Αντίθετος προς το Σύνταγμα ο διορισμός ηγεσίας της Δικαιοσύνης σε οιονεί προεκλογική περίοδο

0
36

«Τίθεται ένα θέμα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιλογή ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Ως αντίθετη προς το Σύνταγμα χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον διορισμό ηγεσίας του Αρείου Πάγου σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφώντας Κοντιάδης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία οιωνεί προεκλογική περίοδο στον διορισμό της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα γιατί έχουμε μία καταστρατήγηση. Το Σύνταγμα στη συγκεκριμένη διάταξη για την προαγωγή έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό, να νομιμοποιείται η ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων από μία κυβέρνηση που έχει την πολιτική νομιμοποίηση», δήλωσε στην εκπομπή του Νικήτα Κορωνάκη και Μαρίας Κατσή ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όπως εξήγησε «έχουμε μία κυβέρνηση που η πολιτική της νομιμοποίηση αμφισβητείται. Είμαστε σε μία οιωνεί προεκλογική περίοδο από μία κυβέρνηση που δεν έχει αυτή τη νομιμοποίηση και από τη στιγμή που θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία, τίθεται ένα θέμα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς για την κριτική που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στους Συνταγματολόγους τους οποίους κάλεσε να «εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις», ο κ. Κοντιάδης απάντησε:

«Οι συνταγματολόγοι όπως και κάθε πολίτης αυτής της χώρας μπορεί να εκφράζει όποια άποψη θέλει. Ζούμε σε μία φιλελεύθερη χώρα, έχουμε κάποια στοιχειώδη δικαιώματα, ελευθερία της έκφρασης. Εμείς οι συνταγματολόγοι που είμαστε καθηγητές στο πανεπιστήμιο έχουμε και μία ακαδημαϊκή ελευθερία και έχουμε υποχρέωση να λέμε τη γνώμη μας για τα ζητήματα του αντικειμένου μας. Αν σε κάποιους ανθρώπους δεν αρέσουν αυτές οι απόψεις και τις χαρακτηρίζουν ”πολιτικές” επειδή δεν συμφωνούν με τις δικές τους, είναι μία αυταρχική αντίληψη του πως πρέπει να διεξάγεται ο διάλογος σε μία ανοικτή κοινωνία»




Πηγή: Πρώτο Θέμα