Ολυμπιακός: Πρωταθλητής στο παραγωγικό ποδόσφαιρο – Ολυμπιακός

0
36

Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποιήθηκε ένα στατιστικό μοντέλο, από το οποίο προκύπτουν κάποιοι εικονικοί βαθμοί ανά αγώνα ανάλογα με τα σουτ που κάνει και δέχεται η κάθε ομάδα, που είναι στον στόχο και από τη μεγάλη περιοχή και το ποσοστό τής κατοχής. Αυτό το ονομάζει παραγωγικότητα.

Η έρευνα αυτή δεν λαμβάνει υπόψιν της την αποτελεσματικότητα της κάθε ομάδας. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν ανακατατάξεις στη βαθμολογία. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να κέρδισε το πρωτάθλημα, με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ να βρίσκονται πίσω του, σύμφωνα όμως με την έρευνα Ολυμπιακός και  ΑΕΚ θα έπρεπε να έχουν συγκεντρώσει περισσότερους πόντους με άξονα την παραγωγικότητά τους στο γήπεδο.

Οι “ερυθρόλευκοι” σε αυτόν τον τομέα είναι πρώτοι, ενώ ακολουθεί η “Ένωση” και τρίτος βρίσκεται ο πρωταθλητής Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός διαθέτει 2.37 εικονικούς βαθμούς ανά παιχνίδι, η ΑΕΚ 2.01 και ο ΠΑΟΚ 1.92.

Αναφορικά με τις τρεις χειρότερες ομάδες από άποψη παραγωγής, στην κορυφή βρίσκεται ο Απόλλων και δεύτερος ο Λεβαδειακός. Κάτι τέτοιο δικαιολογείται και από τη θέση τους στην πραγματική βαθμολογία της Super League, όπου τερμάτισαν 16οι και 15οι αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση των μη παραγωγικών ομάδων βρίσκεται η Ξάνθη με 0.84 εικονικούς πόντους ανά αγώνα και η οποία τερμάτισε κανονικά 12η στο ελληνικό πρωτάθλημα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Από τις μετρήσεις προκύπτουν κάποιες εκπλήξεις στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στην Αγγλία η παραγωγικότητα βρίσκεται σε πλήρη εναρμονισμό με τις θέσεις της Premier League. Στην κορυφή βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι με 2.59 πόντους ανά αγώνα, ακολουθεί η Λίβερπουλ με 2.24 και τρίτη είναι η Τσέλσι με 1.97, άρα υπάρχει αντικατοπτρισμός της πραγματικότητας.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όμως, για την Ιταλία. Η Νάπολι και η Αταλάντα προπορεύονται της Γιουβέντους σε παραγωγή στον αγωνιστικό χώρο. Στην πραγματικότητα, η ομάδα του Αλέγκρι ήταν περισσότερη αποτελεσματική και πήρε το πρωτάθλημα, ενώ η Νάπολι περιορίστηκε στην 2η θέση και στην 4η έως τώρα η Αταλάντα.

Παρόμοιες ανακατατάξεις υπάρχουν και στη Γερμανία. Η Μπάγερν, η Λειψία και η Λεβερκούζεν βρίσκονται στο Top3, ενώ η Ντόρτμουντ η οποία διεκδικεί μέχρι την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα είναι στην 4η θέση. Όπως, προαναφέρθηκε, η έρευνα δεν υπολογίζει την αποτελεσματικότητα της κάθε ομάδας.

Τέλος, ακόμη μία έκπληξη στα μεγάλα πρωταθλήματα εντοπίζεται στην Ισπανία. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης τοποθετούνται στις δύο κορυφαίες θέσεις, παρά την κακή χρονιά της “βασίλισσας” και την 3η θέση στη La Liga. Το μεγάλο αουτσάιντερ της κατάταξης είναι η Έιμπαρ, που ενώ στην πραγματικότητα τοποθετείται 12η στον βαθμολογικό πίνακα, από άποψη παραγωγικότητας θα έπρεπε να έχει 1.64 πόντους σε κάθε αγώνα και έτσι κατέχει τη 3η θέση της έρευνας.



Πηγή: Sport24