβεύτηκαν για την κάλυψη των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος του παραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβει Γουαινστάιν.

Οι «Τimes» και η «Washington Post» είχαν λάβει από κοινού το βραβείο ρεπορτάζ εθνικής σημασίας για την κάλυψη της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είχε κερδίσει το βραβείο στην κατηγορία του διεθνούς ρεπορτάζ για την αποκάλυψη των διασυνδέσεων του προέδρου των Φιλιππίνων Ντουτέρτε και των αστυνομικών που προβαίνουν σε εξωδικαστικές δολοφονίες.



Πηγή: Πρώτο Θέμα