Παρασκήνιο και φωτογραφίες από τη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο

0
91

Μήνυμα αρραγούς ενότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τον κύπο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου παρέθεσε δεξίωση για την 45η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. 

Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου βρέθηκαν πολιτικοί, στρατιωτικοί, αντιστασιακοί του αντιδικτατορικού αγώνα για την καθιερωμένη δεξίωση. 

Η Ηρώδου Αττικού ήταν κλειστή, ενώ οι προσκλήσεις, που διανεμήθηκαν με καθυστέρηση, λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ήταν προσωπικές και ατομικές, καθώς απαγορευόταν η συνοδεία συζύγων. Τον εθνικό ύμνο έψαλε η παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής. 



Στο Προεδρικό Μέγαρο προσεκλήθησαν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επίσης, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, η ηγεσία της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης.

Λίγα λεπτά πριν τις 8, στον χώρο του Προεδρικού Μεγάρου έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και χαιρέτησε δια χειραψίας τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο. 

Ο Βαρουφάκης έστησε τους πολιτικούς αρχηγούς

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την αναμνηστική φωτογραφία των πολιτικών αρχηγών, με τον Προκόπη Παυλόπουλο, κάποιος… έλειπε!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκεί, δίπλα από τον ΠτΔ, ενώ στην άλλη μεριά ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Δίπλα του η Φώφη Γεννηματά, δίπλα της ο Κυριάκος Βελόπουλος κι απέναντί τους ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Ποιος έλειπε, μα ποιος έλειπε… Ο Γιάνης Βαρουφάκης φυσικά!

Κανείς, όμως, δεν έμαθε τον λόγο της καθυστέρησης του αρχηγού του Μέρα25.

Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, ήταν η πρώτη συνάντηση και η χειραψία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από πολύ καιρό και όσα ακολούθησαν μετά την ατυχή διαπράγματευση, την άνοιξη του 2015.

tsi_var

Η χειραψία Τσίπρα - Βαρουφάκη



varou87

proedriko_arxigoi

Οι πολιτικοί αρχηγοί ακούγοντας το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Διακηρύσσουμε την απόφασή μας να επιτελούμε το χρέος υπεράσπισης της Δημοκρατίας»

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «Τιμούμε, όπως αρμόζει στην περίσταση και με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, την εμβληματική επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974. Και μέσα από αυτή την αρραγή ενότητα διακηρύσσουμε την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να επιτελούμε, αδιαλείπτως και δίχως καμία έκπτωση, το χρέος υπεράσπισης, έναντι πάντων, της Δημοκρατίας «όκωσπερ τείχεος».

Ταυτοχρόνως, σημείωσε, ότι τιμούμε τους νεκρούς που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους αγωνιστές του αντιστασιακού αγώνα που δεν είναι πια μαζί μας. Αγωνιστές, τους οποίους επάξια εκπροσωπούν οι παρόντες αντιστασιακοί, ενσαρκώνοντας την ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι φέτος, έχουμε έναν ακόμη λόγο να είμαστε υπερήφανοι για την συνέπειά μας ως προς την εκπλήρωση του χρέους υπεράσπισης της Δημοκρατίας, καθώς κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις από την μια πλευρά οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτούργησαν άψογα, ενώ οι μετέπειτα κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξελίχθηκαν υποδειγματικώς. «Και, από την άλλη πλευρά, η ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού απέδειξε, αντιθέτως μάλιστα απ’ ό,τι συνέβη σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πως τα μορφώματα φασισμού ή και ναζισμού δεν έχουν θέση στο Ιερό Πτολίεθρο της Δημοκρατίας μας, στην Βουλή των Ελλήνων», τόνισε ο Πρόεδρος.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στο ιερό χρέος που έχουμε να μην ξεχνάμε την μαρτυρική Κύπρο και τον αγώνα για την τελική της δικαίωση, κάνοντας λόγο για επίλυση του Κυπριακού με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα σεβασμό της κυριαρχίας της κατά τρόπο που αφενός δεν συμβιβάζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων και, αφετέρου, οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εν συνεχεία υπενθύμισε το παράδειγμα όλων εκείνων, οι οποίοι μας άφησαν το παράδειγμά τους ως παρακαταθήκη για την πορεία μας στο μέλλον και υπογράμμισε ότι «Για να τιμήσουμε όμως την μνήμη τους, όπως τους αξίζει, πρέπει να πορευόμαστε στον δρόμο της εθνικής μας προοπτικής υπό όρους αρραγούς ενότητας, κατ’ εξοχήν σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των Εθνικών μας Θεμάτων, επέκεινα δε των Εθνικών μας Δικαίων, πάνω στην βάση του πλήρους και δίχως ίχνος έκπτωσης σεβασμού του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Κλείνοντας την δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι και στα εξίσου τραγικά θύματά της, σημειώνοντας ότι πέρσι, η γιορτή της Δημοκρατίας ματαιώθηκε για να τιμήσουμε με το πένθος μας την μνήμη τους και κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι «η τραγωδία στο Μάτι και τα θύματά της δεν θα λησμονηθούν ποτέ, αφού μόνον έτσι θα αποτρέψουμε στο μέλλον οιασδήποτε μορφής επανάληψή της».

Στο κιόσκι κατευθύνθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Αμέσως μετά το μήνυμά του, ο κ. Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί κατευθύνθηκαν στο κιόσκι, για το καθιερωμένο κοκτέιλ. 

Σε γενικές γραμμές το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα «θερμό», καθώς οι… μνήμες από την έντονη προεκλογική περίοδο και όσες κατηγορίες εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν, είναι ακόμα νωπές. 

proedriko_arxigoi1

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο κιόσκι

proedriko_mitsotakis

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου

proedriko_tsipras

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και η Όλγα Γεροβασίλη

proedriko_gennimata

 

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

proedriko_adwnis


Ο υπουργός Οικονομίας και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

proedriko_kikilias1

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

proedriko_dimarxos

Ο βουλευτής και πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκης

proedriko_kedikoglou

Ο Σίμος Κεδίκογλου

proedriko_noni_dounia

Η Νόνη Δούνια

proedriko_kympoyropoulos

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος



Πηγή: Πρώτο Θέμα