Αντιπολίτευση και με συναινέσεις και με διαδηλώσεις

0
54

Σε δύο βάρκες φαίνεται να πατάει η αντιπολιτευτική τακτική, που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας μία μετεκλογική ρητορική, που θέλει μεν να εμφανίσει το κόμμα ως υπεύθυνη αντιπολίτευση και ώριμη πολιτική δύναμη πλέον, μετά την εμπειρία της διακυβέρνησης, αλλά από την άλλη επιδιώκει να κρατήσει σε εγρήγορση έναν κομματικό μηχανισμό και τον επανασυνδέσει με τα κοινωνικά κινήματα που πιθανόν εμφανιστούν το επόμενο διάστημα, διαμαρτυρόμενα με την κυβερνητική πολιτική.

Το διπλό μήνυμα του κ. Τσίπρα είναι αναγκαίο, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για την επόμενη περίοδο, κατά την οποία η Κουμουνδούρου επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τον ευρύτερο χώρο, στοχεύοντας στην εκπροσώπηση του «αντιδεξιού» στοιχείου και τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων, που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ. Από τη μία, εξηγούν, είναι λογικό να μην εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως στείρα αντιπολίτευση, που κάνει μετωπικό αγώνα σε όλα απέναντι σε μία νεοεκλεγείσα κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο απομειώνει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που διεκδικεί να επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας και άρα οφείλει να έχει και θετικό λόγο. Ειδικά τώρα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τόσα ανοίγματα στον μεσαίο χώρο. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετήσει έναν ακραίο λόγο, σημειώνουν, τότε θα αφήσει τον πρωθυπουργό και τη ΝΔ να σαρώσουν το κεντρώο χώρο και να κερδίσουν τους μετριοπαθείς πολίτες.

Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Τσίπρας χθες έκανε και την κίνηση να δηλώσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τον Κώστα Τασσούλα για πρόεδρο της Βουλής, όπως και τους άλλους αντιπροέδρους, που θα προτείνει η ΝΔ, πλην του Χαράλαμπου Αθανασίου. Η επίδειξη συναινετικής διάθεσης είναι συστατικό μίας «αντιπολίτευσης του σαλονιού», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να απευθυνθεί ξανά στα μεσαία στρώματα και να κερδίσει δυνάμεις.

Από την άλλη, με ένα κόμμα στα κάγκελα, επειδή απώλεσε την εξουσία και ήδη έξαλλο με διάφορες επιλογές και ενέργειες της κυβέρνησης, που θεωρούνται «νεοφιλελεύθερες» ή και «ρατσιστικές», όπως η ακύρωση της εγκυκλίου για την απόδοση ΑΜΜΚΑ στους μετανάστες, ο κ. Τσίπρας θέλει να αντιμετωπίσει την κριτική από τους συντρόφους του ότι μετατοπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Και επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες, όταν θα εκδηλώνονται κοινωνικές διαμαρτυρίες, θα είναι η επάνοδος των κομματικών δυνάμεων στους δρόμους, ως εκφραστές και υποστηρικτές των κινημάτων. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας αρχίζει να προετοιμάζει αυτή την επάνοδο, ανακοινώνοντας στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι θα κάνει αντιπολίτευση και στους «δρόμους του αγώνα».



Πηγή: Πρώτο Θέμα