Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης η αποτελεσματική οικονομική διπλωματία

0
25

Στην αναπτυξιακή εξωστρεφή ατζέντα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε, μιλώντας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, που έχει την ευθύνη της οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, είπε ότι στρατηγικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η άσκηση αποτελεσματικής οικονομικής διπλωματίας, η υποστήριξη των εξαγωγών και η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, η προσέλκυση επενδύσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, ο εκσυγχρονισμός των δομών της δημόσιας διοίκησης, για τη διευκόλυνση των επενδυτών και των εξαγωγέων και ο επαναπροσδιορισμός και το χτίσιμο σε διεθνές επίπεδο της εικόνας της εξωστρεφούς Ελλάδας.

Ο κ. Φραγκογιάννης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι:

-αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η οικονομική διπλωματία, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Δημιουργείται νέος και ενιαίος φορέας άσκησης εξωστρέφειας.

-δημιουργείται ένα πραγματικό one stop shop που θα βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις για να λύνει προβλήματα, να απλοποιεί διαδικασίες και να διευκολύνει επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, στη χώρα.

-για την προώθηση των εξαγωγών θα γίνονται στοχευμένες κινήσεις. Θα μπουν προτεραιότητες αγορών και τομέων της οικονομίας, με κίνητρα, με κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση και με εργαλεία εξωστρέφειας στις ελληνικές επιχειρήσεις για να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες, ανταγωνιστικά, σε διεθνές επίπεδο.

-χαράσσονται πολιτικές για την ενίσχυση επιχειρηματικών σχημάτων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, προσελκύοντας καταξιωμένους παγκόσμιους ηγέτες και ταυτόχρονα προωθώντας την “εν τη γενέσει επιχειρηματικότητα”.

-θα αξιοποιηθεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, με στόχο να δημιουργηθούν οι όροι και προϋποθέσεις ώστε η ελληνική αγορά προϊόντων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού να γίνει ένας διεθνής επιχειρηματικός κόμβος.

-χτίζεται η νέα αναβαθμισμένη εικόνα της εξωστρεφούς Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο και σχεδιάζεται η αρχιτεκτονική μιας σύγχρονης εξωστρεφούς χώρας που αφορά στη θέση της χώρας στον κόσμο.

“Πρέπει να προσφέρουμε ένα νέο υπόδειγμα διπλωματίας που θα γίνει γέφυρα για την ενεργοποίηση επιχειρηματικών δυνάμεων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, να μετατρέψουμε το εθνικό κεφάλαιο που έχει ξενιτευτεί σε λίκνο της νέας Ελλάδας, να κοιτάξουμε με ελπίδα το μέλλον και με επίγνωση των δυνατοτήτων μας, να αναβαθμίσουμε, ως οφείλουμε τη θέση της χώρας μας στο σύγχρονο κόσμο”, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.



Πηγή: Πρώτο Θέμα