Σήμερα θυροκολλείται το «τέλος» της κυβέρνησης Τσίπρα

0
16

Η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής απομένει για να ολοκληρωθεί και τυπικά η παραίτηση της κυβέρνησης και να ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Το επίσημο έγγραφο αναμένεται να παραληφθεί και θυροκολληθεί από τον φρούραρχο του κοινοβουλίου εως νωρίς το μεσημέρι και εκτός από την ημερομηνία εθνικών εκλογών (7η Ιουλίου) θα αναγράφει και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής (σ.σ. μεταξύ 16 – 18 Ιουλίου).

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το απόγευμα της Δευτέρας επικαλέστηκε λόγους εθνικής ανάγκης για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (Σύνταγμα αρ.41 παρ. 2) εξηγώντας πως το δυσμενές για την κυβέρνηση αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η ενδεχόμενη παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα διατάρασσαν την πορεία της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και νέος πρωθυπουργός. Η χώρα θα προχωρήσει στην εκλογική αναμέτρηση με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα και η μόνη αλλαγή στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι του υπουργού Εσωτερικών. Για την θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών που θα αναλάβει να διεξάγει τις εκλογές έχουν ακουστεί τα ονόματα του Αντώνη Ρουπακιώτη και του Μιχάλη Σταθόπουλου.



Το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός αναφέρει:

« Αρθρο 41: (Διάλυση της Βουλής)

*1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Kυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Kυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.

*2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα.

3. Tο διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.
*4. H Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
5. H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.

* Eρμηνευτική δήλωση: Σε κάθε περίπτωση χωρίς εξαίρεση το διάταγμα για τη διάλυση της Bουλής πρέπει να διαλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε τριάντα ημέρες από αυτές».

Μετά την σύγκληση της νέας Βουλής και την ορκωμοσία των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου και αντιπροέδρων του κοινοβουλίου. Εφόσον σχηματιστεί νέα κυβέρνηση – αυτοδύναμη ή συνεργασίας – θα υπάρχουν οι προγραμματικές δηλώσεις και η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή που διαλύεται σήμερα συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και αποτελεί την μακροβιότερο μνημονιακό κοινοβούλιο καθώς η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αρχικά και ΣΥΡΙΖΑ – ανεξάρτητων βουλευτών επέδειξε ισχυρή αντοχή στην ψήφιση σκληρών μέτρων λιτότητας και όχι μόνο όπως αύξηση φόρων, μείωση αφορολόγητου, εκποίηση δημόσιας περιουσίας, Συμφωνία Πρεσπών κ.α.

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου οδήγησαν σε 8κομματική βουλή με πρώτη δύναμη των ΣΥΡΙΖΑ 145 βουλευτές, αξιωματική αντιπολίτευση την ΝΔ με 75, τη Χ.Α. με 18, τη Δημοκρατική Συμπεράταξη με 17, το ΚΚΕ 15, το Ποτάμι με 11, του Ανεξάρτητους Ελλήνες με 10 και την Ενωση Κεντρώων με 9. Η διάλυση της Βουλής βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ με 144, τη ΝΔ με 78, την ΔΗΣΥ με 19, τη ΧΑ με 16, το ΚΚΕ με 15, το Ποτάμι με 5 και 23 ανεξάρτητους ενώ Ενωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Ελληνες διαλύθηκαν



Πηγή: Πρώτο Θέμα