Υποστηρικτικό σκάφος του Γιαβούζ επιστρέφει στην Αίγυπτο

0
39

Αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λεμεσού ήταν μέχρι και χθες το βράδυ το πλοίο VOS PRIME, το οποίο έπλευσε από την Αίγυπτο στην Κύπρο, προκειμένου να υποστηρίξει τις γεωτρήσεις του τουρκικού Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ. Το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι από το περασμένο Σάββατο, την ώρα που τρέχουν τα εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό πλοίων που υποστηρίζουν τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. ​Πλέον πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Αίγυπτο, καθώς αναχώρησε από το λιμάνι της Λεμεσού.

Υπενθυμίζεται ότι δυο ήταν τα πλοία τα οποία είχαν βρεθεί ανοικτά του λιμανιού της Μερσίνας και τα οποία σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας θα υποστήριζαν το Γιαβούζ στις πάρανομες γεωτρήσεις που θα διενεργούσε εντός της κυπριακή ΑΟΖ.

Ένα από αυτά τα δυο πλοία, όπως αποκάλυψε το Sigmalive με δημοσίευμα του στις 4 Ιουλίου, ήταν και το VOS PRIME, με σημαία του Γιβραλτάρ το οποίο τον Φεβρουάριο του 2018 βοήθησε το γεωτρύπανο Saipem 12 000 της ENI για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το συγκεκριμένο αυτό πλοίο φέρεται να ξεκίνησε την πορεία του στις 14 Ιουλίου από λιμάνι της Αιγύπτου για να φτάσει στη Λεμεσό στις 19 του μήνα.

Ωστόσο, η αποστολή, όπως φαίνεται, αναβλήθηκε. 

Η μια άποψη, υποστηρίζει ότι υπήρξε πολύ μεγάλη ολιγωρία μέχρι οι Αρχές να αντιληφθούν ότι το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο βρίσκεται στη Λεμεσό, είναι το υποστηρικτικό πλοίο του «Γιαβούζ». Αποτέλεσμα τούτου ήταν να κινητοποιηθούν με καθυστέρηση οι Υπηρεσίες για να προχωρήσουν στις κατάλληλες ενέργειες, την ώρα μάλιστα που τρέχουν και τα διεθνή εντάλματα συλλήψεως του προσωπικού που υποστηρίζει τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν πως όταν έγινε αντιληπτό το γεγονός, ζητήθηκαν πολιτικές παρεμβάσεις για το πώς πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν δόθηκε εντολή να γίνει ο οποιασδήποτε έλεγχος στο προσωπικό του συγκεκριμένου πλοίου.

H δεύτερη εκδοχή, η οποία προέρχεται από άλλη πηγή, υπογραμμίζει ότι οι Υπηρεσίες κινήθηκαν άμεσα και σήμανε συναγερμός στις Αρχές. Και ακριβώς επειδή έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ενημερώθηκε η εταιρεία στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο πλοίο ότι τελικώς δεν θα είναι υποστηρικτικό της τουρκικής γεώτρησης.



Πηγή: Πρώτο Θέμα