Καμμένος: Η αντιπαράθεση μαίνεται και «αγγίζει» και τον Τσίπρα

0
64

Σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας, τον οποίο έδειχνε να είχε αποφύγει προσωρινά, μπήκε εκ νέου η κυβέρνηση, μετά την «αναζωπύρωση» της σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δύο εξέχοντα, πρώην στελέχη της: τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά.

«Μαινόμενος», από το βήμα της Βουλής, ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας απείλησε χθες με νέες αποκαλύψεις για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και άλλοτε «συνοδοιπόρο» του στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έκανε λόγο για «υπάλληλους (σ.σ. του υπουργείου Εξωτερικών), που δεν ενήργησαν ως Έλληνες διπλωμάτες».

Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε ότι «με εντολή Κοτζιά καταστράφηκαν έγγραφα και εξαφανίστηκαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές» στο υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, όπως είπε, τα αρχεία «ανακτήθηκαν και θα κατατεθούν στη Βουλή».

Ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών για την ανάληψη έργου ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα) από συγκεκριμένη εταιρεία. Παράλληλα, κατέθεσε και διάβασε στη Βουλή αντίγραφα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που, όπως είπε, ανταλλάχθηκαν μεταξύ του προέδρου επιτροπής που θα αποφάσιζε για την ανάληψη του έργου και του προέδρου της εταιρείας που θα συμμετείχε στον διαγωνισμό -εν έτει 2015- για την «ανάδειξη παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης των προξενικών γραφείων διπλωματικών αρχών» (χορήγηση βίζας).

«Καταθέτω στη Βουλή τα e-mail που ανακτήθηκαν από υπολογιστή του υπουργείου Εξωτερικών, που δείχνουν ότι πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ εκείνου που θα οριστεί πρόεδρος της επιτροπής, Καραμήτσου-Τζιρά, με τον κ. Πλατή, πρόεδρο της εταιρείας που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό» δήλωσε ο κ. Καμμένος. Διαβάζοντας αναλυτικά τα επίμαχα e-mail, κατήγγειλε ότι «ο υποψήφιος για τον διαγωνισμό υποδεικνύει στον πρόεδρο της επιτροπής τι θα κάνει». Επικαλούμενος, μάλιστα, συγκεκριμένα αποσπάσματα, κατήγγειλε ότι όλα γίνονταν «εν γνώση του υπουργού», Νίκου Κοτζιά.

Όπως δήλωσε, η αλληλογραφία αποδεικνύει ότι «ο κ. Κοτζιάς συντονίζει το σύνολο των ενεργειών μεταξύ του προέδρου της επιτροπής και του υποψήφιου πελάτη της εταιρείας».

Κοτζιάς: «Εθνικός συκοφάντης» ο Καμμένος – Αιχμές και για Τσίπρα

Η απάντηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» δεν άργησε και ήταν ιδιαίτερα σκληρή. «Η Δημοκρατία υπονομεύεται με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στον δημόσιο χώρο, με ύβρεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς» ανέφερε σε δήλωσή του.

Όπως είπε, κακώς ο κ. Κατρούγκαλος πήρε την πρωτοβουλία να δώσει στον «εθνικό συκοφάντη» τη δυνατότητα να μεταφέρει την υπονόμευση στο ναό της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Βουλή να μετατρέπεται σε χώρο δικαστηρίου, «χωρίς εγώ να έχω το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού μου», προσθέτοντας πως τα όσα κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος είναι «μάλλον προϊόν παράνομης υποκλοπής» και αφορούν συνομιλίες ανάμεσα σε παλιούς συκοφάντες.

