Ο Ματίας ντε Λιχτ είναι ο πιο γερασμένος 19χρονος – Contra.gr

0
33

Πρόχειρα, πρόχειρα να σου πω ότι ο τύπος που έστειλε τον Άγιαξ στους “4” του UEFA Champions League -για πρώτη φορά μετά το 1997, όταν διέκοψε τη διαδρομή η ‘Γηραιά Κυρία’- και πέταξε εκτός διοργάνωσης τη Γιουβέντους, Matthijs de Ligt (Ματίς ντε Λιχτ) είναι 19 χρόνων, αρχηγός του ‘Αίαντα’ και ο μόνος αμυντικός που ‘χει παραλάβει το βραβείο “Golden Boy”. Το πήρε το 2018. Προφανώς και υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι. Αρκεί να αναφέρω ότι το παρατσούκλι του είναι “The Total Defender” και ότι από παιδί αγωνιστικά έδειχνε πάντα μεγαλύτερος. Στα 18 είχαν πει πως συμπεριφέρεται ως 30αρης.

 

Επειδή από το βράδυ της Τρίτης 16/4 απασχολεί λίγο περισσότερο -βασικά απασχόλησε και πριν τη σέντρα στο Τορίνο, ως ‘αυτός που το καλοκαίρι θα φύγει σίγουρα’ κατά του προπονητή Έρικ τεν Χαγκ το ρηθέν, με την Μπαρτσελόνα να δίνεται ως ο πιθανότερος προορισμός- κρίναμε πως θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε 2-3 περισσότερα πράγματα για αυτόν.

Ο Leiderdorp είναι η πόλη που θα βρεις στα δυτικά της Ολλανδίας. Εκεί ζουν 27.126 κάτοικοι. Εκεί γεννήθηκε ο παγκοσμίου φήμης DJ, Άρμιν βαν Μπιούρεν  και το supermodel, Ντάφνι Γκρόνεβελντ. 

Ένα χρόνο αφότου απέκτησαν τον Ματίας, οι Βίβιαν και ο Φρανκ ντε Λιχτ μετακόμισαν στο Abcoude, μια πόλη πολύ κοντά -ανατολικά- του Άμστερνταμ, γιατί παρουσιάστηκαν καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Εκεί απέκτησαν δίδυμα (την Fleur και τον Wouter). Ο Ματίς και ο Γούτερ είχαν κάνει δυο deal μεταξύ τους: α) δεν θα άφηνε ο ένας τον άλλον να κυκλοφορεί μόνος του τα βράδια και β) κάθε φορά που σκόραρε ο Άγιαξ, οι δυο τους θα έτρεχαν -ουρλιάζοντας- σε όλο το σαλόνι.

Υπήρχε και μια τρίτη υποχρέωση του μεγαλύτερου: να ‘βάζει’ πλάτη στα αδέλφια του, ώστε να μην τους παρενοχλούν στο σχολείο. Η δασκάλα του είχε δηλώσει στο Ajax Show Time πως ‘κάθε φορά που στην τάξη του ή στην τάξη των αδελφών του έκανε μπούλινγκ, ο Ματίς έμπαινε στη μέση’.

Ο πατέρας των αγοριών αναγνώρισε την αγάπη που είχαν για τον ‘Αίαντα’ και φρόντιζε να τους πηγαίνει τα σαββατοκύριακα στη Johan Cruijff Arena. Ο Φρανκ έχει εξηγήσει ότι στα πρώτα χρόνια της ζωής του Ματίς ουδείς μπορούσε να προβλέψει πως θα παίξει μπάλα. Την ασπρόμαυρη. Ασχολείτο με άλλα σπορ.

Επειδή ήταν ένα πολύ ήρεμο παιδί, προτιμούσε το τένις -σπορ που κάναμε η γυναίκα μου κι εγώ. Ήταν μάλιστα, καλός. Ώσπου πήγε να δει ένα φίλο του, στην προπόνηση που είχε στο ποδόσφαιρο. Αμέσως μας είπε πως θέλει να αλλάξει σπορ. Το έκανε στα 6. Έως τότε δεν έπαιζε καν με τους συμμαθητές του, στο προαύλιο του σχολείου”. Άπαξ και έγινε η πρώτη επαφή, το ποδόσφαιρο έγινε το επίκεντρο της ζωής του.

