Βρίσκουν οι Αμερικανοί ρατσιστικό το σύνθημα που ακούστηκε σε ομιλία του Τραμπ;

0
44

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι το σύνθημα “Στείλ’την πίσω” (Send her back) που ακούστηκε σε μία προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, την προηγούμενη εβδομάδα στη Βόρεια Καρολίνα, είναι ρατσιστικό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης (POLITICO/ Morning Consult).

Ποσοστό 58% των συμμετεχόντων χαρακτήρισαν το σύνθημα ως “ρατσιστικό,” ενώ αυτό απευθύνονταν στην βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ιλάν Ομάρ. Μεταξύ αυτών, το 87% των Δημοκρατικών, ενώ ποσοστό 24% των Ρεπουμπλικάνων χαρακτήρισε επίσης, το σύνθημα αυτό, ως ρατσιστικό, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Το σύνθημα αυτό ακούστηκε σε χρονικό διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ ανάρτησε στο Twitter, ότι η Ομάρ και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Δημοκρατικό Κόμμα, Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, Ρασίντα Τλάιμπ και Αγιάνα Πρίσλεϊ πρέπει “να επιστρέψουν” στις πατρίδες τους, αν δεν είναι ευτυχισμένες στις ΗΠΑ.

Από τις τέσσερις γυναίκες βουλευτές, μόνο η Ομάρ δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ.

Ποσοστό 53% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν τις αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ ως “ρατσιστικές”. Μεταξύ αυτών το 84% ήταν Δημοκρατικοί και το 16% Ρεπουμπλικάνοι.

“Οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν σταθεροί στην υποστήριξή τους στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ, ενώ δεν βλέπουν απαραίτητα ως “ρατσιστικές” τις αντιφατικές παρεμβάσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα,” δήλωσε ο Τάιλερ Σινκλέρ αντιπρόεδρος της Morning Consult, ο οποίος πρόσθεσε ότι: “το 83% των συμμετεχόντων εγκρίνουν και το 16% απορρίπτουν την παρέμβαση [του Τραμπ]- ενώ το ποσοστό αυτό παραμένει το ίδιο, σε σύγκριση με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας.



Οι αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter έγιναν εν μέσω μιας εσωκομματικής αντιπαράθεσης των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, μεταξύ της ηγεσίας και της προοδευτικής πτέρυγας. Η Δημοκρατική πρόεδρος του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, Νάνσι Πελόζι συγκρούστηκε με τους βουλευτές που έχουν εκλεγεί πρώτη φορά, ασκώντας κριτική στην τακτική των συναδέλφων της να ασκήσουν δημόσια εσωκομματική κριτική, μετά την ψήφιση του οικονομικού πακέτου χρηματοδότησης, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Η Οκάσιο-Κορτέζ άφησε να εννοηθεί ότι η Νάνσι Πελόζι “στιγματίζει” τις έγχρωμες γυναίκες, παρά το γεγονός ότι η ίδια δήλωσε αργότερα, πως η Πελόζι δεν είναι ρατσίστρια.

Μέσα σε λίγες ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ με τις αναρτήσεις του στο Twitter σχολίασε πως οι προοδευτικές γυναίκες βουλευτές “δυνατά και βάναυσα” λένε στους Αμερικανούς για το πως να κυβερνήσουν: “Γιατί δεν πηγαίνουν πίσω να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των χωρών τους, που πλήττονται από την κοινωνική αστάθεια και το έγκλημα;” Είχε αναρωτηθεί ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter.

Ο ίδιος είχε προσθέσει: “Είμαι σίγουρος πως η Νάνσι Πελόζι θα είναι πολύ ευτυχής για να κανονίσει άμεσα, δωρεάν ταξίδια!”

Τόσο οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων μαζί με την Πελόζι, όσο και τέσσερις μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν καταδικάζοντας ως “ρατσιστικά σχόλια,” τις αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter.

Μετά τα σχόλια και το σλόγκαν που ακούστηκε στην προεκλογική εκδήλωση του Τραμπ, μερικοί από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων θορυβήθηκαν και μεταβίβασαν τις ανησυχίες τους, στο Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος Τραμπ απαρνήθηκε το σύνθημα λέγοντας: “Δεν ήμουν ευτυχισμένος με αυτό. Δεν συμφωνώ με αυτό. Αλλά δεν το είπα. Αυτοί το είπαν, αλλά διαφωνώ με αυτό.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Politico”



Πηγή: Πρώτο Θέμα