Το υπουργείο Υγείας συστήνει τώρα ομάδα εργασίας για τα αιτήματα των διαγνωστικών

0
30

Γέφυρα επικοινωνίας με το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιχειρεί να χτίσει το υπουργείο Υγείας, σε μία προσπάθεια να αποτραπούν οι κινητοποιήσεις – και το κόστος τους στην εικόνα που στήνει ενόψει των εθνικών εκλογών για το πεδίο της υγείας η Αριστοτέλους.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά την τριήμερη απεργία όλων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων κατά το διάστημα 23 έως 25 Μαϊου αλλά και την προειδοποίηση του κλάδου για νέες κινητοποιήσεις μετά τις 10 Ιουνίου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δέχθηκε να συναντήσει εκτάκτως τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γιώργο Πατούλη και το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρουσία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, και να συζητήσουν για τις κρίσιμες εξελίξεις στον κλάδο.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης παραδέχθηκαν ότι το clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού) και το rebate (υποχρεωτική έκπτωση) αποτελούν σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για τους παρόχους και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βρεθεί μία λύση – αν και επισήμαναν ότι λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών τα περιθώρια είναι στενά.

Έτσι, πρότειναν στο συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να συσταθεί ομάδας εργασίας για το θέμα, με τη συμμετοχή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ.κ. Βασίλη Πλαγιανάκου και Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, την οποία αποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι των γιατρών.

Μέχρι την Παρασκευή καλούνται να βρουν δικαιότερο τρόπο κατανομής του clawback

Η ομάδα πρόκειται να διερευνήσει άμεσα (έως την Παρασκευή) έναν δικαιότερο τρόπο κατανομής του clawback, με απευθείας συζητήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος του ΙΣΑ και οι εκπρόσωποι των Φορέων «χάραξαν» την κόκκινη γραμμή για τον κλάδο η οποία συνίσταται στο να μη χρεωθεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου 2018 γιατί όπως εξήγησαν σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ επεσήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού, για να μην κινδυνεύσουν να κλείσουν τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και ζήτησε την αναδρομική αύξηση του προϋπολογισμού για το 2018.

Ως προς το τελευταίο, ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Συμφωνήθηκε, ωστόσο, ότι η τελική πρόταση που θα συμφωνηθεί για τον επιμερισμό του clawback θα έχει εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Διαγνωστικά πρωτόκολλα και προηγούμενες οφειλές στο επίκεντρο

Ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων και να «παγώσει» η διαδικασία που προβλέπει ότι τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται να δηλώσουν στον ΕΟΠΥΥ τα όργανα που διαθέτουν στα εργαστήριά τους.

Επεσήμανε πως θα αναζητηθεί, μέσω του ΕΦΚΑ, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα (πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται πριν το 2012).

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Φ. Πατσουράκος, το μέλος του Δ.Σ. Α. Χατζής και οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου, είχαν συνάντηση στα γραφεία του ΙΣΑ, με τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Σωτήρη Ζώτο, τον οποίον ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικοί Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική που ακολουθείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι αποτυχημένη και καταστροφική και μετακυλίει το κόστος της περίθαλψης των ασφαλισμένων στους παρόχους.



Πηγή: Πρώτο Θέμα