Όταν δεν έπαιζε στον κήπο, έκανε ασκήσεις στη σκάλα ή έτρεχε σε όλο το χωριό ή έκανε βάρη, στις πόρτες. Δεν τον ενδιέφερε να βγαίνει έξω με τους φίλους του. Αυτό ήταν κάτι που δεν έκανε ποτέ. Πάντα ήθελε χρόνο για τον εαυτό του, για να είναι μόνος του, πρόγραμμα και συνήθεια.

H πρώτη του ομάδα ήταν η τοπική FC Abcoude. Έμεινε για τρία χρόνια. Ο προπονητής του λεγόταν Dave van Nielen. Είχε πει στο Ajax Show Time πως “δεν ήταν από τα παιδιά που τα έβλεπες και έλεγες ‘είναι σούπερ ταλέντο’. Ένιωθε σαν να είναι έξω από τα νερά του, ώσπου κατάλαβε ότι μπορεί να παίξει καλά.

Δεν ήταν από αυτούς που έκαναν καθοριστικές ενέργειες. Τον ενδιέφερε περισσότερο να παίζει άμυνα και να χρησιμοποιεί τη βασική τεχνική και το μυαλό του, για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Από την πρώτη ημέρα έδειχνε πως θέλει να γίνει καλύτερος. Ήταν πάντα ο πρώτος που ερχόταν στο γήπεδο. Ήταν σέντερ μπακ. Ήθελα να τον κάνω αρχηγό. Μου είπε πως δεν ήταν κάτι που ήθελε εκείνος”.

Με την FC Abcoude

Οι πρώτοι του προπονητές εξήγησαν ότι κάθε φορά που έπρεπε να κάνει κάτι νέο, χρειαζόταν τουλάχιστον ένα μήνα για να προσαρμοστεί. Μετά διακρινόταν.

Οι ‘κατάσκοποι’ του Άγιαξ ήταν ενήμεροι για το παιδί. Ζήτησαν από την FC Abcoude να παίξει μαζί τους, σε ένα παιχνίδι παίδων -με την Casimir Westerveld. Κατάφερε να ξεχωρίσει.

Εν τούτοις, οι υπεύθυνοι στις Ακαδημίες του Άγιαξ δεν ήταν βέβαιοι ότι έπρεπε να τον καλέσουν κοντά τους, γιατί ήταν λίγο πιο βαρύς από τα άλλα παιδιά. Λίγο πιο αργός.

Η πρόσκληση εστάλη μετά το παιχνίδι με την πρωτοπόρο της παιδικής λίγκας. Όλα τα παιδιά ήταν μεγαλύτερα του. Εκείνος όμως, ήταν που ντρίμπλαρε λίγο πιο κάτω από τη σέντρα και με σουτ έστειλε την μπάλα στο ‘γάμα’. Ήταν η στιγμή που ο scout του Άγιαξ, Χένι ντε Ρεχτ είπε ‘τον θέλω’. Ήταν 9.

Ο πατέρας του έχει πει πως από παιδί δεν έκανε οτιδήποτε δεν έκρινε πως ταίριαζε στο πρόγραμμα του. Σε αυτά που έπρεπε να γίνουν, ώστε να βελτιωθεί. Επέτρεπε στον εαυτό του να παίζει σκάκι με τον παππού του. Και να προστατεύει αυτούς που αγαπούσε. Ως έφηβος πρόσθεσε στο πρόγραμμα το Netflix, το video game FIFA και την κοπέλα του.

 

Από όταν αποφάσισε ότι το ποδόσφαιρο είναι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του, ο πατέρας του Ματίς ρώτησε τον Μπάρι Χούλσχοφ, πρώην παίκτη του Άγιαξ, αν θα ενδιαφερόταν να βοηθήσει το γιο του. Δουλεύουν μαζί από το 2014.

