7+1 ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα σας, εάν τρώτε καρπούζι το καλοκαίρι

0
647

7+1 ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα σας, εάν τρώτε καρπούζι το καλοκαίρι

Το καλοκαιράκι έχει ήδη ξεκινήσει και, όπως κάθε χρόνο, τα καρπούζια προσφέρονται για κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες και οπουδήποτε, είτε σε μανάβικα είτε σε πάγκους πλανόδιων πωλητών! Πραγματικά, αξίζει να εκμεταλλευτείτε την αφθονία με την οποία διατίθεται το συγκεκριμένο προϊόν, γιατί τέτοια γλυκά και ζουμερά φρούτα όχι μόνο ικανοποιούν το αίσθημα της δίψας, αλλά ωφελούν σημαντικά και την υγεία σας.

«Η πρόσληψη καρπουζιού προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων αυξάνοντας, παράλληλα, τη “λίμπιντο”», αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Όστιν των Η.Π.Α.

Παρακάτω, ρίξτε μια ματιά σε μερικούς από τους βασικότερους λόγους που «μετράει» αν καταναλώνετε καθημερινά καρπούζι!

 7 + 1 λόγοι για να τρώτε καθημερινά καρπούζι:

1. Λυκοπένιο

Το κόκκινο χρώμα του εσωτερικού του καρπουζιού οφείλεται σε μια φυσική χρωστική ουσία, το «λυκοπένιο». Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, αποδεικνύεται ότι μέσω της κατανάλωσης λυκοπενίου μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του μαστού.

2. Λίμπιντο

«Η πρόσληψη καρπουζιού προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων αυξάνοντας, παράλληλα, τη “λίμπιντο”», αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας. Συνιστάται, λοιπόν, η κατανάλωσή του ιδίως σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

3. Κιτρουλλίνη

Επιπρόσθετα, το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ, την «κιτρουλλίνη» , εξαιτίας της οποίας αποτρέπεται η συσσώρευση λίπους στα κύτταρα. Ακόμα, το καρπούζι είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικές ουσίες, εξαιτίας της πρόσληψης των οποίων ο οργανισμός αποβάλλει επικίνδυνες για την υγεία σας τοξίνες.

4. Γλουταθειόνη

Επίσης, πρόκειται για φρούτο πλούσιο σε «γλουταθειόνη», η οποία αποτελεί θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας και της λειτουργικότητας του ήπατός σας.

7+1 ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα σας, εάν τρώτε καρπούζι το καλοκαίρι

5. Διουρητικό

Παράλληλα, το καρπούζι προτείνεται από τους ουρολόγους ως διουρητικό απαραίτητο, προκειμένου να προλαμβάνονται ή -και- να κατευνάζονται συμπτώματα λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματός σας (ουρολοιμώξεις, προστατίτιδες, κυστίτιδες κ.ά.).

6. Ενυδάτωση

Μιας και το βασικό συστατικό του, κατά ποσοστό 92 %, είναι το νερό, η κατανάλωσή του θρέφει και ενυδατώνει τα κύτταρα αποτρέποντας την αφυδάτωση. Αφυδάτωση εκδηλώνεται συχνά λόγω της ζέστης που επικρατεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον, το καρπούζι είναι πλούσιο σε εύπεπτους «σακχαρίτες».

7. Αντιοξειδωτικό – Αντιφλεγμονώδες

Εκτός αυτών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, το καρπούζι επιδρά στον οργανισμό ως αντιφλεγμονώδες «φάρμακο». Καταπολεμάει έτσι, τις διάφορες χρόνιες παθήσεις -από την αρθρίτιδα έως και τον καρκίνο.

+1. Βιταμίνη Α!

Κοντά στα παραπάνω, η συχνή κατανάλωση καρπουζιού ωφελεί στην ποιότητα της όρασης και, γενικότερα, στην υγεία των ματιών σας. Εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α, συντελεί στην καταπολέμηση της ωχράς κηλίδας, αποτρέποντας, με αυτόν τον τρόπο, την εκδήλωση της «νυχτερινής τύφλωσης». (δηλαδή της απώλειας όρασης, στη διάρκεια της νύχτας – νόσου που ταλαιπωρεί συνήθως τους ηλικιωμένους)

Τι λέτε, λοιπόν; Να ξεκινήσουμε, από σήμερα κιόλας, τη «δίαιτα του καρπουζιού»;