Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει οριστικά μόνο ψηφίζοντας Κίνημα Αλλαγής

0
52

Γιατί Κίνημα Αλλαγής; Φαίνεται πως η πλειοψηφία όσων θέλουν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζουν ΝΔ…

Ψηφίζοντας ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει για λίγο. Ο μόνος τρόπος για να φύγει οριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψηφίζοντας Κίνημα Αλλαγής. Μόνο έτσι φεύγει οριστικά. Γιατί η επιστροφή της παράταξής μας, όπως συμβαίνει με τα σοσιαλιστικά κόμματα το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, θα είναι επιστροφή στο κοινωνικό κράτος ως δικαίωμα και όχι ως αντάλλαγμα για ψήφο. Επιστροφή σε αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους, επιστροφή στην προοπτική η χώρα μακριά απ τους διχασμούς να ξανασταθεί στα πόδια της, ισχυρή μεταξύ ίσων στην Ευρώπη.

Πόσο θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα οι λεγόμενες παροχές της κυβέρνησης; Ποιο είναι το κλίμα στις περιοδείες σας;

Ο κόσμος έχει στερηθεί πολλά, έχει ανάγκη και τα ελάχιστα, αλλά δεν ανέχεται να παίζουν με την αξιοπρέπειά του. Όσοι νομίζουν ότι οι πολίτες έχουν τιμή, κάνουν λάθος και θα το βρουν μπροστά τους. Οι πολίτες δεν εξαγοράζονται. Θα το δείτε στην κάλπη. Ο άκρατος κυνισμός που απορρέει από τη γνωστή φράση του κ. Τσίπρα θα γυρίσει μπούμερανγκ. Άκουγα τη δήλωση του Πρωθυπουργού και δεν πίστευα στ’ αφτιά μου.

Μήπως είναι λάθος η επιλογή των ίσων αποστάσεων;

Δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις. Είμαστε η παράταξη που έχει μόνιμο και σταθερό μέτωπο απέναντι στη συντήρηση. Στην υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που, ενώ το 2015 ήταν έτοιμοι να συγκυβερνήσουν -όταν σας θυμίζω οι πολίτες βρίσκονταν ακόμη στα χαρακώματα- δεν θα υποκύψουμε ώστε να μας «ανακρίνουν» με ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε. Δείτε τις δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Μεϊμαράκη για το 2015, είναι ενδεικτικές για το τι γινόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες της εξουσίας. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι φαίνεται.

Απορρίψατε τις γέφυρες που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορείτε όμως μόνοι σας να χτίσετε τη νέα Κεντροαριστερά στη χώρα; Είναι ρεαλιστικό να γίνει αυτό χωρίς τον σημερινό πρωθυπουργό;

Κύριε Αντύπα, στη “γέφυρα” ανέβηκαν είτε όσοι ήθελαν να γίνουν υπουργοί, είτε προσωπικότητες της καραμανλικής δεξιάς, προεξαρχόντων των δύο εκπροσώπων Τύπου του κ. Καραμανλή. Τί δουλειά έχει, λοιπόν, ένας πραγματικά –και όχι κατ’ επίφαση- προοδευτικός πολίτης με όλα αυτά; Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε κάθε συνεργασία τον Σεπτέμβριο του 2015. Επέλεξε να συγκυβερνήσει με την ακραία δεξιά των ΑΝΕΛ, για την οποία τώρα ανησυχεί μήπως τυχόν και επικρατήσει στην Ευρώπη. Πορεύθηκε μαζί τους επί τέσσερα χρόνια, κλείνοντας αφτιά και μάτια σε όλο τον λούμπεν δεξιό λαϊκισμό.

Μπήκατε στη μάχη της ηγεσίας τον Νοέμβριο του 2017 και είστε από τους ελάχιστους που μείνατε μετά τη μη εκλογή σας. Πως σχολιάζετε όσους αποχώρησαν;

Στην πολιτική καλούμαστε να κάνουμε επιλογές, από τις οποίες όλοι κρινόμαστε. Δεν σχολιάζω κανέναν αρνητικά. Έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι συνεπής και είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η έλλειψη συνέπειας από το πολιτικό μας σύστημα, οδήγησε στην απαξίωςή του. Θα μου επιτρέψετε να πω, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Μήπως κάνετε κάποιο λάθος και εσείς; Ως ηγεσία πλέον του Κινήματος Αλλαγής…

Λάθη κάνουμε όλοι. Όμως έχουμε αρχές, αξίες, σχέδιο, δεν προσαρμοζόμαστε, δεν έχουμε ως αφετηρία τη βόλεψή μας, αντιθέτως τις περισσότερες φορές επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο. Δεν λειτουργούμε ως χαμαιλέοντες. Και αυτό θα το πιστωθούμε στην κάλπη.

