Δεν το βάζει κάτω ο Σάντσεθ

0
35

Δεν επιθυμεί τη συγκρότηση συγκυβέρνησης με Podemos

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων και προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης από τον ηγέτη των Σοσιαλιστών της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος μοιάζει να μην καταθέτει ακόμη τα «όπλα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα κόμματα προκειμένου να αποφύγει νέες εκλογές, αλλά δεν επιθυμεί – στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία – να προσφέρει κυβέρνηση συνασπισμού στο αριστερό κόμμα Podemos.

«Προσπαθήσαμε να έχουμε μια κυβέρνηση συνασπισμού και το Podemos την μπλόκαρε. Δεν υπάρχει δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή… Άλλες φόρμουλες μπορούν να διερευνηθούν, αλλά όχι ο συνασπισμός», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από τρεις μήνες, το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Σάντσεθ εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους αλλά δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Σάντσεθ ασκεί χρέη πρωθυπουργού ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτή την εβδομάδα έχασε δύο ψηφοφορίες αφού το Podemos δεν έδωσε την υποστήριξή του.

Θεωρητικά, ο Σάντσεθ έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών. Αν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.



Πηγή: Πρώτο Θέμα