Παγιωμένη η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας

0
37

Την τελευταία εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι έχει στα χέρια του κρυφές δημοσκοπήσεις που ανατρέπουν τα δεδομένα λίγο πριν την κάλπη. Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι «οι εκλογές θα είναι ντέρμπι, ενώ δεν είναι διόλου απίθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να κόψει πρώτος το νήμα». Κανένα από αυτά τα σενάρια δεν επιβεβαιώνεται στις δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Η εταιρεία Rass για το Action 24 επιβεβαιώνει ότι παραμένει ανοιχτή η ψαλίδα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας της προβάδισμα 8,5%. Συγκεκριμένα,, η ΝΔ λαμβάνει 31,7%, 23,2% ο ΣΥΡΙΖΑ, 8,7% το ΚΙΝΑΛ, 6,7% το ΚΚΕ και 6,4% η Χρυσή Αυγή. Στην παράσταση νίκης (δηλαδή ποιο κόμμα θεωρούν ότι θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής) προηγείται η ΝΔ με 73,5% έναντι 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση με χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του -φθάνει το 52,5%, έναντι συσπείρωσης 87,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Στα σημαντικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται ότι το 80,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Μία ακόμα δημοσκόπηση, αυτή της Metron Analysis μοιάζει να διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Μαξίμου. Σε αυτή, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 6,7 ποσοστιαίων μονάδων. Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, που υπερβαίνει το 10%, ενώ η Xρυσή Αυγή έρχεται τέταρτο κόμμα. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το 37% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η σκληρή αντιπαράθεση δεν ευνοεί ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε και τη ΝΔ.

Πλέον, μετρά αντίστροφα ο χρόνος της διεξαγωγής των εκλογών της 26ης Μαΐου και οι πολιτικοί αρχηγοί στις περιοδείες τους απευθύνουν κάλεσμα στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Η Κάθε πλευρά επιχειρεί να παρουσιάσει τις πιο ελκυστικές θέσεις του, να πλήξει τον αντίπαλο και να κερδίσει τους αναποφάσιστους. Στην χθεσινή εμφάνιση του στο Αγρίνιο, ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον Άρη Βελουχιώτη θυμήθηκε και τον Μάο: «Σιγά  μη λυγίσει ο λαός  απέναντι σε αυτούς που παριστάνουν τους λέοντες αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από χάρτινες τίγρεις». «Έπαιξε», όμως, και ελληνικό ρεπερτόριο, καθώς μιλώντας για την 13η σύνταξη χρησιμοποίησε μία φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, μιλώντας για τα «τιμημένα γηρατειά». Και σε αυτή την ομιλία ανέβασε τους τόνους, λέγοντας ότι «οι ίδιοι άνθρωποι, που λειτούργησαν ως σαμποτέρ αυτά τα χρόνια, έρχονται σήμερα να το παίξουν λυτρωτές. Αυτοί που έδωσαν τα πάντα στο ΔΝΤ και τους τεχνοκράτες ως κυβέρνηση. Αυτοί που έδιναν τα πάντα στο ΔΝΤ και τους τεχνοκράτες ως αντιπολίτευση».

Εντύπωση προκαλεί ότι η πλατεία Δημοκρατίας δεν κατάφερε να γεμίσει με κόσμο, παρ’ ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου».

Την ίδια στιγμή, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και το νέο σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Αλέξης Τσίπρας. Στο διάρκειας δύο λεπτών βίντεο, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις ευρωεκλογές. Ζητά από τους πολίτες να ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ για να «χτίσει την Ελλάδα της νέας εποχής», καταλήγοντας με το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας της Κουμουνδούρου: «Ήρθε η ώρα των πολλών».

«Το μήνυμα της Πάτρας αντηχεί σε όλη την Ελλάδα. Ας έρθουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να δουν τι σημαίνει μεγάλη συγκέντρωση» είπε ανοίγοντας την ομιλία του στην Πάτρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σε αυτή την κάλπη δεν έχει θέση η χαλαρή ψήφος ή σε κόμματα που δεν έχουν μέλλον» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Αποφασίζουμε την ερχόμενη Κυριακή με λογική αλλά και με καρδιά και ψηφίζουμε την ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά. «Είμαι εδώ για να σας μιλήσω για το σχέδιό μου για μια φωτεινή Ελλάδα: Για ασφάλεια, καλύτερες δουλειές», πρόσθεσε.

Ενώ ο προεκλογικός πυρετός έχει χτυπήσει κόκκινο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch χτυπάει καμπανάκι στις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα. Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, σημειώνει ότι οι παροχές ενισχύουν την αβεβαιότητα στην μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική συμπεριφορά της Ελλάδας και αναμένεται να πυροδοτήσουν εντάσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές. Η έκθεση της Fitch έρχεται να προστεθεί στις προειδοποιήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με τις παροχές, ενώ βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά τις επισημάνσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.



Πηγή: Πρώτο Θέμα