Άλλοι δύο Γάλλοι τζιχαντιστές καταδικάστηκαν σε θάνατο

0
54

Δύο Γάλλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο σήμερα στο Ιράκ, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των υπηκόων της χώρας αυτής οι οποίοι καταδικάστηκαν από την περασμένη Κυριακή στη θανατική ποινή ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μεταδίδει το AFP.

Ο Μπραχίμ Νετζαρά, 33 ετών, που κατηγορείται από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι διευκόλυνε την αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία, και ο Καράμ Ελ Χαρσαουί, που την Πέμπτη θα κλείσει τα 33, μεταφέρθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στο Ιράκ από τη Συρία, όπου κρατούνταν από μια αντιτζιχαντιστική αραβοκουρδική συμμαχία, προκειμένου να δικαστούν.

Άλλοι έξι Γάλλοι που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Ιράκ θα δικαστούν τις επόμενες ημέρες στη Βαγδάτη ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στον δικαστή που του απηύθυνε ερωτήσεις στα αραβικά, ο Μπραχίμ Νετζάρα εξήγησε στα γαλλικά, πρoτού ένας διερμηνέας μεταφράσει τα λεγόμενά του: «Έφυγα από τη Γαλλία για τη Συρία με το αυτοκίνητό μου το 2014», όταν το αυτοαποκαλούμενο “χαλιφάτο” του ΙΚ κάλεσε τους οπαδούς του να του δηλώσουν πίστη.

«Η σύζυγος, η κόρη και ο γαμπρός μου ήταν μαζί μου», συνέχισε ο άνδρας που φορούσε την κίτρινα φόρμα των κρατουμένων στο Ιράκ.

Ο Καράμ Ελ-Χαρσαουί, ένας Γάλλος μαροκινής καταγωγής ο οποίος ήταν εμφανώς πολύ στρεσαρισμένος, δήλωσε ότι είναι αθώος. «Δεν εισήλθα στο Ιράκ και δεν συμμετείχα σε καμία μάχη ούτε στη Συρία ούτε στο Ιράκ», είπε ο άνδρας.

Προχθές, Κυριακή, και χθες, Δευτέρα, άλλοι τέσσερις Γάλλοι πολίτες, ο Κεβίν Γκονό, ο Λεονάρ Λοπέζ , ο Σαλίμ Μασού και ο Μουσταφά Μερζουγκί, καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Όλοι έχουν 30 ημέρες στη διάθεσή τους για να ασκήσουν έφεση και ο Γάλλος δικηγόρος του Λεονάρ Λοπέζ ανακοίνωσε ήδη ότι θα το πράξει.



Πηγή: Πρώτο Θέμα