«Ανησυχητική η νέα επίδειξη δύναμης του Ερντογάν»

0
20

Οι αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο αποτελούν ξεκάθαρη επίδειξη ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Δημήτρης Ξενάκης

Όπως τόνισε, θα πρέπει να μας ανησυχούν, όμως κατά την προσφιλή τακτική του Ερντογάν χρησιμοποιούνται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και τόνωση των εθνικιστικών τάσεων των ψηφοφόρων του εν όψει των επαναληπτικών εκλογών.

Παρά ταύτα, υπογράμμισε ο κ. Ξενάκης, “η Τουρκία είναι ένας σημαντικός και αναπόσπαστος εταίρος του ΝΑΤΟ με εξέχουσα γεωπολιτική θέση, η οποία λειτουργεί ως κύριο μέσο πίεσης στο διπλωματικό μπρα ντε φερ της περιοχής της Μεσογείου”.

Σε σχέση με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες κατέρχεται υποψήφιος, ο κ. Ξενακης τόνισε τη μακροπρόθεσμη και σταθερή συνεργασία με το Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τη νέα πρωτοβουλία του με την Περιφέρειας Κρήτης για την υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην περιφερειακή ατζέντα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόθεση του να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εστιάζοντας στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης, έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο την ενίσχυση και προβολή της γεωστρατηγικής θέσης της Κρήτης στη μεσογειακή σκακιέρα.



Πηγή: Πρώτο Θέμα