Πόρτο – Λίβερπουλ: O Κλοπ, απλώς, συνεχίζει να περνάει τα νοκ άουτ – Contra.gr

0
24

Αγνή ικανότητα. Είναι η επικεφαλίδα του πρώτου ημιχρόνου της Λίβερπουλ στο ‘Ντραγκάο’, με αντίπαλο την Πόρτο. Πάνω που οι παίκτες του Σέρτζιο Κονσεϊσάο έβγαλαν παίκτη στην πλάτη της άμυνας της Λίβερπουλ, με τον Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ να προλαβαίνει τελευταία στιγμή τη ζημιά και ενώ ουσιαστικά επιδίδονταν σε ένα φεστιβάλ τελικών προσπαθειών, 13 το σύνολο ως το 25’, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος ξεκίνησε τον Ντίβοκ Ορίγκι “γιατί είναι σε σπουδαία φόρμα και τον επιβραβεύουμε”, δεν είχε πει καν την πρώτη λέξη της.

Όταν το έκανε, ήταν παρόμοια ιστορία με το γκολ του Σαντιό Μανέ στο Μόναχο. Η Λίβερπουλ έκανε μία σοβαρή επίθεση και αυτή κατέληξε σε άλλη μία παροιμιώδη υπέροχη πάσα στον Σαντιό Μανέ, ο οποίος πετάχθηκε τόσο γρήγορα πίσω από τους αμυντικούς της Πόρτο, που το γκολ ακυρώθηκε και μόνο το goal check έδειξε ότι πόρρω απείχε από το να είναι εκτεθειμένος, τουλάχιστον στο χώρο που παίχθηκε η μπάλα. Ήταν η μόνη φάση που η Λίβερπουλ είχε μεθοδικότητα για να την βγάλει, ήταν, επίσης, η πιο αναγνωρίσιμου ταλέντου που διατίθετο στο λιμάνι της Πορτογαλίας.

Και μία νίκη για το ποδόσφαιρο, καθώς η ακύρωση του γκολ ως οφσάιντ και έπειτα η επιβεβαίωσή του είναι η επικράτηση του ποδοσφαιριστή απέναντι στο βλέμμα, δηλαδή το ασύλληπτο.

Ενώ στο “Etihad” είχε στρέψει το βλέμμα της η οικουμένη και οι Σίτι και Τότεναμ εκρήγνυντο για να προσφέρουν ένα πραγματικά απαράμιλλο παιχνίδι, στο ‘Ντραγκάο’ το ζήτημα της πρόκρισης είχε λήξει με πάνω από 65 λεπτά να απομένουν για τη λήξη του ματς. Η Λίβερπουλ είχε ήδη διευθετήσει τα ραντεβού με την Μπαρτσελόνα χάρη στην ατομική ικανότητα και μπορούσε να κατεβάσει ταχύτητα, παίζοντας απλώς… γρήγορα.

Το πρώτο ημίχρονο πέρασε ανάμεσα σε μία ομίχλη. Όποιες προσπάθειες συνέβησαν, έμοιαζαν με το αποτέλεσμα μίας αποκαρδιωτικής κατάστασης. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, ο Γιούργκεν Κλοπ απέσυρε τον Ορίγκι για να βάλει τον Ρομπέρτο Φιρμίνο, ενώ η Πόρτο αποφάσισε να παίξει λίγο πιο επιθετικά, τουλάχιστον να προσυπογραφεί το ταμπεραμέντο της, σε ένα γήπεδο που οι ‘δράκοι’ σπανίως αντικρίζουν γεμάτο.

Κι αυτό, βεβαίως, ήταν το ολέθριο αμάρτημά της. Διότι αν δώσεις χώρο στη Λίβερπουλ και να μη θέλει βάζει. Ο Σαλάχ ήταν, εν πάση περιπτώσει, που σκόραρε το τέταρτο γκολ του στο φετινό Champions League και πρώτο μετά τον Φλεβάρη και αυτό πρέπει να δημιούργησε ανακούφιση στους φίλους της Λίβερπουλ, μετά το ρεπορτάζ της ‘Marca’ ότι τσακώθηκε με τον Κλοπ και απαίτησε από τη διοίκηση να φύγει.

Η ακριβής έκφραση ήταν ‘μίλησε έντονα’, ωστόσο ο Γερμανός δεν είναι από εκείνους που θα άρχιζαν κάποιον στο βασικό σχήμα της ομάδας, ειδικά αν επρόκειτο για κάποιον που ήθελε να φύγει. Ο Μο συνέχισε το μίνι σερί που άρχισε από την οπτασία με την Τσέλσι, αλλά περιέργως συνεχίζει να τελεί υπό το πρίσμα κάποιου που παλεύει για να σώσει μία αποτυχημένη χρονιά.

