Νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Αφρική το Σαββατοκύριακο

0
32

Επανεμφάνιση της σκόνης από την Αφρική, ενισχυμένοι νοτιάδες αλλά και βροχοπτώσεις είναι το σκηνικό του καιρού, που εκτιμά ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος για το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά, ο κ. Καλλιάνος προβλέπει:

Μετά τις ευχάριστες και ανοιξιάτικες συνθήκες που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με κύρια χαρακτηριστικά την σκόνη από την Αφρική, τους ενισχυμένους νοτιάδες αλλά και τις βροχοπτώσεις.

Νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης και λασποβροχές

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο καιρός κατά διαστήματα θα καταστεί άστατος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τόσο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, όσο και στο Αιγαίο, κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται βροχοπτώσεις οι οποίες κατά βάση θα είναι ασθενείς ή το πολύ έως και μέτριας εντάσεως.

Στη Δυτική κυρίως Ελλάδα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Παράλληλα από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου η σκόνη θα είναι εμφανής στη Δυτική Ελλάδα και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες βροχοπτώσεις που θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα είναι και λασποβροχές.

Σκόνη και τοπικές βροχές και στην Αττική

Κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα εκδηλωθούν βροχές και στην Αττική. Τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση ασθενή ή έως και μέτριας έντασης και προφανώς δεν θα προβληματίσουν.

Την Κυριακή είναι μικρότερη η πιθανότητα να ψιχαλίσει η να βρέξει τοπικά στην Αττική, ωστόσο η σκόνη θα είναι ιδιαίτερα αισθητή και σε αυξημένες συγκεντρώσεις πάνω από τον Αττικό ουρανό.

Νοτιάδες έως και 7-8 μποφόρ

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις. Αυτό ασφαλώς θα είναι και το κύριο αίτιο της μεταφοράς σκόνης από τη βόρεια Αφρική.

Οι μέγιστες εντάσεις των νοτιάδων δεν θα ξεπερνούν τα 6-7 μποφόρ στα πελάγη, με εξαίρεση το νότιο και ανατολικό Αιγαίο που ίσως οι μέγιστες ριπές των ανέμων αγγίξουν ακόμη και τα 8 μποφόρ τοπικά.

Ευχάριστες οι θερμοκρασίες

Παρ’ όλο που ειδικά το Σάββατο ο καιρός θα είναι μουντός κατά διαστήματα αλλά και βροχερός, φαίνεται ότι η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Για παράδειγμα θα σημειώσει μια μικρή πτώση το Σάββατο (στην Αθήνα θα αγγίξει για παράδειγμα τους 21°C) αλλά την Κυριακή θα ανέβει περαιτέρω (στην Αθήνα θα φτάσει τους 25-26°C). Άρα για το μόνο που χρειάζεται μια μικρή προσοχή, είναι για τις ευπαθείς ομάδες λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης από τη βόρεια Αφρική.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους!



Πηγή: Πρώτο Θέμα