Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να μαγειρεύουν

0
767
Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να μαγειρεύουν

Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να μαγειρεύουν

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθουν τα παιδιά σας να μαγειρεύουν, στο σύντομο αυτό άρθρο προτείνονται μερικές απλές μέθοδοι, για να τους διδάξετε τα βασικά, αξιοποιώντας, παράλληλα, τις δεξιότητες του καθενός από αυτά!

Ασφάλεια!

Είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε το θέμα της ασφάλειας! Τα παιδιά δεν είναι ακόμη ώριμα, ώστε να διαθέτουν την αίσθηση του κινδύνου. Συνεπώς, είναι αναμενόμενο να ανεβούν σε ένα ετοιμόρροπο σκαμνί για να φτάσουν στο ύψος του πάγκου και να απλώσουν τα χέρια τους σε μια πυρακτωμένη εστία χωρίς αναστολές.

Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να μαγειρεύουνΕκπαιδεύστε τα παιδιά σας να μαγειρεύουν

Ξεκινώντας

Αρχικά, επιτρέψτε στους μικρούς υποψήφιους μάγειρες να βοηθήσουν στο μαγείρεμα, καθαρίζοντας το τραπέζι, συλλέγοντας, μεταφέροντας και αναμιγνύοντας υλικά, προσθέτοντας κάποια βασικά συστατικά για την παρασκευή του φαγητού.

Στη συνέχεια, συνηθίστε τα στην τήρηση κανόνων ασφαλείας σχετικά με τη χρήση μαχαιριών και άλλων κοφτερών και αιχμηρών εργαλείων, καθώς και με τη διαχείριση καυτών ταψιών και σκευών βρασμού.
Μερικοί γονείς ξεκινούν τη μαγειρική εκπαίδευση λανθασμένα κι επικίνδυνα, διδάσκοντας στα παιδιά τους πώς να συμμετέχουν στην κύρια φάση του μαγειρέματος, χωρίς καμία προηγούμενη εξοικείωσή τους με την απαραίτητη φάση της προετοιμασίας. Μάλιστα, κάποιοι μαθαίνουν στους μικρούς να ζεσταίνουν το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, δίχως καμία αναφορά είτε στην προπαρασκευή του είτε στους κανόνες ασφαλείας που προαναφέρθηκαν.

Δημιουργήστε ευχάριστη ατμόσφαιρα

Δημιουργήστε στην κουζίνα χαλαρή ευχάριστη ατμόσφαιρα, κατάλληλη να διδάσκετε στα παιδιά σας τη μαγειρική τέχνη. Θυμάστε, μήπως, τι ζημιές είχατε κάνει ως παιδιά, στα πρώτα βήματά σας, ενώ προετοιμάζατε με τη μαμά ή το μπαμπά ένα γεύμα; Λερώνατε, σπάζατε πιάτα, προκαλούσατε ακαταστασία. Αυτά, όμως, ανέκαθεν συνέβαιναν και εξακολουθούν αποτελώντας για τα παιδιά ευκαιρίες να βελτιώνονται στην κουζίνα μέσα από λάθη τους. Αξίζει πρώτα οι «μεγάλοι» μάγειροι να βιώνουν την προετοιμασία του φαγητού όχι ως αγγαρεία αλλά ευχάριστα, ξεκούραστα και διασκεδαστικά, ώστε να διαβιβάζουν το ίδιο μήνυμα και στους μικρούς, οι οποίοι, ως γνωστόν, μιμούνται τη συμπεριφορά των ενηλίκων.

Βέβαια, δεν πρέπει να δημιουργείται στα παιδιά η εντύπωση ότι στην κουζίνα όλα πραγματοποιούνται χαλαρά και δίχως τάξη. Όπως σε κάθε διαδικασία παρασκευής υλικών αγαθών, έτσι και στη μαγειρική ακολουθείται ένα «πρωτόκολλο ενεργειών», ένα «τυπικό» καθηκόντων, για παράδειγμα, την ώρα που μαγειρεύετε, να διαχειρίζεστε με τάξη τα σκεύη, να τακτοποιείτε τον πάγκο και, γενικότερα, τους χώρους της κουζίνας και, επίσης, αφού ολοκληρώσετε το μαγείρεμα, να αφήνετε την κουζίνα τακτοποιημένη και καθαρή.

Μαγειρική: Τα καλύτερα blogs μαγειρικής

Βρείτε συμβουλές, τεχνικές μαγειρικής, αλμυρές & γλυκές συνταγές κ.ά.

Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να μαγειρεύουνΜαγειρεύοντας

Ξεκινήστε διδάσκοντας τα απαραίτητα. Δείξτε στους μικρούς μάγειρες πώς να χρησιμοποιούν σωστά και με ασφάλεια τα διάφορα εργαλεία και μαγειρικά σκεύη. Μεταδώστε τους όσα γνωρίζετε σχετικά με τα βότανα και τα καρυκεύματα. Μάθετέ τους τους να προτιμούν τα πιο φρέσκα και κατάλληλα υλικά, για να δημιουργούνται τα πιο νόστιμα πιάτα. Μοιραστείτε τον ενθουσιασμό σας για την ομορφιά μιας μαγειρικής δημιουργίας και τη μαγεία της γαστρονομίας! Άλλωστε, η παρασκευή ενός φαγητού ανέκαθεν αποτελούσε συναρπαστικό τρόπο για να εξοικειώνεται κάποιος με τα κλάσματα (τις ποσότητες, τις δόσεις, τις μερίδες) και τη χημεία, επομένως φροντίστε ώστε τα παιδιά σας, να συνειδητοποιήσουν από νωρίς ότι, συμμετέχοντας στο μαγείρεμα, συγχρόνως δημιουργούν, μαθαίνουν και διασκεδάζουν!

Εκτός αυτών, αρχίστε με απλές συνταγές. Στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορούν αρκετά συναρπαστικά βιβλία μαγειρικής για νέους μάγειρες -ακόμα και για παιδιά-, τα οποία περιλαμβάνουν οδηγίες, βήμα προς βήμα, σε συνδυασμό με εικόνες, ώστε τα παιδιά να μπορούν να δουν πώς περίπου θα μοιάζει το πιάτο, ενώ ακόμη το παρασκευάζουν. Με αυτόν τον τρόπο, τους δίνεται η δυνατότητα να βασίζουν μια προσδοκώμενη από τα ίδια επιτυχία σε μια εκπληρωμένη επιτυχία.

Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να διακρίνονται. Καθώς μαθαίνουν να προετοιμάζουν πολύ πιο δύσκολα, για την εμπειρία τους πιάτα, αναθέστε τους την ευθύνη για την προετοιμασία, καθώς και να μαγειρεύουν ένα μεσημεριανό γεύμα ή ένα δείπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιτρέποντας στα παιδιά σας να προετοιμάζουν ένα πιάτο αναζητώντας και συλλέγοντας, παράλληλα, τα αναγκαία υλικά, οπωσδήποτε συμβάλλετε, από τη μία, να καλλιεργήσουν σε μικρή ηλικία τις ικανότητες της αυτενέργειας, της ανάληψης ευθυνών και πρωτοβουλιών που απαιτούνται στη μαγειρική, και, από την άλλη, να ενισχυθεί το αίσθημα αυτοεκτίμησής τους.

Για να είσαι αποτελεσματικός γονιός, πρέπει πρώτα να δώσεις στο παιδί σου ρίζες για να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί και μετά φτερά για να πετάξει

Καθώς τα παιδιά σας θα βελτιώνονται στο μαγείρεμα, δοκιμάστε να τα εμπλέξετε στη διαδικασία παρασκευής πιάτων από διάφορες ξένες κουζίνες, με μη εδώδιμα υλικά. Αρκετά από τα “ethnic” φαγητά, όπως οι γαλλικές κρέπες και τα ιταλικά λαζάνια δεν είναι δύσκολο να φτιαχτούν. Εκτός αυτού, οι μικροί σεφ θα εξοικειωθούν νωρίς με διαφορετικές μαγειρικές κουλτούρες, συνεπώς θα μπορούν να εκτιμούν τη διαφορετικότητα και  στη γαστρονομία.

Η κυκλοφορία σε πολλά εξειδικευμένα καταστήματα μαγειρικών σκευών και εργαλείων, τα οποία έχουν διαστάσεις προσαρμοσμένες στα σωματομετρικά μεγέθη παιδιών, όχι μόνο καθιστούν τη συμμετοχή των τελευταίων στη μαγειρική ευκολότερη αλλά και πιο διασκεδαστική!

Δημιουργήστε μαγειρικές αναμνήσεις

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τραβήξει πολλές φωτογραφίες των παιδιών σας ενώ ασχολούνται με τη μαγειρική! Ίσως να μην το συνειδητοποιείτε στο παρόν, όμως, με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε για χάρη τους -και δική σας- αναμνήσεις, οι οποίες, κάποια μέρα στο μέλλον, θα τους γλυκάνουν τόσο, όσο τα πεντανόστιμα μπισκότα με τσιπ σοκολάτας που ψήνετε τώρα δα!

Σας ενδιαφέρει: Παιδί: Τα καλύτερα blogs για το παιδί