Παναθηναϊκός: Άσχημα τα πράγματα, να μην γίνουν χειρότερα – Μπ. Τσιμπίδας

0
98

Εσχάτως, η λέξη “αξιολόγηση” έχει μπει στην καθημερινότητα των οπαδών του Παναθηναϊκού. Εκτός την “εξυγίανση” που ακούν για τα χρέη της ΠΑΕ, η “αξιολόγηση” έχει επιστρατευτεί από τον Γιώργο Δώνη για το ρόστερ. Μετά τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όταν η πεντάδα μετατράπηκε σε απρόσιτο στόχο, το “τραίνο” έθεσε ως προτεραιότητα να τσεκάρει τους πιο μικρούς σε ηλικία και εκείνους με το λιγότερο χρόνο.

Ασφαλώς, η διαδικασία αυτή καθεαυτή δεν είναι κακή, ούτε ύποπτη. Αντίθετα, την επιτάσσει η πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει ο μεγαλομέτοχος, Γιάννης Αλαφούζος. Ο Δώνης ξέρει ότι δεν θα λάβει την ενίσχυση που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός και αρκετά κενά θα χρειαστεί να τα καλύψει εκ των έσω, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα για 3-4 προσεγμένες μεταγραφές. Συνεπώς, είναι απαραίτητο ο Δώνης να αξιολογήσει αυτούς τους οποίους έχει στη διάθεση του, προτού πάρει τις αποφάσεις του.

Η ΜΠΑΛΑ ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΟΛΟΥΣ

Προχωρώντας παρακάτω, η “αξιολόγηση” χρειάζεται τη σωστή χρήση της, προκειμένου να μην μετατραπεί σε χλευασμό ή σε αστείο μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού. Επιπροσθέτως, είναι κομβικής σημασίας να προστατευτεί το κεφάλαιο του Γιώργου Δώνη στον Σύλλογο, διότι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο τα πρόσωπα που έχουν αποδοχή και απήχηση και μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στο μεταβατικό στάδιο.

Έπειτα από την ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΟΦΗ, στο Διαδίκτυο γράφτηκαν σημεία και τέρατα. Οι “πράσινοι” χρήστες εξοργίστηκαν με την κατάρρευση στο δεύτερο ημίχρονο, θεωρούν προμελετημένη την ανατροπή και ξέσπασαν κατά δικαίων και αδικών. Η οργή δεν περιορίστηκε στον συνήθη ύποπτο Γιάννη Αλαφούζο, αλλά στράφηκε ευθέως και κατά των Νίκου Νταμπίζα και Γιώργου Δώνη. Αμφότεροι χρεώνονται αυτά που συνέβησαν στο ΟΑΚΑ και παρουσιάζονται ως… στημένοι, που ζήτησαν από τους παίκτες τους να χάσουν από τους Κρητικούς!

Φυσικά, οι ποδοσφαιριστές δεν απέφυγαν το χοντρό κράξιμο. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, δέχτηκαν πολλά επικριτικά σχόλια, για να το θέσουμε κομψά και να μην μεταφέρουμε τα γραφόμενα των οπαδών του Παναθηναϊκού. Αυτοί οι οποίοι πριν λίγο καιρό βρίσκονταν στο απυρόβλητο και είχαν τη στήριξη του κόσμου, πλέον μπήκαν στο στόχαστρο για τα καλά. Κάτι τέτοιο έμοιαζε με κατόρθωμα που όμως επιτεύχθηκε…

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙ

Για να είμαστε ειλικρινείς, ο Παναθηναϊκός σαν οργανισμός έδωσε δικαιώματα. Δεν προσέγγισε το παιχνίδι με τον ΟΦΗ με τη δέουσα προσοχή και τώρα πληρώνει το τίμημα, που κρίνεται δυσβάστακτο. Θεωρητικά, το συγκεκριμένο ματς δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν το τέλος του κόσμου, αφού ο Παναθηναϊκός δεν είχε να κερδίσει τίποτα και ήταν λαβωμένος με 10 απουσίες. Όμως, στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτέλειες και ο Σύλλογος έμπλεξε σε ένα γαϊτανάκι που δυστυχώς, μπορούσε να γλυτώσει.

