7 οφέλη της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία

0
672
7 οφέλη της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία

7 οφέλη της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία

Η Μεσογειακή Διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, υγιεινά λίπη και δημητριακά ολικής αλέσεως, αποδεδειγμένα περιορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων υγείας. Ακολουθούν μερικές σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη μεσογειακή δίαιτα, μέσω της οποίας είναι βέβαιο ότι θα επιτύχετε σωματική και ψυχική ευεξία.

Μεσογειακή διατροφή: ένας θησαυρός στο πιάτο μας

Αν μεταξύ όλων των ειδών διατροφής επιλέξετε τη μεσογειακή, θα απολαμβάνετε τα πιο νόστιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φαγητά, σαν να βρίσκεστε σε διακοπές στην Ελλάδα, βελτιώνοντας την υγεία σας. Συμπεριλαμβάνοντας φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λίπη, η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει αποτελεσματικά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους σας, την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος. Εκτός αυτών, ακολουθώντας τη μεσογειακή δίαιτα αυξάνονται οι πιθανότητες μακροζωίας σας. Δείτε παραπάνω το βίντεο κλιπ ή συνεχίστε την ανάγνωση του κειμένου, για να πληροφορηθείτε σχετικά με 7 ευεργετικά αποτελέσματα που επιφέρει η μεσογειακή διατροφή στη φυσική και ψυχοπνευματική σας κατάσταση.

Συμπεριλαμβάνοντας φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λίπη, η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει αποτελεσματικά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους σας, την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος.

1. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος, περιέχουν υψηλές τιμές ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία επιδρούν θετικά στον οργανισμό ως αντιφλεγμονώδη.

2. Ζωτικότητα του δέρματος

Εκτός αυτού, η πρόσληψη λιπαρών ωμέγα-3 μέσω της κατανάλωσης ψαριών συμβάλλει στη στερεότητα και την ελαστικότητα των κυττάρων του δέρματος.

3. Παυσίπονη επίδραση

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής. Μια ουσία του ελαιόλαδου, που ονομάζεται “ολεοκανθάλη” (“oleocanthal”), επενεργεί ως παυσίπονο σε βαθμό που μπορεί να συγκριθεί με τη δράση των “Μ.Σ.Α.Φ.” (Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων), όπως το “Advil” και άλλα αναλγητικά.

4. Αντικαρκινικές ιδιότητες

Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συμβάλλει, επίσης, στον περιορισμό της πιθανότητας εμφάνισης όγκου στη μήτρα και τους μαστούς.

5. Λειτουργικότητα και ευεξία της καρδιάς σας

Εκτός μιας παλιότερης μελέτης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της οποίας αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο είδος διατροφής ωφελεί στη λειτουργικότητα και την ευεξία της καρδιάς σας, βάσει μιας πολύ πρόσφατης έρευνας συσχετίζεται άμεσα η κατανάλωση τροφών της μεσογειακής δίαιτας με τη μείωση (κατά 25 %) του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, ιδίως στις γυναίκες. Ειδικότερα, μέσα σε χρονικό διάστημα 12 ετών οι αρμόδιοι διερεύνησαν περισσότερες από 25.000 περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες κατανάλωναν ελαιόλαδο και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υγιεινά φυτικά λίπη, έχοντας, ταυτόχρονα, περιορίσει την πρόσληψη κρέατος και γλυκών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λόγω αυτού του διατροφικού τρόπου μειώθηκαν οι φλεγμονές και ελαχιστοποιήθηκε η εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κετογονική δίαιτα – Η καλύτερη δίαιτα για να χάσεις βάρος και λίπος

6. Αντικαταθλιπτική δράση και διατήρηση της διαύγειας του μυαλού σας

Τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο, τα οποία περιέχουν υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών, επιδρούν ενάντια στην κατάθλιψη και, παράλληλα, καθυστερούν την εκδήλωση συμπτωμάτων άνοιας.

7. Μακροζωία

Τέλος, οι αντιοξειδωτικές και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φρούτων, των λαχανικών και του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην καταπολέμηση της γήρανσης, η οποία επιταχύνεται όσο στον οργανισμό σας αναπτύσσονται φλεγμονές και οιδήματα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΕΥΕΞΙΑ ΕΔΩ