Ολυμπιακός: Γιατί όλοι θέλουν Μπεργκ – Στ. Γεωργακόπουλος

0
87

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί ενόψει αυτού του σπουδαίου deal είναι το “γιατί”. Γιατί ο Ολυμπιακός έχει επικεντρωθεί στον 33χρονο στράικερ; Δεν υπάρχουν άλλοι καλύτεροι και νεότεροι; Είναι το “βαρύ” του όνομα που προκαλεί τόσο έντονο ενδιαφέρον; Τον θέλει πραγματικά ο Πέδρο Μαρτίνς; Παραμένει “καυτός” μετά από δύο σεζόν στο Κατάρ;

Το Sport24.gr που μετέφερε διαδοχικά ρεπορτάζ για Μπεργκ ακόμη κι όταν διέψευδε η Πλατεία Αλεξάνδρας για ευνόητους λόγους, ρώτησε και μάζεψε τις απαντήσεις που συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: Όλοι στο μεγάλο λιμάνι θέλουν τον Μπέργκ κι έχουν τους λόγους τους. Πρώτος και σημαντικότερος το αγωνιστικό του προφίλ. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν δημιουργήσει μια σούπερ τριάδα πίσω από τη φανέλα με το 9. Έξω από το αντίπαλο “κουτί”.

ΤΡΙΑΔΑ ΦΩΤΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ “9”

Από τη μία ο “σούπερμαν τσέπης”, ο “υδραυλικός” Ντανιέλ Ποντένσε. Από την άλλη, ο πολύπειρος και λαμπερός Ματιέ Βαλμπουενά. Πλέον ο Ολυμπιακός δεν θα γέρνει από τη μία πλευρά της επίθεσης. Αποκτά ισορροπία στις πτέρυγες. Οι αντίπαλοι θα πρέπει να βρουν τρόπους να σταματήσουν την ομάδα του Μαρτίνς και στα δύο “φτερά”. Όποιος έχει στοιχειώδεις ποδοσφαιρικές γνώσεις, καταλαβαίνει. Και στη μέση ο δαντελένιος Κώστας Φορτούνης, έπειτα από την πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του. Τι λείπει;

Αυτός που θα στείλει τη μπάλα στο πλεκτό. Αυτός που θα τελειώσει τη δουλειά. Γι’ αυτό επιλέχθηκε ως “νούμερο 1” ο Μάρκους Μπεργκ. Όχι μόνο επειδή είναι σεσημασμένος γκολτζής κι έχει πολλούς τρόπους εκτέλεσης στη φαρέτρα του. Αλλά επειδή έχει όλα τα στοιχεία για να κουμπώσει με τους υπόλοιπους. Ο πρώην σταρ του Παναθηναϊκού που παραμένει βασικός στην Εθνική του ομάδα, στη μετά Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς εποχή, δεν είναι ένας απλός σκόρερ.

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ “ΠΑΚΕΤΟ”

Είναι παίκτης ομάδας. Παίζει και για τον διπλανό του. Δεν θα στήσει αντίσκηνο στην αντίπαλη περιοχή. Θα βγει, θα πάρει μέτρα προς τη μεσαία γραμμή, θα έχει συμμετοχή στο παιχνίδι. Θα βοηθήσει στο μαρκάρισμα, θα αποτελέσει στήριγμα, θα κρατήσει μπάλα, θα την κουβαλήσει αν χρειαστεί, αν του δοθεί η ευκαιρία θα πάει σε ατομική ενέργεια. Αν όχι, θα παίξει με τη μία, θα φύγει στο χώρο, δεν θα δώσει σταθερό σημείο αναφοράς.

Με λίγα λόγια, θα κουμπώσει ιδανικά σε αυτό που έχει στο μυαλό του ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού για να λύσει το πρόβλημα στο γκολ, ένα πρόβλημα που στοίχισε τα πάντα πέρυσι, στα παιχνίδια που οι πολλές ευκαιρίες δεν αξιοποιήθηκαν.

Είναι γεγονός ότι ο Πέδρο Μαρτίνς που θα έχει και έξι πιτσιρικάδες στην προετοιμασία, θέλει (και) τον Αχμέντ Χασάν, ο οποίος μόλις χθες (Δευτέρα) αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του μιας και δεν έγινε χρήση της οψιόν αγοράς των 4 εκατομμυρίων από τη Μπράγκα. Αυτό το θέμα, ωστόσο, μπορεί να μας απασχολήσει ξανά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Παιδί του Μαρτίνς είναι ο Αιγύπτιος φορ, ανταποκρίθηκε αρκετά στις απαιτήσεις και ο κόουτς εξακολουθεί να τον θέλει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλει τον Μπεργκ.

