Τι είναι: blog, blogger, blogging

0
759
Τι είναι Blog, blogger, blogging

Τι είναι το blog, οι blogger και το blogging;

 

Blog, blogging, bloggers. Τρεις λέξεις που ακούτε συχνά. Aς δούμε τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις.


Τι είναι το blog;

Η λέξη blog προέρχεται από τον όρο web log. Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα online περιοδικό ή ημερολόγιο, το όποιο μπορεί να αποτελέσει και τρόπος δημοσίευσης δημοσιογραφικών άρθρων.

Συνοπτικά:

Η αναζήτηση στο Google μας δίνει συχνά απαντήσεις, αλλά ο παρακάτω ορισμοί θα αποσαφηνίσουν τους όρους αυτούς, έτσι ώστε οι όροι αυτοί να γίνουν κατανοητοί και από το ευρύ κοινό.

Η λέξη blog προέρχεται από τον όρο web log. Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα online περιοδικό ή ημερολόγιο, το όποιο μπορεί να αποτελέσει και τρόπος δημοσίευσης δημοσιογραφικών άρθρων.

Βlogger λέγεται αυτός που ασχολείται με τα blogs (π.χ. γράφει άρθρα ή άλλες δημοσιεύσεις στις ιστοσελίδες).

Από τα δύο παραπάνω προκύπτει ότι η λέξη blogging αποτελεί τη διαδικασία συγγραφής μιας δημοσίευσης σε κάποιο blog.

Παρακάτω αναγράφονται και λίγο πιο σύνθετοι ορισμοί των όρων αυτών…

Αναλυτικά:

Το blog είναι ένα είδος ιστοσελίδας (website), το οποίο βασίζεται σε δημοσιεύσεις, τα λεγόμενα posts ή entries, οι οποίες εμφανίζονται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά. Δηλαδή, οι πιο πρόσφατες εγγραφές εμφανίζονται στην αρχή όπως σε ένα ημερολόγιο.

Συνήθως, υπάρχει ένα είδος ιστορικού (history ή archive) που εμπεριέχει προηγούμενες αναρτήσεις.

Τα blogs ενημερώνονται συχνά και συστηματικά, αλλά υπάρχουν και φορές που τα blogs δεν ενημερώνονται συχνά λέγονται αργοί bloggers!

Τα blogs συνήθως έχουν περιοχή για σχόλια και παρατηρήσεις κάτω από τις δημοσιεύσεις.

Επιπλέον, πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν σύνδεσμοι ή τα γνωστά links που να ανακατευθύνουν τους αναγνώστες σε άλλες ιστοσελίδες.

Ένα blog είναι μια συλλογή περιεχομένου που είναι οργανωμένη με επαναληπτικό τρόπο. To περιεχόμενο μπορεί αν αποτελείται από κείμενο, εικόνες ή και βίντεο με ή χωρίς ήχο.

Οι σελίδες αυτές συνήθως ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο θέμα ή αντικείμενο, και η θεματολογία των άρθρων ή των κειμένων είναι σχετική με αυτό το αντικείμενο, αλλά μπορεί και να είναι εντελώς άσχετη από το κυρίως αντικείμενο.

Πώς δημιουργείται ένα blog:

Ένα  blog μπορεί να δημιουργηθεί είτε χειροκίνητα χειροκίνητο τρόπο, δηλαδή αφού γραφτεί μια ανάρτηση σε έναν επεξεργαστή κειμένου, ανεβαίνει σε μια σελίδα μέσω πρωτοκόλλου ftp και στη συνέχεια δημοσιεύεται.

Το blog είναι ένα είδος ιστοσελίδας (website), το οποίο βασίζεται σε δημοσιεύσεις, τα λεγόμενα posts ή entries, οι οποίες εμφανίζονται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά. Δηλαδή, οι πιο πρόσφατες εγγραφές εμφανίζονται στην αρχή όπως σε ένα ημερολόγιο.


Μπορεί, όμως η δημιουργία του blog να γίνει μέσω λογισμικών διαχείρισης περιεχομένου, γνωστά ως CMS (Content Management System), όπου η διαδικασία γίνεται αυτοματοποιημένα.

Τρόποι ανάγνωσης και εγγραφής σε ένα blog:

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να διαβάσει ο αναγνώστης ένα blog, όπως μέσω της αρχικής σελίδας, μιας μεμονωμένης ανάρτησης (post), μιας λίστας κατηγοριών, μιας συλλογής από λέξεις κλειδιά (tags) ή ακόμη και μέσω RSS ή κάποιας αντίστοιχης τεχνολογίας.

Οι αναγνώστες και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εγγραφή στα blogs για να ενημερώνονται όταν υπάρχουν καινούριες δημοσιεύσεις αλλά και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία και εφαρμογές που περιέχει.

Τα blogs σήμερα:

Τα blog σήμερα μπορούν να πάρουν και τη μορφή του microblogging (όπως το Twitter ή το Tumblr), vlogging (video blogging). Το περιεχόμενο τους σχετίζεται μόνο με ένα συγκεκριμένο θέμα.

Τα blogs δεν είναι τίποτε άλλο από μια συλλογή από μηδενικά και μονάδες (0,1) στρατηγικά τοποθετημένα με τρόπο ώστε να προκύψει ένα λογισμικό.

Blogging είναι το τι κάνει κανείς, το τι δεν κάνει και το τι εύχεται να είχε κάνει όταν το έκανε.

Τι τελικά το blog;

Υπάρχουν πάρα πολλοί ορισμοί που θα μπορούσαν να δοθούν για να κατανοηθεί ο όρος αυτός. Σε γενικές γραμμές το blog είναι ένα εργαλείο που σου επιτρέπει να κάνεις τα πάντα. Από μικρές και ασήμαντες δημοσιεύσεις πχ. Μια φωτογραφία στην εξοχή μέχρι και πολλοί επίσημες δημοσιεύσεις όπως την ισοτιμία των νομισμάτων στο χρηματιστήριο.

Είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος διαμοιρασμού πληροφορίας και αλληλεπίδρασης. Είναι πιο πολύ ένας χώρος ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας και όχι απλά ένας χώρος που έχει μερικές δημοσιεύσεις.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, το blog μπορεί να το ερμηνεύει όπως θέλει ο καθένας. Επομένως, δε χρειάζεται να μπαίνει κάποιος στη διαδικασία να ψάχνει έναν σαφή επιστημονικό ορισμό παρά μόνο να επισκεφτεί μια ιστοσελίδα και να δώσει μόνος του έναν ορισμό για το blog.