Συνάντηση Δένδια – Πομπέο: Ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων ζητά η Αθήνα

0
41

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο NATO, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μετά την συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο κ. Πομπέο προσέθεσε πως προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με την Αθήνα, ώστε να προωθηθεί η «σταθερότητα και η ευρωστία» στην περιοχή.
Ο κ. Δένδιας, από την πλευρά του, δήλωσε πως ζήτησε από τις ΗΠΑ να εκφράζουν με καθαρό τρόπο την στήριξή τους στην Ελλάδα όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ αναφέρθηκε και στην παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως ζήτησε να υπάρχει «καθαρή γραμμή επικοινωνίας, σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ». «Οι Αμερικανοί το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά» είπε.

Ο κ. Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Πομπέο να επισκεφθεί την Αθήνα το φθινόπωρο, όταν και θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών. Η αμερικανική πλευρά απάντησε πως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που βλέπει θετικά και είναι πολύ πιθανό.

Συνάντηση Δένδια – Menendez

Aκόμη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Bob Menendez. Μετά τη συνάντησή τους ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Ήταν μία σημαντική ευκαιρία να συναντηθώ με τον Γερουσιαστή Menendez, να του εκφράσω τις ευχαριστίες, την ευαρέσκεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής Κυβέρνησης για τη γνωστή νομοθετική του πρωτοβουλία. Επίσης, για  να συζητήσουμε  για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα ζητήματα που δημιουργεί η τουρκική προκλητικότητα, τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι είναι πάντα χαρά για έναν Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να βλέπει το Γερουσιαστή Menendez».



H ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση Πομπέο-Δένδια

Ως επιβεβαίωση της σημασίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για να ενισχύσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί πάνω σε βασικούς τομείς της διμερούς συνεργασίας, το πλαίσιο των οποίων είχε καθοριστεί στον εναρκτήριο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε την ισχυρή διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σημειώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση ενεργειακών έργων που ενισχύουν την επέκταση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας.

Τέλος, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών και συμφώνησαν να συνεχίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε βασικούς τομείς από τον Στρατηγικό Διάλογο τον Δεκεμβρίου του 2018.



Πηγή: Πρώτο Θέμα