Είναι πιθανό να έχουμε νέα «Ίμια»

0
76

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής εκτίμησε ότι οι Τούρκοι «θα προσπαθήσουν να μπουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τον Σεπτέμβριο όταν θα τελειώσει η τουριστική περίοδος»

Στην εκτίμηση ότι «είναι πιθανό» να υπάρξουν νέα «Ίμια» προχώρησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος.

«Μέχρι τις 23 Ιουνίου (σ.σ. είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές στον δήμο Κωνσταντινούπολης) η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα γίνει τίποτα. Ο Ερντογάν θα αποφύγει να χαλάσει τις ισορροπίες. Μέχρι να υπάρξει όμως σχηματισμός της κυβέρνησης, που μπορεί να πάρει μήνες, είναι πιθανό».

Θύμισε, δε, τρεις περιπτώσεις που οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν τις συγκυρίες σε βάρος της Ελλάδας.

«Το 1955 όταν ήταν άρρωστος ο Παπάγος και η κυβέρνηση είχε πρόβλημα ποιος να τον αντικαταστήσει, έγιναν τα Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη. Το 1974 εκμεταλλεύτηκαν μια περίοδο που η Ελλάδα ήταν διεθνώς απομονωμένη. Το 1996 προσπάθησαν να δούν τα όρια της κυβέρνησης με τη βοήθεια και τη δική μας» είπε ο κ. Συρίγος.

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι «δεν θα πάνε σε επιθετική ενέργεια “φόρα παρτίδα”. Θα διερευνήσουν το έδαφος. Θα προσπαθήσουν να κάνουν έρευνες, εκτιμώ, νοτίως της Κύπρου. Θα προσπαθήσουν να μπουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τον Σεπτέμβριο όταν θα τελειώσει η τουριστική περίοδος».




Πηγή: Πρώτο Θέμα