Όσο για εκείνους που διατηρούν ενστάσεις για την ηλικία (γίνεται 33 τον Αύγουστο), αλλά και για το πέρασμά του από το πρωτάθλημα του Κατάρ, έχουν γνώση οι φύλακες. Ξέρουν από πρώτο χέρι και τι έκανε ο Μπεργκ στα δύο χρόνια που βρέθηκε στον Κόλπο (60 ματς, 46 γκολ, 12 ασίστ), πως δούλεψε, πως εξακολουθεί να δουλεύει και σε τι κατάσταση είναι. Μεγαλύτερη απόδειξη άλλωστε ότι εξακολουθεί να είναι βασικός με το εθνόσημο της χώρας του (69 ματς, 19 γκολ) δεν υπάρχει…

Ο ΜΕΛΜΠΕΡΓΚ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Δεν είναι μόνο ένας στράικερ υψηλού επιπέδου. Είναι καλός επαγγελματίας, τα δίνει όλα για την ομάδα και στον Πειραιά, αν ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες, θα αγαπηθεί όπως ο συμπατριώτης του Όλοφ Μέλμπεργκ πριν από μερικά χρόνια. Θα εξελιχθεί στον Μέλμπεργκ της επίθεσης του Ολυμπιακού. Ξέρει τις απαιτήσεις του ελληνικού πρωταθλήματος, αγαπάει τη χώρα μας, θέλει να ζήσει εδώ μαζί με την οικογένειά του. Δεν ήταν τυχαία τα -αποκαλυπτικά- λόγια του συμπατριώτη και φίλου του δημοσιογράφου στον Δημήτρη Σαμόλη πριν από μερικές ημέρες.

Κάποιοι λένε ότι ο Μάρκους έχει αναστολές λόγω της θητείας του στον Παναθηναϊκό. Λογικό. Από την άλλη πλευρά, ούτε σαν κλέφτης έφυγε, όσο φόρεσε την πράσινη φανέλα την τίμησε όσο λίγοι, βγήκε μπροστά στα δύσκολα, έφτασε να είναι το σημείο αναφοράς στα πολύ δύσκολα. Και ανταποκρίθηκε εντός κι εκτός γηπέδου. Για εκείνον έκλεισε καλά το “πράσινο” κεφάλαιο, άρα μπορεί να ανοίξει το επόμενο με ασφάλεια έστω κι αν είναι “ερυθρόλευκο”.

Πριν από λίγο καιρό είχατε διαβάσει και τον τρόπο που ο Ολυμπιακός μπορεί να τον κάνει δικό του γλιτώνοντας ένα μέρος των χρημάτων, καταβάλλοντάς τα σε τράπεζα των ΗΑΕ, εκεί που η εφορία είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Όλα παίζουν το ρόλο τους. Όπως και το γεγονός ότι οι “ερυθρόλευκοι” σεβάστηκαν τον Μπεργκ από την πρώτη στιγμή μέχρι τώρα. Του έδειξαν πόσο πολύ τον θέλουν, έστειλαν άνθρωπό τους να τον βρει στο Κατάρ και να μιλήσει από κοντά μαζί του, προσέγγισαν ακόμη και τη σύζυγό του. Πλέον φτάσαμε στο “παρά πέντε”.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το “μπαμ” της χρονιάς θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Οι “ερυθρόλευκοι” θα τοποθετήσουν στην κορυφή της επίθεσης το πολύτιμο πετράδι που τους λείπει και θα ρίξουν όλο το βάρος στην ενίσχυση της άμυνας.

Εκεί στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον με τον Ρούμπεν Σεμέδο να αποχαιρετά Ουέσκα και Ρίο Άβε που τον εμπιστεύθηκαν στα δύσκολα. Καλή είναι η επίθεση, αλλά οι νίκες έρχονται από την άμυνα και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αποκτήσει σύντομα, έπειτα από τον Μπεργκ και τους αντίστοιχους στόπερ για να στηρίξουν όλο αυτό το ωραίο οικοδόμημα που από πέρυσι έδειξε ότι έχει μπει σε πολύ στέρεες βάσεις.



Πηγή: Sport24