Θετική η πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ για το θέμα της πιστοποίησης

0
23

Καταρχάς θετικά υποδέχεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών – ΠΣΕ ΝΠΔΔ την πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή εγγράφου, με το οποίο ζητείται από τον ΠΣΕ να αποστείλει τα στοιχεία των εγγεγραμμένων μελών του ώστε να πιστοποιηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση παλαιότερο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, οι εργοθεραπευτές θα έπρεπε να προσέρχονται κατά μόνας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται, για την κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων για την πιστοποίηση σε πλατφόρμα συμβεβλημένων παρόχων. Αυτό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠΣΕ, που κατόπιν έκτακτης γενικής συνέλευσης αποφάσισε να μη συμμετέχουν τα μέλη του στη διαδικασία με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Ωστόσο, το θετικό βήμα έχει κάποιες «σκιές» σύμφωνα με τους εργοθεραπευτές. Μέσω του οργάνου θέτουν δύο ερωτήματα:

-Πώς είναι δυνατόν ο ΠΣΕ να ενημερώνεται για το έγγραφο αυτό μέσω των ΜΜΕ, καθώς πέντε ημέρες μετά την ημερομηνία έκδοσής του, δεν έχει φτάσει ακόμα στα γραφεία του;

-Κατά δεύτερον, για ποιο λόγο η διαδικασία πιστοποίησης απαιτεί το IBAN του κάθε εργοθεραπευτή, τη στιγμή που αυτό δεν απαιτείται για άλλους κλάδους επαγγελματιών υγείας που πιστοποιούνται στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, όπως π.χ. οι γιατροί;

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, ο ΠΣΕ υποστηρίζει πως η πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ αποτελεί θετικό βήμα και ένδειξη καλών προθέσεων από πλευράς του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας για την έναρξη ενός πραγματικού διαλόγου για τη λύση των τεράστιων θεμάτων της ειδικής αγωγής.

Γενικότερα, το συγκεκριμένο πεδίο βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής τον τελευταίο χρόνο καθώς έχουν ανακύψει λόγω της στάσης και των δύο πλευρών – αιφνιδιαστικές αλλαγές από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ και άρνηση του κλάδου των εργοθεραπευτών να τις αποδεχθούν, εγκλωβίζοντας τελικά τους ασφαλισμένους. Έτσι, δημιουργούνται προβλήματα με την αποζημίωση των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και ο επαγγελματικός κλάδος επαπειλείται με οικονομικό αφανισμό.



Πηγή: Πρώτο Θέμα