«Σήμερα παρακολουθήσαμε μία βρώμικη συζήτηση στη Βουλή, που σύμφωνα με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, την υπ. αριθμ. 9 του 1998, δεν θα έπρεπε να γίνει, γιατί όπως λέει η απόφαση, ζητήματα που βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία ή διερευνώνται από τον εισαγγελέα, δεν μπορούν να συζητηθούν στη Βουλή» είπε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας πως, «επιπλέον, η συζήτηση αντίκειται σε επτά αποφάσεις του ΣτΕ και δύο του Ελεγκτικού συνεδρίου, και μάλιστα για μία συμφωνία που έχει λάβει γραπτή έγκριση του τότε γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και σήμερα υπουργού Δικαιοσύνης».

Συνεχίζοντας, ο πρώην υπουργός είπε ότι περιμένει από τον πρόεδρο της Βουλής, «να παραπέμψει τους υβριστές για πειθαρχικό έλεγχο στη Βουλή».

Ο κ. Κοτζιάς απέδωσε τις κινήσεις Καμμένου στην προεκλογική καμπάνια που προσβλέπει να κάνει δια της δυσφήμισης, συνεπικουρούμενος από «την επιπολαιότητα της κυβέρνησης», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι συνέχισε, λέγοντας: «Φαίνεται ότι αυτό εξυπηρετεί εκείνους που επιδιώκουν, άλλοι να έχουν τη δόξα και άλλοι την ύβρη», «φωτογραφίζοντας» έτσι την υποχηφιότητα του Έλληνα πρωθυπουργού, μαζί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.  

Προσέθεσε, δε, ότι προκαλεί εντύπωση πως «σφαίρες, χώματα με αίματα και αίμα, έχουν σταλεί μόνο σε μένα, λες και είμαι ο αποκλειστικός τροφοδότης και διαπραγματευτής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ακόμα και σήμερα, ο εθνικός συκοφάντης υβρίζει μόνο εμένα». Υπενθύμισε ακόμη ότι είχε συμφωνήσει (σ.σ. ο Πάνος Καμμένος) με το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών και «τώρα για προεκλογικούς λόγους και επειδή εξυπηρετεί ίσως και τρίτους, θέλει να εμφανίζει τον εαυτό του ως δήθεν μακεδονομάχο».

«Καλώ τον εθνικό συκοφάντη» συνέχισε, «να δεχθεί και τη Βουλή να χορηγήσει, άδεια άσκησης ποινικής διώξεως, σύμφωνα με τα άρθρα, 61 παρ. 2, 62 παρ.1 του Συντάγματος, και να αφηγηθεί και εκείνος και να οδηγηθεί η υπόθεση εκεί που πρέπει, στην αίθουσα του δικαστηρίου. Εκεί ας αποδείξει, που δεν μπορεί, όλες τις συκοφαντίες που κάθε δεύτερη μέρα, όπως πράττει κάθε ένοχος, τις τροποποιεί».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε συνεχείς αντιφάσεις του τέως υπουργού Εθνικής Άμυνας σχετικά με τα χρήματα για τα οποία καταγγέλλει ότι έλαβε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και υπογράμμισε: «Λέω κάτι απλό στον εθνικό συκοφάντη: ας έρθει στο δικαστήριο κι ας αφήσει τις κλάψες για μη άρση του ασύλου, όπως έκανε χθες», προσθέτοντας πως στο δικαστήριο λύνονται οι υποθέσεις και όχι με μονολόγους στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι «εκεί θα αποδειχθεί και το ελατήριό του και το ίδιον όφελος και η εξυπηρέτηση τρίτων».

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, ότι ο «εθνικός συκοφάντης» παρουσιάζει μία σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας που φέρνει λεφτά στο δημόσιο και δεν δίνει σε κανένα τρίτο ούτε σεντς, ως κλοπή, γιατί «δεν έχει καταλάβει, ότι τα ποσά που επικαλείται δεν ορίστηκαν από εμένα, αλλά από τα δικαστήρια και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής της εταιρείας που σύναψε τη σύμβαση.

