Ευρωεκλογές-Ρουμανία: Ήττα των κυβερνόντων σοδιαλδημοκρατών

0
38

Η φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κέρδισε τις ευρωεκλογές που έγιναν χθες Κυριακή στην Ρουμανία, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας, η οποία επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα.

Το συντηρητικό, αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και οι κεντρώοι της συμμαχίας USR-PLUS εξασφάλισαν από κοινού ποσοστό περίπου 47% των ψήφων, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) έλαβε λίγο περισσότερο από 24% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση περίπου του 80% των ψήφων.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν δημοσκόπηση που είχε γίνει κατά την έξοδο από τις κάλπες, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίς χθες το βράδυ.

Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις ευρωεκλογές στη Ρουμανία άγγιξε το 50%, το οποίο αποτελεί ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό στην χώρα μέλος της ΕΕ από το 2007. Η κινητοποίηση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στις μεγάλες πόλεις, οι οποίες πρόσκεινται παραδοσιακά στην κεντροδεξιά, και μεταξύ της μεγάλης ρουμανικής διασποράς.

“Δεν μας χαροποιεί αυτό το αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Λίβιου Ντραγκνέα, ηγέτης του PSD και ισχυρός άνδρας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος προκάλεσε έκπληξη χθες ανακοινώνοντας ταυτοχρόνως ότι δεν θα είναι υποψήφιος απέναντι στον κεντροδεξιό Κλάους Γιοχάνις στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του έτους, σε αντίθεση με αυτό που άφηνε να εννοηθεί για μήνες.

Στις ευρωεκλογές του 2014 το PSD είχε λάβει ποσοστό 37,6% και τις μισές από τις 32 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία το 2016, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έπαψαν να τρέφουν μια σοβινιστική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική.

“Η κυβέρνηση του PSD πρέπει να φύγει”, δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Γιοχάνις, που προέρχεται από το PNL, συγχαίροντας τους Ρουμάνους επειδή ψήφισαν “υπέρ μιας ευρωπαϊκής Ρουμανίας”.

Το PSD υπέστη και δεύτερη ήττα σήμερα: το δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει ο Γιοχάνις υπέρ του αγώνα κατά της διαφθοράς και κατά των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη συγκέντρωσε το ποσοστό συμμετοχής που απαιτείται ώστε να θεωρηθεί έγκυρο, το οποίο ορίζεται στο 30%. Οι αναλυτές προβλέπουν και εκεί μια ήττα της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών, μολονότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα γίνουν γνωστά αργότερα σήμερα Δευτέρα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και το μικρό συμμαχικό τους κόμμα Alde είχαν καλέσει τους υποστηρικτές τους, λίγο-πολύ ανοιχτά, να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, ελπίζοντας ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία του θα αποδυνάμωνε τον Γιοχάνις και θα μείωνε τις πιθανότητές του να κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.



Πηγή: Πρώτο Θέμα