«Όλα υπό έλεγχο» δηλώνει ο Τραμπ

0
40

Ζημιές σε δρόμους, σε δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, ρωγμές σε κτίρια, πυρκαγιές, αλλά ούτε έναν τραυματία δεν άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ που ταρακούνησε το πρωί της Πέμπτης την πόλη Ρίτζκρεστ στη νότια Καλιφόρνια, με επίκεντρο σε απόσταση 175 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λος Άντζελες. «Όλα φαίνεται πως είναι υπό έλεγχο», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η δήμαρχος της πόλης Ρίτζκρεστ, Πέγκι Μπρίντον, μιλώντας στο CNN περιέγραψε πως έπεφταν αντικείμενα από κτίρια πάνω σε ανθρώπους, πως έγιναν αισθητοί πολλοί μετασεισμοί και διακόπηκε η παροχή φυσικού αερίου. «Είμαστε συνηθισμένοι στους σεισμούς, όχι όμως σε τόσο μεγάλους», τόνισε. Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε δεκάδες κλήσεις και ανταποκρίθηκε επιτυχώς, από παροχή πρώτων βοηθειών μέχρι φωτιές σε κτίρια, ενώ ο δήμος κάλεσε τους κατοίκους να φροντίζουν ο ένας τον άλλο, και ιδίως τους ηλικιωμένους.
Ο σεισμός ήταν ρηχός, σε βάθος μόλις 8,7 χιλιομέτρων, και έγινε αισθητός σε όλο το Λος Άντζελες, μέχρι το Λας Βέγκας, στη Νεβάδα.

Επίσης, εκκενώθηκαν κτίρια για προληπτικούς λόγους στις πόλεις Τιχουάνα και Μεξικάλι στο Μεξικό. Η Ρίτζκρεστ, που βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού, είναι πόλη 27.600 κατοίκων στη μέση της ερήμου. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν πολύ έντονη στο πρόσφατο παρελθόν, και μάλιστα το καλοκαίρι του 1995 είχαν σημειωθεί περίπου 2.500 μικροσεισμοί σε διάστημα πέντε εβδομάδων.
Η σεισμολόγος Λούσι Τζόουνς είπε στο CNN ότι μπορεί να ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ακόμη και μιας μεγαλύτερης δόνησης. Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν ότι από την ένταση του σεισμού άνοιγαν τα συρτάρια στα σπίτια τους, έπεφταν οι τηλεοράσεις και προκλήθηκε πανικός.

Στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες ωστόσο δεν διαπιστώθηκε καμία ζημιά. Ο σημερινός σεισμός είναι ο δεύτερος σε μέγεθος στη νότια Καλιφόρνια μετά το 1994, όταν δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών είχε προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή: Πρώτο Θέμα