Άντερλεχτ – ΠΑΟΚ 1-3: Προσομοίωση για το Champions League – ΠΑΟΚ

0
33

Ο Δικέφαλος άφησε την κατοχή της μπάλας, χτύπησε στις αντεπιθέσεις με Άκπομ και Ζαμπά και δικαιώθηκε. Ο Αμπέλ Φερέιρα αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίον σκέφτεται ν’ αντιμετωπίσει τους Ολλανδούς στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Δείτε τα έξι πράγματα που μάθαμε από το ματς.

1. ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ

Με τον Ντόουγκλας Αουγκούστο  να προφυλάσσεται όπως και ο Νίκος Μελίσσας οι επιλογές του Αμπέλ Φερέιρα για το φιλικό με την Άντερλεχτ ήταν μια ενδεκάδα που θα μπορούσε να είναι  βασική σε κάποιον αγώνα πρωταθλήματος. Για τα ματς της Ευρώπης με τον Άγιαξ θα υπάρχουν αρκετά πρόσωπα σε όλες της τις γραμμές εκτός από το δίδυμο στα χαφ, όπου αγωνίστηκαν ο Καντουρί με τον Μίσιτς. Ο Μαροκινός που έχει καθιερωθεί σε αυτή τη θέση από την αρχή της προετοιμασίας ναι, ο Κροάτης ίσως… Όπως και ο Στοχ που δεν ξεκίνησε…

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο με τους Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο και  Γιαννούλη  σε τετράδα μπροστά από τον Πασχαλάκη. Καντουρί και Μίσιτς στα χαφ, Ζαμπά και Μπίσεσβαρ στα δύο άκρα και τον Πέλκα να πιέζει δίπλα στον Άκπομ όταν ο ΠΑΟΚ ήταν σε φάση άμυνας και να παίζει λίγο πίσω από τον Άγγλο όταν η ομάδα της Θεσσαλονίκη επιτίθεται.

2. ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΜΕ….ΑΓΙΑΞ

Ο Αμπέλ Φερέιρα σχολιάζοντας την κλήρωση του Champions League που έφερε αντίπαλο του στον 3 προκριματικό γύρο τον Άγιαξ, τόνισε πως το γεγονός ότι αυτή ήταν η χειρότερη δυνατή δεν θα αλλάξει και πολύ τη φιλοσοφία της προετοιμασίας της ομάδας του. Και η αλήθεια είναι ότι η μοναδική διαφοροποίηση που  υπήρξε σε σχέση με τα προηγούμενα φιλικά ήταν  οι ποδοσφαιριστές του περίμεναν τους αντιπάλους τους μερικές φορές ακόμη αρκετά κάτω από τη μεσαία γραμμή. Ψηλά οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ δεν πίεσαν παρά ελάχιστες φορές αν και κατά τα άλλα προσπάθησαν, όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, να ασκήσουν πίεση με παγίδες στους παίκτες της Άντερλεχτ αλλά και – κυρίως αυτό- να εκδηλώσουν γρήγορα επιθέσεις, ανεβαίνοντας σε μικρό χρόνο μέχρι την περιοχή των Βέλγων.

3. ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ TRANSITION

Στο 15΄ο ΠΑΟΚ πήρε την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου με τον Μίσιτς  και πολύ γρήγορα αυτή πέρασε από τον Μπίσεσβαρ στο Γιαννούλη που ανέβαινε για να φτάσει ο Δικέφαλος σε τελική με κοντινή προβολή του Άκπομ, σε μια τέτοια φάση με γρήγορες αλλαγές της μπάλας που θέλει να βλέπει ο προπονητής του. Γενικότερα οι καλές στιγμές του ΠΑΟΚ προήλθαν από γρήγορη μετάβαση από φάση άμυνας στην επίθεση κάτι που επιζητά ο Πορτογάλος τεχνικός από τους ποδοσφαιριστές του. Και το γκολ του Πέλκα στο 31’ από μια τέτοια επίθεση προήλθε με τον Μίσιτς να παίρνει κατοχή στη μεσαία γραμμή και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Έλληνας μέσος να στέλνει με σουτ μέσα από την περιοχή την μπάλα στα δίχτυα των Βέλγων.

Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα της Θεσσαλονίκης απειλήθηκε ουσιαστικά μόνο μια φορά στο 44΄με το δοκάρι του Σανέ και στη συνέχεια το Μίλιτς να μην μπορεί να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε τα δοκάρια στο 50′ με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γιαννούλη.

4. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Όπως στα τελευταία φιλικά ο Αμπέλ Φερέιρα δεν έκανε αλλαγές στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου. Με την ίδια ενδεκάδα και τη θερμοκρασία να είναι υψηλή στην πρωτεύουσα του Βελγίου ήταν λογικό ο ΠΑΟΚ να χάσει ένα μέρος από την ενέργεια και να δώσει περισσότερη κατοχή της μπάλας στην Άντερλεχτ. Παρ΄  όλα  αυτά ο Δικέφαλος στο ίδιο μοτίβο κατάφερε να πετύχει και δεύτερο γκολ στο 56’ με τον Πέλκα να κλέβει και να βγάζει την μπάλα δεξιά στο Ζαμπά και τον Βραζιλιάνο, αφού χόρεψε ένα αντίπαλο αμυντικό, να δίνει έτοιμο γκολ στον Άκπομ. Και πάλι με γρήγορο transition, και με εντυπωσιακή ενέργεια από το Ζαμπά ο ΠΑΟΚ έφτασε σε μικρό χρόνο από την άμυνα σε εξ΄επαφής τελείωμα και γκολ.

Οι αλλαγές από τον πάγκο του ΠΑΟΚ ξεκίνησαν στο 70’ με τον Άμπελ Φερέιρα να κρατά  τον Πασχαλάκη, την τετράδα της άμυνας του και τους δύο κεντρικούς μέσους στο γήπεδο βάζοντας στα άκρα Στοχ και Λημνιό και στην επίθεση Σβιντέρσκι και Γαϊτανίδη. Οι αλλαγές συνεχίστηκαν και αργότερα με τον τρόπο παιχνιδιού του Δικέφαλου να παραμένει ωστόσο ο ίδιος. Μάλιστα από σουτ του Σλοβάκου και κακή αντίδραση του τερματοφύλακα της Άντερλεχτ ο ΠΑΟΚ πέτυχε και τρίτο γκολ στο 83΄με σκόρερ το νεαρό Γαϊτανίδη που έδειξε ότι παραμένει συνδεδεμένος με τα αντίπαλα δίχτυα.

6. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ CHAMPIONS LEAGUE

Συμπερασματικά το σημερινό φιλικό έδειξε ότι οι δυο εβδομάδες που απομένουν μέχρι το πρώτο παιχνίδι με τον Άγιαξ στην Τούμπα θα είναι πλέον προσανατολισμένες αποκλειστικά στους αγώνες εναντίον των Ολλανδών. Αν το πλάνο του Αμπέλ Φερέιρα είναι να αντιμετωπίσει τους πρωταθλητές Ολλανδίας με σφιχτή ανασταλτική λειτουργία και με προσπάθεια να βρει και να εκμεταλλευτεί τους χώρους που θα βρει με αντεπιθέσεις τότε τα δείγματα είναι θετικά.

Αν θα πρέπει κάτι να βελτιώσει είναι η αντίδραση της άμυνας του στις στατικές φάσεις με τους Βέλγους να παίρνουν αρκετές κεφαλιές στα κόρνερ που εκτέλεσαν και να μειώνουν με αυτό τον τρόπο, με κεφαλιά του Νταντέ πρόσκαιρα το σκορ σε 2-1 στο 81′.

Αυτό θα φανεί περισσότερο στα δύο φιλικά που θα δώσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης χωρισμένη σε αντίστοιχα δυο γκρουπ το ερχόμενο Σάββατο με τα οποία και θα πέσει η αυλαία της φετινής προετοιμασίας του Δικέφαλου στις Κάτω Χώρες.

Άντερλεχτ (Βενσάν Κομπανί): Ρουφ, Σαρντέλα, Σάνε, Μίλιτς, Καγέμπε, Κάνα, Σαΐέφ, Βερσάρεν, Κολασέν, Νασρί, Ζέλεμακερς.

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Μίσιτς, Ελ Καντούρι, Λέο Ζάμπα, Μπίσεσβαρ, Πέλκας, Άκπομ.



Πηγή: Sport24