Ο αγωνιστής-κολυμβητής που έφτασε στη δεύτερη θέση του κόσμου

0
38

Τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης άφησε από το Σάββατο ο Κριστιάν Γκολομέεβ, ο 26χρονος αθλητής του Εθνικού που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Νότιας Κορέας. Το αμέσως προηγούμενο μετάλλιο η Ελλάδα το είχε κατακτήσει το 2005 με τον Άρη Γρηγοριάδη.

Η ζωή του Κριστιάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων του 2011 και το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2018, θα μπορούσε, όμως, να γίνει κάλλιστα και βιβλίο.

Ο κολυμβητής του Εθνικού που οι συνθήκες τον ανάγκασαν να ωριμάσει νωρίς στον χαρακτήρα, στις ΗΠΑ απέκτησε και την απαιτούμενη ωριμότητα ως κολυμβητής, ώστε να μπορέσει να ξεχωρίσει καθώς δεν επαναπαύθηκε στο ταλέντο του.

Ο Κριστιάν γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1993, στο Βέλινγκραντ της Βουλγαρίας από την Κριστίνα και τον Τσβετάν, από τους πλέον επιτυχημένους Βούλγαρους κολυμβητές.

Τη μητέρα του, όμως, δεν τη γνώρισε καθώς ένα ιατρικό λάθος στη διάρκεια του τοκετού της στοίχισε τη ζωή.

Έτσι, ο πατέρας του πήρε τον Κριστιάν και τα δύο μεγαλύτερα αγόρια του, Ιβάν και Νικόλα και ήρθε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου πάλεψε για να προσφέρει μία καλύτερη ζωή στα παιδιά του, εργαζόμενος ως προπονητής κολύμβησης.

Ο Τσέτσο αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία για το έργο του στον Κολυμβητικό Όμιλο Ηρακλείο, και ο χαρισματικός Κρίστιαν, με τα γονίδια του νικητή πατέρα του και την καθοδήγηση του έκανε περιοδία στα βάθρα των διοργανώσεων.

Η ζωή όμως, επιφύλαξε κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στον Κριστιάν, καθώς σε ηλικία 17 ετών έχασε τον πατέρα του, ο οποίος έπειτα από οκτάμηνη μάχη με τον καρκίνο, παραδόθηκε…


Η εξέλιξη αυτή τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το Ηράκλειο και να μετακομίσει στον Πειραιά, όπου με την καθοδήγηση του Άκη Οικονόμου στον Εθνικό συνέχισε να διαπρέπει.

Ο κ. Οικονομου ήταν και εκείνος που τον παρότρυνε να δεχτεί την υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο 26χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής στην πρώτη δήλωσή του μετά τον σπουδαίο αγώνα του Σαββάτου αφιέρωσε το μετάλλιό του «στον θείο μου και στη θεία μου, στη γυναίκα μου τη Λίντζι και στον πατέρα μου που δεν είναι εν ζωή».

Πλέον όλοι περιμένουν την εμφάνιση του Γκολομέεβ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 με τον ίδιο να δηλώνει ότι «μου ανοίγει η όρεξη και πραγματικά θα προσπαθήσω δυνατά να δουλέψω πιο σκληρά να βελτιώσω ό,τι ατέλειες έχω και να πάω ακόμα καλύτερα».


Πηγή: protothema.gr

cat_Σπορ