Κτηματολόγιο: Μετ’ εµποδίων η προσέλευση

0
234

Με αργούς ρυθµούς και εµπόδια εξακολουθεί να προχωρεί η τρέχουσα φάση κτηµατογράφησης της χώρας, καθώς µέχρι στιγµής στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τον περασµένο Νοέµβριο έχει δηλωθεί µόλις το 14,62% των δικαιωµάτων ιδιοκτησίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος». Η λιγοστή προσέλευση των πολιτών αποδίδεται κυρίως στα προβλήµατα που παρουσιάζει το συγκεκριµένο πρόγραµµα κτηµατογράφησης, το οποίο αφορά πρώτιστα σε αγροτικές περιοχές.

Η απροθυµία των ιδιοκτητών να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο οφείλεται σε ένα πλήθος αιτιών, στις οποίες συγκαταλέγονται, εκτός της οικονοµικής συγκυρίας, η χαµηλή αξία των προς δήλωση ακινήτων και η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, καθώς πολλά από αυτά είχαν δοθεί διά λόγου στους σηµερινούς κατόχους τους αλλά και η καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του Κεντρικού Γραφείου Κτηµατογράφησης, µέσω του οποίου εξυπηρετούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιφέρεια. Συνολικά έχουν δηλωθεί 1.842.941 δικαιώµατα από το σύνολο των 12,6 εκατοµµυρίων που εντοπίζονται στις περιοχές στις οποίες εξελίσσεται η κτηµατογράφηση.

Από αυτά τα 306.014, δηλαδή ποσοστό 16,6%, έχουν δηλωθεί µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας υποβολής αιτήσεων. Τα µεγαλύτερα ποσοστά ηλεκτρονικής δήλωσης συγκεντρώνουν οι Περιφερειακή Ενότητα της Εύβοιας, όπου το ποσοστό φτάνει το 39,42% και ακολουθούν οι ΠΕ Βοιωτίας-Φωκίδας, όπου παρά το µικρό ποσοστό δηλώσεων το 33,8% υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, και η Αιτωλοακαρνανία µε 30,3%.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση σε άλλες περιφέρειες, όπου τα δηλωμένα δικαιώματα φτάνουν:

-Στη Μαγνησία και τις Σποράδες το 3,21%, στη Μεσσηνία το 5,29%, στη Λακωνία το 8,77% και στην Αχαΐα το 9,12%.  Σε Σάμο και Ικαρία και Χίο το 9,5%.

Δείτε τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει το «Εθνος» με τις περιοχές και τα ποσοστά των δικαιωμάτων που έχουν δηλωθεί 



Πηγή: Πρώτο Θέμα