Μια φορά το μήνα συναντιούνται και συζητούν για θέματα όπως η διαχείριση της επιτυχίας, της ήττας (δεν την αντέχει), του ενδιαφέροντος από άλλες ομάδες (τον κυνηγούσαν 7-8), της κριτικής (που δέχεται όταν είναι τεκμηριωμένη) κλπ.

Στο πρώτο μας τετ α τετ του είχα δώσει ένα βιβλίο για τα χρυσά χρόνια του Άγιαξ. Είχε πάθει πλάκα. Έχω την αίσθηση πως αποστήθισε τα αποτελέσματα όλων των αγώνων, τους παίκτες όλων των ρόστερ. Όλη την ιστορία της ομάδας”.

Ο Χούλσχοφ είχε προσθέσει ότι “μιλάμε και για τεχνικά ζητήματα, για μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να τον κάνουν πιο αποδοτικό. Του είχα επισημάνει πως πρέπει να βελτιώσει την ταχύτητα των πρώτων μέτρων και το πώς χρησιμοποιεί το αριστερό πόδι”. Όλοι όσοι είχαν ασχοληθεί έως τότε με τον Ματίς, έλεγαν πως ‘αν και αμυντικός, ‘παίρνει’ πολύ γρήγορα όσα χρειάζεται να γίνονται και στην επίθεση. Τον ενδιέφερε να μαθαίνει και να εξελίσσεται. Να θέτει στόχους και να τους υλοποιεί’.

O Γιόχαν Κρόιφ σηκώνει το κύπελλο πρωταθλητριών του 1973, παρέα με τον Μπάρι Χούλσχοφ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, χρειάζεσαι ταχύτητα, φυσική δύναμη -καλές αθλητικές ικανότητες. Στα 17 είχε σώμα που αντιστοιχούσε στο μέσο όρο των 20χρονων. Μετρά το λίπος, το ύψος και το βάρος κάθε μήνα.

Στα 15 είχε αναδειχθεί καλύτερος παίκτης σε τουρνουά U17 και U19, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκουν σε εθνικό επίπεδο. Στα 17 ο Άγιαξ τον πήρε στην πρώτη ομάδα. Έκανε ό,τι έμαθε να κάνει από το ξεκίνημα: συνέχισε τη δουλειά για να γίνει ο καλύτερος αμυντικός.

Τον ενδιέφερε να τα δίνει όλα και να περνά καλά στον αγωνιστικό χώρο. Έμαθε να κάνει και όσα δεν μπορούσε να τακτοποιήσει ο ίδιος. Για παράδειγμα, φυσικοθεραπεία έπειτα από τραυματισμό. Από ένα σημείο και έπειτα, οι γονείς του σταμάτησαν να τον διευκολύνουν. Τον άφησαν να φροντίσει ο ίδιος τον εαυτό του ‘για να αποκτήσει και προσωπικότητα‘. Έμαθε να λέει ‘δεν μου αρέσει αυτό’. Ή ‘μου αρέσει αυτό’. Στην ερώτηση ‘πας το καλοκαίρι στην Μπαρτσελόνα;’ που έγινε μετά τη χθεσινή πρόκριση, απάντησε ‘τώρα έχουμε τους ημιτελικούς’.

Μεταξύ των στοιχείων που ‘χουν προκύψει για αυτήν την πληροφορία, πέραν της αναγνώρισης των ‘μπλαουγκράνα’ για το ενδιαφέρον τους προς τον ντε Λιχτ, έχει αναφερθεί η προοπτική ανταλλαγής του 19χρονου με τον Λουίς Σουάρες.



 

 

Η φωτογραφία που βλέπεις είναι το ντε Λιχτ με τον Σουάρες, από τις πρώτες μέρες του βενιαμίν στον Άγιαξ και την παρουσία του σε ματς ως ball boy. Καλό; Πάμε παρακάτω.

Στις 21/9 του 2016 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την ανδρική ομάδα του ‘Αίαντα’. Στις 21/8 του 2017 υπέγραψε επέκταση συμβολαίου, έως το 2021. Να σου πω τι είχε μεσολαβήσει.

