Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στον κοινό πυροσβεστικό στόλο της ΕΕ

0
49

Άγνωστος ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είπε «όχι» στον μηχανισμό rescEU στον οποίο συνεισφέρουν ήδη χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία

Να μην συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό πυροσβεστικό στόλο αεροσκαφών rescEU που εγκαινιάζεται σήμερα επέλεξε η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι μέτρησε 102 νεκρούς από τη φωτιά στο Μάτι.

Το στόλο αυτή τη στιγμή αποτελούν επτά αεροσκάφη από Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και έξι ελικόπτερα από τη Σουηδία ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται νέα προσθήκη επιπλέον υλικού.

Με την επιλογή αυτή, για την οποία, σύμφωνα με την Καθημερινή δεν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος, η Ελλάδα αφενός θα παραμείνει στο σύστημα εθελοντικής προσφοράς αεροσκαφών σε περίπτωση πυρκαγιών που εναπόκειται στην καλή διάθεση και τις δυνατότητες των άλλων χωρών και αφετέρου χάνει και την ευκαιρία να συμμετάσχει και σε προγράμματα πρόληψης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι έθετε συνεχώς το θέμα στις επαφές που είχε με Έλληνες αξιωματούχους χωρίς να πάρει θετική απάντηση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα στο Μάτι απέδειξαν ότι η πρόληψη είναι τόσο αναγκαία διότι τα νέα φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν καταστροφές. Ειδικά η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το rescEU καθώς θα τη βοηθήσει στο θέμα της πρόληψης και της προετοιμασίας» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.



Πηγή: Πρώτο Θέμα