Αυτά είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου

0
55

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το πρώτο πακέτο φοροελαφρύνσεων προκειμένου να ψηφιστεί ως τις 10 Αυγούστου.

Το σχέδιο νόμου θα ακολουθήσει κατ’ επείγουσα διαδικασία και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνει τρία βασικά μέτρα.

Την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την διεύρυνση της ρύθμισης με τις 120 δόσεις και τον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας η μείωση κατά 22% μεσοσταθμικά ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει άμεσα ώστε να πιάσει τα εκκαθαριστικά του 2019. Ειδικότερα, για τις μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι της τάξης του 30%. Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη μεσαία τάξη της χώρας, θα μειωθεί κατά 20%. Για τις μεγάλες ιδιοκτησίες αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ η μείωση θα είναι 10%.

Το δεύτερο κεφάλαιο θα περιλαμβάνει τις βελτιώσεις στην ρύθμιση αντιμετώπισης ληξιπρόθεσμων οφειλών μεως 120 δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση 10 – 15 ημερών προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες.
Αναφορικά με τις αλλαγές:

– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

– Το επιτόκιο που βαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

– Διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.
– Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Το τρίτο κεφάλαιο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τον μόνιμο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών με 12 ή 24 δόσεις που θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την λήξη της ρύθμισης με τις 120 δόσεις.



Πηγή: Πρώτο Θέμα