> Είχε καθιερωθεί στην ενδεκάδα και είχε παίξει σε 11 παιχνίδια λίγκας και σε 9 του UEFA Europa League.

> Το Μάρτιο έκανε ντεμπούτο με την εθνική ανδρών, στο κρίσιμο ματς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 με τη Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι τον ‘σημάδευαν’ κάθε φορά που είχε την μπάλα, τον ωθούσαν σε λάθη και από ένα ‘βγήκε’ το γκολ που διαμόρφωσε αποτέλεσμα (2-0).

Ο προπονητής που ‘χε πάρει το ρίσκο με τον ντε Λιχτ (είχε μόλις δυο παρουσίες, ως βασικός στη λίγκα), Ντάνι Μπλάιντ απολύθηκε μετά το παιχνίδι και οι Ολλανδοί έμειναν εκτός του World Cup.

Αυτή η εμπειρία θα μπορούσε να ‘χει καταστρέψει μια καριέρα. Ανάλογες εμπειρίες, κατέστρεψαν καριέρες. Μόνο που ο ντε Λιχτ έκανε κάτι που λίγοι επιλέγουν να κάνουν: αναγνώρισε πως ήταν ανέτοιμος και υποσχέθηκε να μη ξανασυμβεί. Η δέσμευση του έγινε πράξη.

Μεταξύ άλλων, η Ολλανδία προκρίθηκε ως πρώτη του ομίλου της στο UEFA Nations League, στους τελικούς. Έγιναν και πολλά άλλα. Ας δούμε κάποια.

> Στις 24/5 είχε γίνει ο νεαρότερος, σε ηλικία παίκτης που έπαιξε σε μεγάλο τελικό κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης: αυτόν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν 17 χρόνων και 285 ημερών. Eίχε πάνω του (κυριολεκτικά) τον Μάρκους Ράσφορντ.

 

> Oι “κόκκινοι διάβολοι” πήραν το τρόπαιο και ο Πέτερ Μπος προσελήφθη από την Ντόρτμουντ, που τον έδιωξε κάποιους μήνες μετά. Το θέμα μας είναι τι έκανε ο Άγιαξ.

> Ο Ντάβινσον Σάντσες πουλήθηκε στην Τότεναμ, ο ντε Λιχτ έγινε βασικός και αναντικατάστατος, μετά έγινε και ο νεαρότερος αρχηγός της ομάδας, την ημέρα που ο κάτοχος του περιβραχιονίου, Βέλτμαν τραυματίστηκε.

> Σύντομα το περιβραχιόνιο αυτό έγινε δικό του και μεταξύ των ρεκόρ του ήταν αυτό του νεαρότερου αρχηγού ομάδας που έφτασε στα playoffs του UEFA Champions League: ήταν στο ματς της 13ης Φεβρουαρίου με τη Ρεάλ. Λίγες ημέρες μετά (27/2) έκανε 100 τα παιχνίδια του με τον ‘Αίαντα’ και -ναι- ήταν ο μικρότερος που τα ‘χε κατοστήσει.

 

> Όπως διαμόρφωνε χθες το 2-1, έγινε ο νεότερος Ολλανδός σκόρερ σε νοκ άουτ φάση -έπειτα από τον Νόρντιν Γούντερ τον Απρίλιο του 1996, σε ματς με τον Παναθηναϊκό- και ο δεύτερος νεαρότερος αμυντικός, μετά τον Ζοέλ Ματίπ. Το σχόλιο που είχε να κάνει για όλα αυτά ήταν “δεν είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί έχουμε ακόμα να διεκδικήσουμε πολλά”.

 

Από φέτος έχει για ατζέντη τον Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος όπως θα ξέρεις πουλάει πάγο σε Εσκιμώο. Άρα, οι πιθανότεροι προορισμοί είναι η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους, γράφει το ESPN. Μέχρι τότε βέβαια, ο ντε Λιχτ θα ‘χει άλλες δουλειές: να τρελάνει και άλλο τον κόσμο, μαζί με την παρέα του.

Photos: Associated Press / Instagram  



Πηγή: Contra