«Οι Πρέσπες δεσμεύουν κάθε ελληνική κυβέρνηση»

0
66

Μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ ενόψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα

«Δεν θέλω να διατυπώσω εικασίες, αλλά δείτε σε πόσο άσχημη θέση βρισκόταν η Σοσιαλδημοκρατία στην Ιρλανδία πριν από μερικούς μήνες. Στο μεταξύ, κατάφερε να κατακτήσει, αν και με μικρή διαφορά, την πρώτη θέση», δήλωσε ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ενόψει των ελληνικών εθνικών εκλογών σε συζήτηση με ομάδα δημοσιογράφων στο Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία αφορούσε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Χωρίς να θέλει να αναμειχθεί στα εσωτερικά της Ελλάδας -όπως είπε- εκτίμησε ότι δεν θεωρεί ότι το πολιτικό τοπίο που δημιουργήθηκε με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα παραμείνει απαραίτητα ως έχει.
   
«Οι Πρέσπες δεσμεύουν κάθε ελληνική κυβέρνηση»
   
Η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά σύμφωνα με τον σοσιλαδημοκράτη πολιτικό «μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης». Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle για το ποια στάση αναμένει ότι θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Ροτ αναφέρει: «Θεωρούμε δεδομένο ότι η όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει θα σταθεί στο ύψος της ευθύνης της για ειρήνη, σταθερότητα και συμφιλίωση στην περιοχή. Σε αυτό, η Συμφωνία των Πρεσπών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο».
   
Ποιοι θα στελεχώσουν την προεδρία της Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου;
   
Σύμφωνα με τον κ. Ροτ η άνοδος των δεξιών, εθνικιστικών και λαϊκιστών δυνάμεων αναχαιτίστηκε. Αυξήθηκε μεν η δύναμη τους αλλά όχι στον βαθμό που αναμένονταν. Τελικά επικράτησαν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Αυξήθηκε μεν η συμμετοχή των ψηφοφόρων σε σχέση με προηγούμενες ευρωεκλογές όμως αποτελέσματα των φετινών εκλογών επηρεάστηκαν κατά τον Μίχαελ Ροτ κυρίως από ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.
   
Πέραν αυτού διακρίνει «με λίγες εξαιρέσεις την τάση μείωση της δύναμης των παραδοσιακών κομμάτων». Αυτή η εξέλιξη δυσκολεύει τη διασφάλιση σταθερής πλειοψηφίας τόσο για το σχηματισμό εθνικών κυβερνήσεων όσο και για τη λειτουργία της Ευρωβουλής καθώς και την απαραίτητη συναίνεση στην στελέχωση των ευρωπαϊκών αξιωμάτων.
   
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την Κομισιόν και την Ευρωβουλή, ο Γερμανός υφυπουργός εκτιμά ότι οι αποφάσεις στις οποίες ενδεχομένως να καταλήξουν αύριο στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν θα δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα. Αποφασιστική σημασία θα έχει η ψήφος του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο θα πρέπει να επικυρώσει τις προτάσεις. «Όπως και στο παρελθόν, στο τέλος θα προκύψει ένα πακέτο» στη βάση των εκλογικών αποτελεσμάτων, εκτιμά ο κ. Ροτ.
    
Ανοιχτό παραμένει μέχρι στιγμής, δηλώνει ο σιαλδημοκράτης πολιτικός, ποια πλειοψηφία θα σχηματιστεί στην Ευρωβουλή, δηλαδή αν θα είναι συντηρητική, προοδευτική ή κάποια άλλη.

Πηγή: Deutsche Welle



Πηγή: Πρώτο Θέμα