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο κ. Καμμένος τον καλούσε με την «παρέα του» να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, «δηλαδή με καλούσαν να παρανομήσω. Δεν το έκανα και έχουν ανοίξει αυτό το κυνήγι» είπε.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς υπερασπίστηκε τις αξίες και τις αρχές με τις οποίες, όπως είπε, μπήκε στην Αριστερά, τόνισε ότι αποποιήθηκε της περιουσίας της οικογενείας του, αλλά «αυτό αδυνατεί να το καταλάβει ο εθνικός συκοφάντης. Του είναι αδιανόητη η ύπαρξη έντιμων ανθρώπων, που δεν υποκύπτουν σε απειλές».

Κατρούγκαλος: Στον εισαγγελέα τα έγγραφα Καμμένου

«Όπως δήλωσα και στη Βουλή, η προσήλωση της κυβέρνησής μας στη νομιμότητα είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη» τόνισε με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο διαγωνισμός ελέγχθηκε τόσο σε επίπεδο δικαστικό, από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όσο και στο πλαίσιο του εσωτερικού διοικητικού ελέγχου του υπουργείου Εξωτερικών» και συμπλήρωσε: «Από τους ελέγχους αυτούς δεν προέκυψαν τυπικές ή ουσιαστικές παρανομίες, σε σχέση με τα ερωτήματα της σχετικής επερώτησης. Όλα τα έγγραφα που ζητήθηκαν, κατατέθηκαν στη Βουλή».

Ειδικότερα για τα έγγραφα που εμφάνισε ο κ. Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «τέθηκαν υπόψη της γενικής επιθεώρησης του υπουργείου Εξωτερικών για τις ενέργειες αρμοδιότητάς της και θα διαβιβαστούν άμεσα και στον αρμόδιο εισαγγελέα για ποινική αξιολόγηση, τόσο ως προς το περιεχόμενο τους όσο και ως προς τον τρόπο κτήσης τους».

«Πέραν των ανωτέρω αυτονοήτων» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος, «θέλω να τονίσω την δεδομένη εμπιστοσύνη μου στο έμψυχο δυναμικό του υπουργείου μας και να δηλώσω ότι θεωρώ απαράδεκτη οποιαδήποτε στοχοποίηση των λειτουργών του. Όλοι οφείλουν να σέβονται το κράτος δικαίου».

«Κόβει» τους δεσμούς με την κυβέρνηση ο Κοτζιάς;

Καθώς φαίνεται, η κόντρα Καμμένου – Κοτζιά θα έχει μάλιστα και πολιτικές προεκτάσεις, με τον πρώην ΥΠΕΞ να αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. 

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι, ενώ η πολιτική κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ», της οποίας ο ίδιος είναι επικεφαλής, στηρίζει δημάρχους σε 180 πόλεις της χώρας, εκ των οποίων οι 40 είναι «Πραττινοί» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους στηρίζει, «οι 100 είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι άλλοι 40 είναι από άλλους χώρους».

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη δυσφορία του για τη μέχρι σήμερα στάση της Κουμουνδούρου έναντι της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», τονίζοντας ότι η πολιτική κίνηση της οποίας ηγείται έχει θέσει τις προτάσεις για την αναβάθμιση του ζητήματος του πατριωτισμού και του εκδημοκρατισμού του κράτους, «όπως την διατυπώναμε στην πρότασή μας για το Σύνταγμα, που δεν την έλαβαν καθόλου υπόψη τους».

Ο πρώην υπουργός διεμήνυσε ότι, αν τα ζητήματα που παγίως θέτει το «ΠΡΑΤΤΩ» ληφθούν υπόψη, «όλα θα είναι πιο εύκολα. Αν δεν ληφθούν υπόψη, δεν βλέπω το λόγο», επιμένοντας ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, ξεκαθάρισε ότι θα αποφασίσει, «όχι μόνος μου, αλλά με την καθοδήγηση του ΠΡΑΤΤΩ και θα εξαρτηθεί από το πολιτικό περιεχόμενο του χώρου με τον οποίο θα συμπράξω». Εκτίμησε, δε, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός.



Πηγή: Πρώτο Θέμα