Ο κόσμος ακούει πολλούς να αλληλοκατηγορούνται, πολλούς να δηλώνουν ότι θέλουν να τον σώσουν, αλλά από προτάσεις λίγα πράγματα…

Η προεκλογική περίοδος –και κυρίως αυτή η τελευταία εβδομάδα- ανέδειξε πολλά αρνητικά για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι δύναμη ευθύνης και σταθερότητας. Όταν ο κ. Τσίπρας γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός που λέει ότι δεν είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων αλλά κάποιων Ελλήνων, λίγων ή πολλών δεν έχει σημασία, τότε γίνεται σαφές σε πόσο βαθειά κρίση βρισκόμαστε. Όταν ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται το κράτος ως εταιρία, τότε καταλαβαίνεις ότι οι προοδευτικές λύσεις είναι επείγουσες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα που προσπάθησε να μιλήσει για την Ευρώπη και για τα κρίσιμα σταυροδρόμια που έχει μπροστά της. Μιλήσαμε για την ανάγκη να γυρίσει σελίδα η Ευρώπη, να σταματήσει η δεξιά κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να δημιουργηθούν νέες δουλειές, να σταματήσει η Ευρώπη να αποτελεί φορολογικό παράδεισο για κολοσσούς της νέας οικονομίας, για το προσφυγικό, για τη στάση μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που περνά κρίση. Η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται σε σταυροδρόμι και μάλιστα σε κατηφορικό έδαφος. Ως σοσιαλδημοκράτες απογοητεύσατε τους πολίτες της Ένωσης ασκώντας σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές…

Η σοδιαλδημοκρατία έχει σαφή ιδεολογικά διαχρονικά προτάγματα που αφορούν την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη. Παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα θεσμικό κοινωνικό κράτος, ένα κράτος δικαίου. Αυτό και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Η κρίση του ευρωπαϊκού ιδεώδους συμπίπτει με τη σχεδόν 20ετή κυριαρχία της δεξιάς. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Σουηδία και σε λίγο και η Δανία δείχνουν τον δρόμο.

Εκτός από την οικονομία χαμηλή είναι η βαθμολογία και σε θέματα όπως το μεταναστευτικό. Οι πολίτες αισθάνονται ότι οι ηγεσίες δεν είναι μαζί του…

Κύριε Αντύπα, η κρίση του μεταναστευτικού συνέπεσε ή ακολούθησε με μικρή διαφορά την οικονομική κρίση. Και οι πολίτες δικαίως στο τέλος της ημέρας επωμίζονται τις συνέπειες και των δύο κρίσεων. Ευθύνη των πολιτικών είναι να μπορούν να δίνουν λύσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά το κάναμε. Δείτε το παράδειγμα της Μόριας και δείτε πως το χειριστήκαμε εμείς στην Αθήνα. Να σας θυμήσω τα αντίσκηνα στις πλατείες το 15; Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά δεν μπορούμε και να αφήνουμε τα πράγματα στη μοίρα τους να τα λύνει ο χρόνος, όπως κάνει η σημερινή Κυβέρνηση. Και κάτι ακόμη. Η συντηρητική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοκιμάστηκε και απέτυχε στην πράξη να διαχειριστεί και την οικονομική και την μεταναστευτική κρίση. Μια ένωση 500 σχεδόν εκατομμυριων κατοίκων, στις 2-3 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί μερικά εκατομμύρια πρόσφυγες κυρίως και μετανάστες. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι αποτυχία της Ε. Ε., είναι αποτυχία των Ευρωπαίων συντηρητικών που κυβερνούν τα τελευταία 20 χρόνια σχεδόν

Μετά την εμπειρία των πρώτων μηνών από τη Συμφωνία των Πρεσπών είστε ακόμη θετικός ή βλέπετε πως είχαν και κάποια δίκια και όσοι διαφωνούσαν;

Ήμουν θετικός ως προς την εξεύρεση λύσης, όπως και το κόμμα μου, όπως και η πρόεδρός μας. Αυτό είχαμε πει και τότε, με σαφήνεια, σε όλες μας τις επίσημες ανακοινώσεις. Να δώσουμε λύση αλλά όχι οποιαδήποτε λύση, που μπορεί να αποδειχθεί μη βιώσιμη. Αυτή τη λύση θα έπρεπε να τη δώσουμε όλοι μαζί, με εθνική συναίνεση, με συνεργασία και σύμπνοια. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε εργαλειακά τη συμφωνία για να διαλύσει το Κίνημα Αλλαγής. Έκανε ένα σοβαρό λάθος εις βάρος της χώρας, τη δίχασε για Εθνικό ζήτημα και άφησε πληγές. Όσο για εμάς; Δεν τα κατάφερε να μας αποδομήσει. Έχουμε ρίζες στην κοινωνία, έχουμε ιδέες, δεν είμαστε ένα εφήμερο κόμμα. Θα επιστρέψουμε, με προοπτική, χωρίς να εκμεταλλευόμαστε τη φτώχεια, τις δυσκολίες του κόσμου, με σεβασμό προς τον πολίτη.

Φοβάστε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Ο Ερντογάν δε χάνει ευκαιρία να μας προκαλεί…

Η σχέση με την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει μία σχέση ειρήνης και συνεργασίας. Όμως το τανγκό χορεύεται από δύο. Εμείς θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε μία καλή σχέση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, προασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας μας.



Πηγή: Πρώτο Θέμα