Καιρός: Αφρικανική σκόνη από τη Λιβύη «πνίγει» όλη τη χώρα

0
53

Το σκηνικό του καιρού για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου συνθέτει ένα «κοκτέιλ» από συννεφιά, βροχές και πολλή αφρικανική σκόνη που αναμένεται να διαρκέσει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πολύ υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης  σε Αθήνα, δυτική Ελλάδα(Κέρκυρα-Καλαμάτα), βόρεια Ελλάδα(Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη), αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης καταγράφουν οι προγνωστικοί χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.  

Η δορυφορική εικόνα δείχνει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας που προέρχεται από τη Λιβύη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει, σύμφωνα με τα προγνωστικά,  μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019.

Δείτε τους αναλυτικούς χάρτες από το meteo.gr 

 

skoni2

Από πού προέρχεται η σκόνη;
Με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, εντοπίζονται οι  πηγές προέλευσης της σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας. Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019  κυρίως στη Νότια Ελλάδα.

skoni3

Στον xάρτη με αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου παρουσιάζεται η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και με βέλη η διεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου σε ύψος 10 μέτρων. Αυτή η ροή αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.

skoni4

Βίντεο  σχετικά με την αφρικανική σκόνη και τις επιπτώσεις της

Η Αφρικανική Σκόνη και οι Επιπτώσεις της



Την ίδια ώρα, για τον καιρό το Πάσχα ο Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 fm, προβλέπει ότι ανήμερα το Πάσχα θα σουβλίσουμε με ήλιο, ενώ η αφρικανική σκόνη θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετές ημέρες ακόμη.  

Τι καιρό θα έχουμε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 9 έως 21, στα δυτικά ηπειρωτικά από 13 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 23, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 14 έως 21, και στην Κρήτη από 14 έως 28 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και θα γίνουν μεταβαλλόμενοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις έως το απόγευμα με μικρή πιθανότητα για ασθενείς πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρές αραιές νεφώσεις . Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς.

kairos_megali_tetarti

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού  

Αττική

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες πιο πυκνές με τοπικές βροχές στα ανατολικά.

Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα νότια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Άρχισε η «μεγάλη έξοδος» των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένη από σήμερα η κίνηση στα λιμάνια

Αυξημένη αναμένεται από σήμερα Μ.Τετάρτη 24/04 η κίνηση από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα.

Το λιμενικό σώμα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να βρίσκονται μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω της αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους.

Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 18 απόπλοι πλοίων, 9 από τη Ραφήνα και 4 από το Λαύριο.

Χθες Μ. Τρίτη 23/04 από το λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν 18 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 12.674 επιβάτες, 2.234 ΙΧ οχήματα, 719 φορτηγά και 321 δίκυκλα.

Από τη Ραφήνα αναχώρησαν 8 οχηματαγωγά πλοία μεταφέροντας 2.729 επιβάτες, 718 ΙΧ οχήματα, 116 φορτηγά και 41 δίκυκλα.

Από το Λαύριο πραγματοποιήθηκαν 3 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 524 επιβάτες, 157 ΙΧ οχήματα, 25 φορτηγά και 9 δίκυκλα.



Πηγή: Πρώτο Θέμα