Τι είναι: eBanking, i-bank, IBAN, λογαριασμός ταμιευτηρίου

0
1177
ebanking, i-bank, IBAN, λογαριασμός ταμιευτηρίου

Καθώς προχωράει η τεχνολογία του τραπεζικού συστήματος, δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα σχετικά με τους όρους καθημερινής τραπεζικής χρήσης. Τι είναι το eBanking; Τι είναι το i-bank; Τι είναι το IBAN και τι ο λογαριασμός ταμιευτηρίου; Στο παρακάτω κείμενο ξεκαθαρίζουμε αυτές τις έννοιες με απλά λόγια.

Τι είναι eBanking;

Ebanking είναι μία υπηρεσία που παρέχουν οι περισσότερες τράπεζες στους πελάτες τους. Στην ουσία, είναι ένα ηλεκτρονικό τραπεζικό σύστημα το οποίο παρέχει κάποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πελάτες της τράπεζας. Στις οποίες, οι πελάτες έχουν πρόσβαση μέσω της σύνδεσης τους στο διαδίκτυο, δηλαδή online. Οι υπηρεσίες που τους παρέχονται είναι οι εξής:

  • Διαχείριση των λογαριασμό τους.

  • Έλεγχος των κινήσεων των λογαριασμών τους.

  • Πραγματοποίηση πληρωμών προς άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς άμεσα και γρήγορα.

  • Πληρωμή λογαριασμών. (π.χ ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ,κ.α)

  • Ανανέωση χρόνο ομιλίας στο κινητό και αγορά πακέτων κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ.

  • Πραγματοποίηση διαδικτυακών αγορών.

  • Και πολλές άλλες υπηρεσίες.

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του eBanking είναι η 24 ωρή διαθεσιμότητα του που δίνει ευελιξία στους χρήστες του.

Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του είναι η άμεση και γρήγορη πρόσβαση για τον πελάτη από το χώρο του οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί και χωρίς να αναγκαστεί να περιμένει στην ουρά της τράπεζας για να εξυπηρετηθεί.

Για την απόκτηση του πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επισκεφτεί την τράπεζα στην οποία ανήκει ο λογαριασμός του και να ζητήσει τη δημιουργία και σύνδεση του eBanking με το λογαριασμό του.

Οπότε, αν αποκτήσετε το eBanking θα περιμένετε μία φορά στην ουρά της τράπεζας για την απόκτηση του αλλά αξίζει! Καθώς από εκείνη τη στιγμή και μετά θα μπορείτε να διαχειρίζεστε τους λογαριασμούς σας και τα χρήματα σας online και να έχετε 24 ώρες το 24 ωρό πρόσβαση σε αυτά.

Το eBanking είναι επίσης γνωστό και ως Internet Banking ή Online Banking.

Τι είναι i-bank;

Το i-bank είναι μια δωρεάν ηλεκτρονική υπηρεσία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, η όποια παρέχεται στους πελάτες της.

Μέσω της υπηρεσίας αυτής, οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας έχουν την δυνατότητα να διαχειρίζονται του λογαριασμούς τους διαδικτυακά, να πραγματοποιούν πληρωμές, μεταφορές χρημάτων και πολλές άλλες ενέργειες και όλα αυτά online εύκολα και γρήγορα.

Η ταυτοποίηση στην υπηρεσία γίνεται με τη χρήση user name και password. Για μεγαλύτερη ασφάλεια οι χρήστες καλό θα ήταν αν αλλάζουν τους κωδικούς τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν ο πελάτης επιθυμεί ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια μπορεί να επιλέξει για κάθε ενέργεια που κάνει να το αποστέλλεται ένας κωδικός στο κινητό, τον οποίο καλείται να επιβεβαιώσει για να ολοκληρωθεί η επιθυμητή από αυτόν ενέργεια.

Βασικός σκοπός της υπηρεσίας i-bank είναι Η παροχή εύχρηστων και καινοτόμων λύσεων , ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες τόσο των ιδιωτών πελατών όσο και των επιχειρήσεων μέσω των υπηρεσιών του Internet Banking.

Δείτε περισσότερα για το i-bank στο website της Εθνικής Τράπεζας

Τι είναι λογαριασμός ταμιευτηρίου;

Λογαριασμός ταμιευτηρίου είναι ένας απλός λογαριασμός με το βιβλιάριο που μπορεί κάποιος να ανοίξει σε μία τράπεζα. Η ονομασία του, προέρχεται από τη λέξη αποταμίευση. Με πιο απλά λόγια πρόκειται για ένα λογαριασμό που μπορεί να ανοίξει οποιοσδήποτε πολίτης και εκεί να καταθέτει χρήματα που θέλει να έχει για μια ώρα ανάγκης , χωρίς όμως να του ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις.

Στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, η κατάθεση και η ανάληψη χρημάτων επιτρέπεται οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί ο πελάτης χωρίς να υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα, για να μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματα του όπως συμβαίνει στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Εξαιρείται των παραπάνω η περίπτωση επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, των λεγόμενων capital controls, όπου θέτονται από το κράτος περιορισμοί σε κάποιες συναλλαγές και άρα και στους λογαριασμούς αυτούς.

Η ρευστοποίηση ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου γίνεται άμεσα, αλλά λόγω του χαμηλού επιτοκίου που έχει δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για μακροχρόνιες επενδύσεις. Επίσης, επειδή οι τόκοι κατατίθενται σε αυτού του είδους λογαριασμού μία φορά το εξάμηνο, δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης μπλοκ επιταγών.

Τα προνόμια ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου είναι οι πάγιες εντολές για την εξόφληση των λογαριασμών καθώς και άλλα προνόμια.

Τι είναι το IBAN;

IBAN είναι ένας άλλος, διαφορετικός, τυποποιημένος, μοναδικός και μηχανογραφικά επεξεργάσιμος αριθμός που χρησιμοποιείται αντί του αριθμού λογαριασμού.

Τα αρχικά του όρου IBAN προέρχονται από το International Bank Account Number που σημαίνει διεθνής αριθμός τραπεζικού λογαριασμού και έχει την ίδια μορφή για όλες τις χώρες.

Ο IBAN αποτελείται από 25 ψηφία και όσον αφορά την Ελλάδα ισχύουν τα παρακάτω:

  • τα 2 πρώτα αποτελούν τον κωδικό της χώρας και είναι κεφαλαία λατινικά γράμματα, για την Ελλάδα είναι το  (GR)

  • τα 2 επόμενα είναι τα ψηφία ελέγχου

  • τα 3 επόμενα ψηφία είναι ο κωδικός αριθμός της τράπεζας

  • τα επόμενα 4 ψηφία αφορούν τον κωδικό του καταστήματος

  • τα επόμενα 16 ψηφία σχετίζονται με τον αριθμό του λογαριασμού του πελάτη

Στην ουσία, ο αριθμός του λογαριασμού εμπεριέχεται στον IBAN.

Το ΙΒΑΝ αποσκοπεί στην πραγματοποίηση διεθνών συναλλαγών , αφού όλες οι τράπεζες εκδίδουν έναν ΙΒΑΝ για τον κάθε λογαριασμό των πελατών τους.

Στις μέρες όμως, η χρήση του ΙΒΑΝ είναι πολύ διαδεδομένη και στην διεξαγωγή εθνικών συναλλαγών.