Σε σχέση με το τι συνέβαινε στο Μάντσεστερ, βεβαίως, η Λίβερπουλ περνούσε ένα ήρεμο βράδυ, ακόμα και παρά το γεγονός ότι ο Έντερ Μιλιτάο σκόραρε με κεφαλιά.

Αυτή θα ήταν η έβδομη φορά σε ισάριθμες περιπτώσεις διπλών παιχνιδιών που η Πόρτο δεν θα δύνατο να ανατρέψει ένα πρώτο ματς στο οποίο είχε ηττηθεί με δύο γκολ διαφορά, ενώ ο Γερμανός στον πάγκο των ‘κόκκινων’ συνεχίζει να απολαμβάνει μία απαστράπτουσα συνέχεια: μπορεί επί του παρόντος να συλλέγει χαμένους τελικούς, παρ’ όλα αυτά η Λίβερπουλ την εποχή του έχει παίξει δέκα διπλά παιχνίδια σε Europa League και Champions League και έχει προκριθεί σε όλα!

Το επόμενο, βεβαίως, είναι το κριτήριο, αφού οι αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα, αν και ενδεχομένως να μην κρύβουν το δράμα του Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ, που σχεδόν υπερκάλυψε σε θεατρικότητα έναν ολόκληρο γύρο νοκ άουτ ματς, θα είναι η αντάμωση ερωτηματικών, αντιθέσεων και τεχνικών που όσο μοιάζουν τόσο φαίνεται ότι απέχουν. Βεβαίως, το Μέσι εναντίον Σαλάχ, στο έβγα του Απρίλη ή το έμπα του Μάη, θα έχει αναλυθεί τόσο που το πιο ενδιαφέρον στη μονομαχία τους θα είναι τι πρόκειται να κάνουν.

Ίσως, βεβαίως, αν αληθεύει το ρεπορτάζ των Ισπανών (και δεν είναι ένα προμήνυμα ότι η Ρεάλ Μαδρίτης δέχεται διαδοχικές… χυλόπιτες στις επαφές της με συλλόγου), υπάρξουν αναταραχές στο ‘Άνφιλντ’ και διαφανούν στην πορεία και ρυθμίσουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αλλά δεν είναι ανάγκη να βιάζεται κάποιος, διότι η ζωή είναι μικρή.

Η Πόρτο, με τον Μιλιτάο, παρέτεινε το μαρτύριό της. Ο Κλοπ, βεβαίως, πήρε τις προφυλάξεις του. Διότι δεν μπορείς να βγάλεις από το γήπεδο όλους όσοι χρειάζεσαι, αλλά πρέπει να κρίνεις και ποιος είναι απαραίτητο να ξεκουραστεί.

Ο Αλεξάντερ Άρνολντ και ο Άντριου Ρόμπερτσον βγήκαν από το ματς με 5 λεπτά απόσταση και ο Τζόρνταν Χέντερσον, που μπήκε στη θέση του τελευταίου, έξι λεπτά αργότερα, έκανε τη σέντρα για το γκολ του Φιρμίνο. Με το γκολ του Φαν Ντάικ, από κομπίνα σε κόρνερ, η Λίβερπουλ έφτασε τα 9 σε δύο αναμετρήσεις με την Πόρτο στο ‘Ντραγκάο’ μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Ελπίζουν το καλό να… πολλαπλασιαστεί, εφόσον, βεβαίως, προσπεράσουν το εμπόδιο της Κάρντιφ εκτός έδρας την Κυριακή, είτε στο ματς των ‘πολιτών’ την ίδια μέρα με την Τότεναμ, ξανά, είτε στο ‘Όλντ Τράφορντ’ στις 24 Απριλίου, αφού η Γιουνάιτεντ υποδεχθεί τη Σίτι. Μεγάλη Παρασκευή της Ορθοδοξίας, η Λίβερπουλ ελπίζει στο προσπέρασμά της στη βαθμολογία, με νίκη της στο ‘Άνφιλντ’ επί της Χάντερσφιλντ.

Στη Λίβερπουλ, τη νύχτα της Τετάρτης, είχαν πολλούς λόγους να χαίρονται. Αλλά μόνο έναν να νιώθουν ευθυμία, σε σημείο να γελούν. Διότι είναι για χαχανητά ότι ο Ραχίμ Στέρλινγκ, φεύγοντας για ένα… καλύτερο μέλλον με τη Μάντσεστερ Σίτι, έβαλε το σημαντικότερο γκολ της καριέρας του απέναντι στην Τότεναμ, ένα τέρμα που σηματοδοτούσε πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League και, τελικώς, ακυρώθηκε ετεροχρονισμένα ως οφσάιντ.

Photo credits: AP Photo/Luis Vieira



Πηγή: Contra