Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία με τον διορισμό της Ούρσουλα στην προεδρία της Κομισιόν

0
25

Μόλις εννέα ψήφοι έδωσαν το εισιτήριο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν κατά την χθεσινή ψηφοφορία στην Ευρωβουλή που «πρόδωσε» τους Σοσιαλδημοκράτες αντάρτες που γύρισαν την πλάτη στην εκλεκτή της Μέρκελ. 

Η επικύρωση του διορισμού της Ούρσουλα στην ηγεσία της Ευρωπαικής Επιτροπής έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην πατρίδα της καθώς, στο υπουργείο Άμυνας που χηρεύει με την αποχώρηση της Ούρσουλα, αναλαμβάνει η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ εκπλήσσοντας τους πάντες στο Βερολίνο.

Το όνομα της «ΑΚΚ» (εν συντομία από τα αρχικά του ονόματός της) δεν είχε καν ακουστεί για το χαρτοφυλάκιο αφού το μεγάλο φαβορί ήταν ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ωστόσο, η ανάληψη του υπουργείου από την Ανεγκρέτ αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Μπορεί να αναλαμβάνει ένα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, όμως προοριζόταν για να διαδεχτεί τη Μέρκελ στην καγκελαρία. Επιπλέον, η ίδια είχε ξεκαθαρίσει αναλαμβάνοντας την προεδρία του CDU, ότι έχει πολλά να κάνει για το κόμμα και για το λόγο αυτό δεν ήθελε να αναλάβει παράλληλα και υπουργείο. Λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία της, ακούγονται φήμες περί παραίτησής της από την αρχηγία του CDU.

Στο μεταξύ, η Ούρσουλ, σηκώνει τα μανίκια για να φέρει εις πέρας το φιλόδοξο όραμά της για την Ευρώπη.

Στο βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, η 61χρονη Γερμανίδα Xριστιανοδημοκράτισσα μόλις ακούει το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην Ευρωβουλή, χαμογελά παίρνοντας μια βαθιά ανάσα που κατάφερε να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαικής Επιτροπής με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αποχωρεί την 1η Νοεμβρίου.

Ο προκάτοχός της είχε εκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν με 422 ψήφους ενώ η Ούρσουλα κατάφερε να αποσπάσει 383 ψήφους , μόλις εννέα ψήφους από αυτές που απαιτούνταν (374) για να επικυρωθεί ο διορισμός της.

Η ανακούφιση της Ούρσουλα ήταν έκδηλη καθώς ήξερε πως ορισμένοι Σοσιαλδημοκράτες θα της γυρνούσαν την πλάτη παρά το γεγονός ότι ο Σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Τόμας Όπερμαν, είχε δώσει κομματική γραμμή λέγοντας χαρακτηριστικά- λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ευρωβουλή-ότι μόνο με την Ούρσουλα δεν θα αποδυναμωθεί η Ευρώπη.

Σύμφωνα πάντως με την γερμανική εφημερίδα «Βild», δεκαέξι αντάρτες των Σοσιαλδημοκρατών καταψήφισαν χθες την Ούρσουλα ενώ όλα τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζουν το «φιλί του Ιούδα» που έδωσε στην Ούρσουλα η Σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλει, η οποία είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει την μητέρα του γερμανικού στρατεύματος.



Πηγή: Πρώτο Θέμα