Ο Νταμπίζας και ο Δώνης είναι δύο επαγγελματίες με ευρωπαϊκή νοοτροπία, όμως εργάζονται στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι άδικο αυτό που έχει αρχίσει μετά το σφύριγμα της λήξης από τον Κουτσιαύτη, αλλά όφειλαν να το είχαν προβλέψει. Ήταν υποχρεωμένοι να έχουν πάρει τα μέτρα τους, ώστε να το προλάβουν και να μην το αφήσουν να εξελιχτεί… Διότι τώρα το πράγμα δεν μαζεύεται και θα αργήσει να εκτονωθεί…

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να μπει στο γήπεδο με το μαχαίρι στα δόντια και να μην αφήσει περιθώρια στον ΟΦΗ. Ειδικά μετά το 1-0 από τον Μακέντα, ο Παναθηναϊκός είχε το ματς στο σημείο που τον βόλευε. Ωστόσο, κατάφερε να το χάσει και δέχτηκε τρία γκολ από έναν αντίπαλο που είχε σκοράρει μόνο 9 φορές εκτός έδρας σε όλο το πρωτάθλημα… Γκολ που παραπέμπουν σε ανασταλτική λειτουργία επιπέδου σχολικού πρωταθλήματος. Γκολ που επιτρέπουν τις θεωρίες συνομωσίας και τις ειρωνείες… Απίστευτο και όμως πραγματικό…

ΗΘΕΛΑΝ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Για να μην πλατειάσουμε, ο Δώνης δεν διαχειρίστηκε σωστά την ήττα στις δηλώσεις του. Επειδή ο Δώνης είναι μέρος του Συλλόγου και αντιλαμβάνεται πιο εύκολα τις ιδιαιτερότητες του, μπορούσε να εκφραστεί διαφορετικά και να μην επικαλεστεί την “αξιολόγηση”. Δεν ήταν κατάλληλο το τάιμινγκ για να επαναλάβει ότι βγάζει συμπεράσματα για το ρόστερ. Ο κόσμος χρειαζόταν ένα “συγγνώμη” εκείνη τη στιγμή και τίποτα περισσότερο.

Η εσφαλμένη διαχείριση της ήττας μεγαλώνει τον κίνδυνο για να εκτροχιαστεί η προσπάθεια που άρχισε τον Ιούνιο του 2018. Η θετική αύρα που δημιούργησε η εκκίνηση της συγκεκριμένης έκδοσης του Παναθηναϊκού στο φετινό πρωτάθλημα έχει εξανεμιστεί και τώρα, είναι ορατό το ενδεχόμενο για την απόλυτη απαξίωση! Αυτό δεν αρμόζει στους ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν νυχθημερόν και υπό αντίξοες συνθήκες για να διατηρήσουν ανταγωνιστικό τον Παναθηναϊκό και σε ένα κομμάτι της σεζόν, το είχαν επιτύχει.

Η σχέση ομάδας – κόσμου έχει διαρραγεί και μετά την ήττα από τον ΟΦΗ, θα χρειαστεί χρόνο και κόπο για να αποκατασταθεί. Σίγουρα, αυτό δεν θα συμβεί τη φετινή σεζόν. Όμως, επιβάλλεται να προστατευθούν ο Νταμπίζας, ο Δώνης, ο Σαραβάκος, οι νεαροί ποδοσφαιριστές και οτιδήποτε έχει αξία για το μέλλον. Ο Παναθηναϊκός υποχρεούται να… λυσσάξει για τη νίκη με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και να μην αντιμετωπίσει νωθρά τον Παναιτωλικό στο φινάλε του πρωταθλήματος, ώστε να περισώσει το πρεστίζ και την αξιοπρέπεια του, που επλήγησαν γερά μετά το διπλό του ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ.

Υ.Γ. Στις 3 Μαΐου του 2018, η ιστορία του Παναθηναϊκού “λερώθηκε” όταν άλλαξαν οι ποινές για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ και αποφεύχθηκε ο υποβιβασμός από τη Super League. Στις 14 Απριλίου του 2019, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να γίνει… βούκινο στο στόμα παραγόντων που έχουν βαρύ “βιογραφικό” στο ποδόσφαιρο, εξαιτίας της εικόνας που είχε στο ματς με τον ΟΦΗ. Το πάθημα ας γίνει μάθημα και ας είναι η πρώτη και τελευταία φορά που το υφίσταται ο Σύλλογος.



Πηγή: Sport24