Κίνδυνος να χαθεί από τη Βουλή το δικαίωμα των θυμάτων του ναζισμού να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις

0
31

Τον άμεσο κίνδυνο οι ιδιωτικές απαιτήσεις των πολιτών και των συγγενών τους από τις γερμανικές αποζημιώσεις, να παραμείνουν εκτός του πλαισίου των διεκδικήσεων, κατά τη μεθαυριανή συζήτηση στην Βουλή, επισημαίνει σε μια δήλωση αγωνίας ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγόρος Μαρίνος Σκανδάμης.

Ειδικότερα, ο κ. Σκανδάμης επισημαίνει ότι «η συζήτηση στη Βουλή, μεθαύριο, Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, που μπορεί να καταλήξει σε εντολή στην κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων έχει αφενός μεγάλη εθνική σημασία, αφετέρου κινδύνους σε σχέση με το τι πραγματικά κατοχυρώνει μια τέτοια συζήτηση» και προσθέτει:

«Μεταξύ άλλων υπάρχει και ο άμεσος κίνδυνος να μείνουν έξω από το πλαίσιο διεκδικήσεων οι επανορθώσεις των θυμάτων του ναζισμού και των συγγενών τους, δηλαδή οι ιδιωτικές απαιτήσεις».

Και αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Σκανδάμης, γιατί «το πόρισμα των 97 σελίδων της διακομματικής επιτροπής “για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών” του έτους 2016 το οποίο θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο, έκρινε -σε μόλις 4 γραμμές- ότι ο προσδιορισμός των πολεμικών αποζημιώσεων των ιδιωτών «δεν είναι ευχερής» παρά δηλαδή το πλήθος των αγωγών και αποφάσεων που έχουν εκδοθεί προς αυτό».

Υπογραμμίζει, ακόμη, ο πρώην γενικός γραμματέας: «Και μάλιστα κόντρα στην απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης του 2012 που αν και έκρινε το θέμα της ετεροδικίας, αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα να διεκδικηθούν οι απαιτήσεις των θυμάτων μέσω του Ελληνικού Δημοσίου. Το οποίο είχε παρέμβει στη δίκη με απόφαση της -τότε- κυβέρνησης Παπανδρέου».

Η Ελληνική πολιτεία, σημειώνει ο κ. Σκανδάμης, δεν υπάρχει ερήμην του πολιτών και του λαού της, αλλά οφείλει οι όποιες διεκδικήσεις της να λάβουν υπόψη και τις απαιτήσεις αυτών που υπέστησαν τον φρικτότερο ανθρώπινο πόνο» και καταλήγει:

«Αλλιώς την Ελληνική γενοκτονία μπορεί να ακολουθήσει μια «γενοκτονία» της ιστορικής μνήμης».

Υπενθυμίζεται, ότι οι απαιτήσεις των ιδιωτών Ελλήνων θυμάτων και των οικογενειών-συγγενών τους κατά της Γερμανίας γνωστές και ως ΄΄Γερμανικές Αποζημιώσεις΄΄ είναι εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κατά το διεθνές δίκαιο οι απαιτήσεις τους για αποζημίωση δεν υπόκεινται σε παραγραφή.

Το ύψος των Γερμανικών οφειλών ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ, πλέον τόκων και μπορεί να τις διεκδικήσει το Ελληνικό Δημόσιο και οι ιδιώτες δικαιούχοι (και οι κληρονόμοι τους) που έχουν απαιτήσεις για αποζημίωση από εκτελέσεις, τραυματισμούς, αναπηρίες, βασανισμούς, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, υλικές και άλλες ζημίες προς ΄Ελληνες πολίτες.

Κίνδυνος από τον τρόπο της κοινοβουλευτικής διεκδίκησης

Όπως είναι γνωστό, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής στις συνεδριάσεις της 20ης και 28.3.2012 αποφάσισαν την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων ενιαία και αδιάσπαστα και το 2013 υπήρξε η σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές.

Τον Ιανουάριο του 2015 δημοσιεύθηκε η έκθεση της επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) που παρέλειψε να αναφερθεί ή συνυπολογίσει και τις αποζημιώσεις προς τα θύματα και τις οικογένειές τους για τις οποίες υπάρχουν αποφάσεις Ελληνικών δικαστηρίων.

Η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις κλήθηκε το 2016 και ζήτησε τη συμπλήρωση της έκθεσης της επιτροπής του Γ.Λ.Κ. και πρότεινε την όλη διαδικασία συμπλήρωσης της έκθεσης αυτής, κάτι όμως που δεν έγινε.

Η δημοσίευση της από 27.7.2016 έκθεσης (πορίσματος) της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές (που εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή μεθαύριο), επίσης δεν αναφέρεται στην ανάγκη κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των θυμάτων και των συγγενών τους για τα οποία έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που δεν μπορούν να εκτελεστούν, ενώ υπάρχουν και άλλες απαιτήσεις που δεν έχουν ασκηθεί με αγωγές.

Μάλιστα, αυτή η έκθεση της Βουλής στη σελίδες 47-48 αναφέρει ότι «διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι ο προσδιορισμός των πολεμικών αποζημιώσεων των ιδιωτών δεν είναι ευχερής για πολλούς και διαφόρους λόγους».

Κατά την εκτίμηση νομικών, σύμφωνα με την από 3.2.2012 απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε ότι η Γερμανία απολαμβάνει ετεροδικίας, ο τρόπος διεκδίκησης των αποζημιώσεων (και των ιδιωτών) μπορεί να διεκδικηθεί μάλλον μόνον μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο και της λεγόμενης δικαστικής προστασίας και μέσω διακρατικών διαπραγματεύσεων ή άλλων μορφών διεκδίκησης της Ελληνικής Πολιτείας.

Τώρα, εάν μεθαύριο, εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η από 27.7.2016 έκθεση της Διακομματικής της Βουλής όπως έχει, χωρίς δηλαδή να υπολογίζει τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και οικογένειές τους, τότε οι έχοντες ΄΄έννομο συμφέρον ΄΄, δηλαδή ουσιαστικά το Γερμανικό κράτος πιθανότατα θα αντιτείνει ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδος είναι μόνο αυτές που αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται απαιτήσεις Ελλήνων πολιτών.

Μάλιστα ενδεχόμενη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει και θα εγκρίνει την από 27.7.2016 έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές, θα αποτελέσει την βάση σε ενδεχόμενη διακρατική διαπραγμάτευση Ελλάδας –Γερμανίας, από την οποία θα έχουν εξαιρεθεί οι απαιτήσεις των ιδιωτών πολιτών.



Πηγή: Πρώτο Θέμα