Θα επαναδιαπραγματευτώ τον δημοσιονομικό στόχο

0
30

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε ότι στοχεύει στην επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας για τόνωση της ανάπτυξης, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Κογκρέσο στη Λευκωσία με τίτλο “Η Κυπριακή Οικονομία, η πορεία προς τα εμπρός”.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά διδάγματα από το παράδειγμα της Κύπρου στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σημειώνοντας ότι αν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές θα προβεί σε φορολογικές ελαφρύνσεις προκειμένου να δώσει κίνητρα για επενδύσεις και καινοτομία στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως η πρώτη δέσμη φορολογικών περικοπών μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω δημοσιονομικής εξισορρόπησης, με σεβασμό των δημοσιονομικών στόχων για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τον δημοσιονομικό στόχο, κάτι που δεν θα το κάνει αμέσως, αλλά μετά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην ελληνική οικονομία όσον αφορά την πραγματοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων.

«Βραχυπρόθεσμα, θα συμμορφωθούμε με τον κανόνα του ελλείμματος 3,5% . Αλλά από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να πραγματοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο να απευθυνθούμε στους Ευρωπαίους πιστωτές και να τους πούμε, αν μας βοηθήσετε να χαλαρώσουμε ελαφρώς τους δημοσιονομικούς μας στόχους, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το περιθώριο για να τονώσουμε περαιτέρω την ανάπτυξη “, δήλωσε .

Όπως εξήγησε, το κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ανάπτυξη, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο. «Χωρίς υψηλό ρυθμό ανάπτυξης είμαστε καταδικασμένοι σε χαμηλότερη απόδοση», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι η διακυβέρνησή του θα υποστηρίξει τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις, τις επενδύσεις στην καινοτομία, τα ακίνητα, τον τουρισμό και άλλα φιλόδοξα σχέδια που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε επίσης την Κύπρο για την πολιτική της στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, λέγοντας ότι η χώρα εφάρμοσε ένα σύνολο πολιτικής για δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετά διδάγματα από το κυπριακό παράδειγμα και ότι η σύγκριση δεν είναι πολύ κολακευτική για την Ελλάδα.

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος κατάφερε κάτι τέτοιο με πολιτική συναίνεση των μεγαλυτέρων κομμάτων, αποφεύγοντας τον ακραίο λαϊκισμό.



Πηγή: Πρώτο Θέμα